Храна за народа

Властта обича да се меси в икономиката, и основно на думи да защитава малкия от големия, потребителите  от некачествени храни, избирателите - от високи сметки за ток и т.н.

Още Румен Овчаров като министър на икономиката се грижеше цената на розите да е достъпна за 8-ми март, бившият земеделски министър Мирослав Найденов се разпореждаше по Коледа да има евтини продукти в магазините, а по Великден яйцата и агнешкото да не поскъпват.

Кабинетът "Орешарски" дойде на власт с обещанията на БСП "да върне България на хората". Първият опит бе за връщане на тютюнопушенето в заведенията, за да се помогне на „малкия" бизнес - хотелиерите, ресторантьорите и производителите на тютюн, и на малкия човек - клиентът с цигара в уста.

Сега властта е на път да обърне с хастара навън цял един сектор - чрез промени в Закона за защита на конкуренцията се предвижда преобразуване на взаимоотношенията между търговци и доставчици, или по друг начин казано става дума за конфликта между българските производители и  търговските вериги.

Спорът там е ясен - веригите натискат производителите за ниски цени и големи търговски отстъпки, а който може оцелява - което не означава непременно, че това са най-добрите. От друга страна веригите осигуряват дистрибуция и пазар, който българските производители не могат да си позволят сами. И едните плащат данъци и осигуряват работни места, и другите го правят. Държавата не може да си позволи да е пристрастна в този спор, а само трезво да регулира.

Популизмът обаче винаги взима връх, особено като може да се нареди рамо до рамо с „хляба"  и с „българското". Друг е въпросът, че хлябът е стока също като природния газ и няма смисъл да му се придава сантиментална стойност.

#2 Виктори 17.04.2014 в 01:31:14

Дано не се наложи да заплачем ! В Лидъл 250 г- краве масло може да се купи за 2.80 лв. Същото в кварталната бакалия струва 4,20 лв.

#3 mima 17.04.2014 в 09:56:10

От тази статия нищо не се разбра. Нито ни посочиха промените, нито защо има пристрастия, нито защо веригите ще са потърпевши. Вчера по препоръка на познат попаднах на сайта на една мандра и там прочетох това: "Поради малкият капацитет на мандрата, произвежданите количествата са ограничени. Нашите продукти може да закупите на място от мандрата, по проходите Шипка, Хаинбоаз и в по-добрите български магазини . Нашето мляко няма да намерите в големите чужди вериги, защото политика ни е да подкрепяме българските производители и търговци." Явно в сегашното положение има проблем и той трябва да бъде разрешен.

#4 Борката 17.04.2014 в 14:29:00

Е щом не можете да го разберете , да ви обясня.Първо никой не е опрял пистолет в че лото на производителите да работят с веригите.Като нещо не ги устройва,както ми казваше един дебил ,айде метла!Нали сте частно производство, накарайте веригите да се редят на вашата опашка,а не обратно. Днес гледах по тиви некъв мърляч от Бургас, как мрънка, че не му излиза сметката и продавал на загуба?Как се произвежда на загуба?Айде някой да ми обясни...Ама без тия номерца за дигане на печалбата?

Новините

Най-четените