Заразно чалга зло

Петък е. В 23:50 се озовах не къде да е, ами във видния чалга клуб - Котън (известен още като Памука и прочее)...

За първи път ми беше - отидох с вяло, девствено любопитство и бях жестоко обезчестена.

Сега разбирам как се чувствал Алф в двора на семейство Танер - too many aliens around.

Посрещането с „мацо, дай да ти огледам чантата!", така докосна душата ми, но предвид „интелектуалната ангажираност" на „посрещача", му прощавам.

Беше като в компютърна игра - не знаеш какво има на следващото ниво, можеш само да предполагаш, но сякаш представите ми не бяха така ярко оцветени и живи - докато не придобиха реална форма с размазана графика.

Представителната извадка на едно поколение е удар под кръста за тези, които вярват в него.

Младежите са подредени в групички, старателно огладили сатенени ризки и памучни тениски, видимо увлечени в танц „рязане на домати"; девойките са максимално съблечени, загубени в обема на вафлите си, който е с тенденция да се увеличава, докато не започнат да минават странично през вратите, а музиката... ах, музиката!

Маането е на шест, както и „евалюейшъна", поставен от въпросните младежи на подпийнала, дългокрака хубавица с празна главица, която е всеизвестна на „всички маси" отличничка.

И докато се оглеждам наляво-надясно, търсейки съпричастен, леко стъписан поглед (уви не откривам такъв), хората видимо се забавляват, скандират и припяват.

Тежеста на ценностите е леко изместена и ако преди лирическата героиня тръбеше, че не „продава любов за пари", то тази от 2010 г. носи „малка черна рокля на голо и горещо тяло отдолу", което намеква (не, крещи!), че „ще прави секс".

Спасителна „палатка" не откривам, само едноименния химн, възпяван от екзалтираната аудитория, обединена по общи признаци - 18-19-20-годишни, току що избавили се от родителски надзор, поклащащи се в ритъма на „опса"; четвъртити недоразумения с ланци, чиято тежест е обратнопропорционална на тази в главите им, придружени от също толкова трогателни „дами", които подвикват: „извади парите, чиче, аз съм палаво момиче"...

Dress code Илиянци/пазар Димитровград е задължителен.

Ако преди време естествено уважаемите танцьорки (от които само това, което не искаш, не можеш да видиш) са се разполагали на импровизирано подиумче-възвишение и са кършели снага под влажните погледи на незадоволени онанисти - сега последните се намират в пряка близост до тях и тренират на сухо „задна прашка"...

И аз, в ъгъла, опитвам да се поклащам в „ритъм" и правя социологичеки разбор на ситуацията. Разглеждам преставителната извадка и се чудя къде отиде любоФта, шампанското, сълзите и бургаските вечери.

В жанра всичко е мутирало, придобило е уродливи форми и търпи още по-брутални модификации.

Лудостта на тълпата е заразна, а броят й е лавинообразно нарастващ. Индивидуализацията на фена е излишна, защото той предпочита да се слее с масата... у Котъня.

#1 emo13 18.10.2010 в 13:01:29

Интересно ми е какво си очаквала да видиш!? Рецитация на Пушкин ли??? Като не те радва чалгата, не посещавай такива заведения. Аман от префинени дами. Все едно да влезеш в Столипиново и да очакваш господата да са облечени в смокинг.

#2 top4o 18.10.2010 в 13:06:37

кофти тръпка...

#4 batborko 18.10.2010 в 13:12:20

Прав е колегата.какво очакваш да видиш.ами отиди в един рапарски клуб или грънч,метал и там каквото ще да е.тогава освен пияни,ще видиш и дрогирани,спринцовки в тоалетните,няма да ти мирише на цигарен дим,а на марихуана.ей там е проблема "МАЦО" не е в чалгата,и в алкохола.и в всяка държава болшенството е такова.данемислиш че всички в грмания и англия тинейджъри са интелектуалци.даже напротив.по-зле са.

