Недосегаемите в енергетиката

ДКЕВР поиска промяна на договорите за изкупването на електроенергия от т.нар. американски централи ТЕЦ "Марица - изток" 1 и "Марица - изток" 3.

По принцип правилно. И за американските ТЕЦ-ове, и за твърде щедрото държавно спонсориране на ВЕИ-тата.

Американските централи от дълго време са дразнител за общественото внимание - с това, че хитро си подписаха договорите много отрано. Още по времето, когато енергетиката не беше станала толкова нервна тема, а и още си мислехме, че всичко, което хвърчи, се яде. И с това, че някак си оставаха винаги незасегнати от иначе разгорещения дебат по енергийни теми, продължавайки спокойно да си печелят.

Битият - бит, ...

Точно заради това впечатление, че са недосегаеми, се породиха и теориите за тяхна връзка с отрано изнесени в Щатите „червени" капитали. Иначе дори заклетите противници на американското влияние у нас не понечиха да ги разглеждат като стратегически отвъдокеански инвестиции с някакъв специален статут, поради явната несъстоятелност на такава теза.

ВЕИ-тата също дразнят - с това, че интензивното им поникване у нас няма нищо общо със съвестното подпомагане на „зелената" енергия от загриженост за околната среда, а е просто възползване на „наши хора" от грижливо създадената за тях възможност да смъкват пари от държавния бюджет.

Европейските политики бяха само формално оправдание: не беше логично точно България да се хвърли да изпълнява в аванс задълженията си по директива 2009/28/ЕО за тези все още скъпи (т.е. луксозни) начини за добив на електроенергия. Особено като се има предвид незавидното техническо състояние на енергопреносната ни система, както и административният хаос в нея, който само се засили вследствие на масовото присъединяване на фотоволтаици и перки.

Така че ревизия в тези две посоки трябваше да има.

Същественият въпрос обаче е: Защо точно сега?

Същите аргументи, които изтъква ДКЕВР, бяха валидни и преди година, и преди две и повече. Значи, този милиард на година можеше да бъде прибран в бюджета и по-рано. Или поне да се направи такъв опит.

Идват ми наум три хипотези

Първата е свързана с резултатите от изборите и още по-отслабената след тях позиция на правителството. БСП и ДПС са наясно, че новината за новия 3-милиарден заем ще им навреди още повече, и са се видели принудени да търсят вътрешни резерви с надеждата да го намалят.

Включително чрез ограничаване на течовете от бюджета и там, където преди по различни причини не са искали да разбутват работещите схеми.

Втората е отново свързана с изборните резултати. Управляващата коалиция разбира, че дните й са преброени, и иска да създаде колкото може повече проблеми, които Борисов да наследи заедно с властта.

Ако сега създадат впечатлението, че са тръгнали решително да действат в полза на бюджета, всякакво отстъпление или дори колебание на следващото правителство по въпроса би се превърнало в удобен повод за атаки.

И то по една от най-популистките теми - цената на тока

При третата хипотеза интифата идва отвън. Едва ли някой се съмнява в наличието на силно и активно кремълско лоби в българската политика. Също не вярвам някой да се съмнява в неотслабващия апетит на Путин и Сие за засилване на руското влияние у нас.

Ако руското лоби е мотиваторът на тази инициатива, тя има две страни

Първо, показно преследване на всякакви американски интереси в „изконната руска сфера на влияние" - което Путин прави с нарастваща интензивност.

И второ, раздухването на тлеещи конфликти в българската енергетика работи (пряко или непряко) в полза на всички спорни руски проекти в тази сфера у нас. Това е един вид „наследство", което БСП бърза да остави, преди да бъде лишена от възможността за това.

В допълнение, може би ходът е донякъде и лично отмъщение на Станишев срещу Вашингтон и Брюксел заради явното отдръпване на подкрепата за него. Той беше наричан „Мистър Клийн" отвъд океана и стана председател на ПЕС не защото е особено ценен или перспективен като политик - а срещу ангажимента