#5 b0bae 18.10.2010 в 13:47:27

Яко, си изкарала мацка..поне си се спасила от ужаса да газиш тоалетна хартия с щампа $$$ по земята или на рулото @ВеЦето да пише V.I.P. или примерно мангала да ти намига и подканва да му тропаш с клечки за зъби по барабанчето. @батбърборко - чичка ти кога си излизал последно, и кога си виждал спринцовки в тоалетната ?!...не ми казвай, знам че не е било последните 30години, сигурен съм че пиеш ракия само на аванта ако комшията, който за теб е селянин те почерпи или на бала на щерката на лелинчо ти... и гледаш/слушаш музика ала веселин маринов в дует със сашка като ти го пуснат по комиците или в новогодишната програма и викаш бгестрадата фуреа а? Чалга Зло ще има още дълги години, сигурен съм, че има родители, които възпитават децата си да различават истинската музика от нея, както и да не бъдат в тон с чалга културата, а тя дали идва от илиенци или димитровград е много спорно, просто си е в нас...въпроса е навреме да изхвърлим ключа и да бяхаме далече от ключара

#6 Art Pepper 18.10.2010 в 13:51:38

Не! В рок клубовете нещата са абсолютно диаметрално противоположни! Маса от интелигентни и възпитани хора които се радват на много качествена и силна музика. Всеки ти прави път когато искаш да минеш през тълпата и се извиняват ако някой те настъпи или бутне - въпреки голямото количеството бира която е 2,5лв. Ако някое момиче падне в голямото куфеене в първите редици - всички и помагат да се изправи и прочие и прочие.......

#7 Разбирача 18.10.2010 в 14:11:33

Пичове, тук не говорим за долнопробно чалга заведение, ами за така наречения "mainstream". Клубовете като много добре казаното "Котъня", Ориента, Рояла и всички останали "култови" дискотечки в студенски град са мнозинство. Те ми ги сравняват с мазетата, в които се бутат тези, които слушат некомерсиална (най-вече в България) музика. Естествено, че по мазетата ще ходят наркоманите. Но да се върна на темата. Да, жалко е как се промиват мозъците на "младежкото поколение". Но всичко идва от времената, в които живеем. Тъй като родните богаташи от средна ръка (да не ги наричам, използвайки частта от тялото, която държи главата на раменете), не са ги избирали по коефициент на интелигентност, харесват тази музика, ходят по такива заведения, харчат големите пари, привличат празноглавите руси главици. А родният младеж, независимо дали от провинцията или не, иска вниманието на тези хубавици - стана модно да си чалгар. Преди 5-6-7 години чалга клубовете се знаеха кои са - бяха малко. След това в една дискотека се правеха 2 зали - за чалга и за друго, но след време залите за "не-чалга" бяха затворени или просто започна да се пуска чалга и там. Сега нещата се обърнаха - малцинство са заведенията, в които чалга не се пуска. Не е изненада, че те не са в студенстки град, а по центъра, но това вече е друга тема ...

#8 zvezdha 18.10.2010 в 14:15:02

Типично прекарване на залупен зубар в чалга кръчма. Мацо проблема е някъде в твоя телевизор. Иначе за възмощаващите се тъпири ще кажа едно - точно тези, които го играят най-морално най-много си бъркат в дупето и се заглеждат по малки момиченца. Е не е като училищните забави на соца. Сори пичове. Преебани сте.

#9 zvezdha 18.10.2010 в 14:16:21

тук не говорим за долнопробно чалга заведение, ами за така наречения "mainstream". Клубовете като много добре казаното "Котъня", Ориента, Рояла и всички останали "култови" дискотечки в студенски град == Бате моляте недей. Е.. ги тея елитни заведения Може да поспорим колко са елитни. Е много над кръчма е де, ама елитни

#11 el_lobo 18.10.2010 в 15:01:26

Големият проблем не е нито в чалгата,нито в алкохола.Големият проблем е,че в България има прекалено много хора, които обичат да дават наклон на ху* и да не признават нищо друго освен собствените си предпочитания. Аз лично не съм фен на чалгата и просто не ходя в такива заведения. Но няма проблем с хората слушащи чалга, нито със заведенията.Въпреки това съм попадал в такива заведения, по един или друг повод и нищо не ми стана !? От друга страна, не съм наркоман и не съм попадал на спринцовки в нито един клуб, в който съм бил. Някой хора (визирам автора) трябва да осъзнаят, че те са не по-малко смешни от коментарите си за дадена група от хора. Ако си толкова над тяхното ниво, не би следвало въобще да се занимаваш с тях. Критиката никога не е белег за интелигентност

#13 Разбирача 18.10.2010 в 15:27:47

"Бате моляте недей. Е.. ги тея елитни заведения Много щастлив Може да поспорим колко са елитни. Е много над кръчма е де, ама елитни Шокиран" Думата "елитен" не съм използвал в никакъв случай, нещо си се объркал. "Култов" - да, но в кавички. А ако толкова много си харесваш "елитен", бих казал, че са по-елитарни, но ти надали би схванал разликата ... А относно: "Критиката никога не е белег за интелигентност" Тази статия не е безцелна критика, пич, има си основателна причина, която се съдържа в следните два реда, отделени в собствен абзац, за да може да се наблегне на тях: "В жанра всичко е мутирало, придобило е уродливи форми и търпи още по-брутални модификации." Всичко това ми напомня за една песен от последния албум на Рамщайн - скандална песен с още по-скандален порно-клип. Но когато те пуснаха клипа, това беше признато за скандално, докато тук клипове като този на "Буба лази", са просто част от пейзажа.

#15 Naivnik 18.10.2010 в 16:20:20

Прочетете интервюто пред "гласове" на Харалан Александров. Там е казано всичко. Няма такава пошлотия по света като у нас. Като чета форума също не се чувствам щастлив. Абе хора, не разбирате ли, че циците и х*я може да си оперирате при пластичен хирург, но простотията не можете НШКОГА!

#16 Оня Дето Го Трият 18.10.2010 в 16:21:43

Май по-големия брой коментиращи под мен не са схванали много идеята или по-принцип са готови да разкритикуват каквото и да беше казала авторката по темата. Не е въпроса конкретното заведение, а че чалга-лайфстайла се превръща в мейнстрийм ако позволите така изтънчено да се изразя. Да ок, няма да ходиме във фолк заведения като не ни нахресва, но те вече по-големия процент са такива. Да ок, няма да гледаме Планета, обаче пък в БТВ и Нова фолк гилдията вече гостува по-често и от Планета. Да ок, няма да четем Уикенд, щото спокойно и в Труд може да видим някоя фолк фурия да разсъждава по фундаментални въпроси..... А за останалите, които не се вписваме много в тоя вкус да направят един подлистник към вестник и една кабеларка....и тук там по някое кафене да си плачем на рамената един на друг

#17 Naivnik 18.10.2010 в 16:34:14

Мога само да добавя, че ми е много мъчно, защото положението е безнадеждно. Простаците са много повече от колкото си мислим. Няма начин когато живееш в държава пълна с простаци това да не ти повлияе. Свикваме с тях. И това не е нещо ново. Просто сега блесна цялата истина за нас!

#18 RBT 18.10.2010 в 16:36:08

Нямам представа защо авторката се захваща точно с този стил музика. Аз като една музикална курва също съм присъствал на такива събития или по-точно ежедневия. Но разлика освен в прическите и начина на танцуване при хората слушащи различна музика много няма. За съжаление текстовете са толкова еднакви между поп,рок,рап,чалга че едва ли може да се каже, че тази музика носи различни ценности. Е сега авторката ще каже ама не чух една една песен да описва любовта и тържеството да духовното свързване там. Правилно и няма да чуеш. Човек отива да се забавлява, не да си спомня за някоя изгубена любов, все пак ревливите хора развалят настроение и следователно имиджа на заведението. Изключително много хора съм видял които твърдят че мразят чалгата - тази толкова пошла музика, а после ги гледам на масата да махат гюбеци преди дори и най-заклетите чалгари да са се осмелили да се качът на стола. Да музиката е ритмична, текста е лесен, а припева сексуален, лесно се помни - добра маркетингова стратегия. Не че казвам, чалгата е невороятна музика и култура просто ми писна да се оплюват хора за това че слушат дадена музика която е заклеймена от "интелигента" на България. Интересно е че същата тази интелигенция не прави предложение за промяна а само критикува. Критекувате облеклото и прическите че били еднакви е за кой стил музика не е същото. Обвиненията ви са без ясни доказателства, а са основани по скоро на яд и завист . Дали поведението ви и мисленето ви не подкрепят силно някоя дума завършваща на изъм като расизъм, драга моя? Давайте сега плюите по мен.

#20 strawsPulledAtRandom 18.10.2010 в 16:52:01

"Но разлика освен в прическите и начина на танцуване при хората слушащи различна музика много няма. За съжаление текстовете са толкова еднакви между поп,рок,рап,чалга че едва ли може да се каже, че тази музика носи различни ценности" ---------------------------------- Да бе. Ето, почети малко и кажи дали носи еднакви ценности: In the years of the primal course, in the dawn of terrestrial birth, Man mastered the mammoth and horse, and Man was the Lord of the Earth. He made him an hollow skin From the heart of an holy tree, He compassed the earth therein, And Man was the Lord of the Sea. He controlled the vigour of steam, He harnessed the lightning for hire; He drove the celestial team, And man was the Lord of the Fire. Deep-mouthed from their thrones deep-seated, The choirs of the aeons declare The last of the demons defeated, For Man is the Lord of the Air. Arise, O Man, in thy strength! The kingdom is thine to inherit, 'Til the high Gods witness at length that Man is the Lord of his Spirit.

Новините

Най-четените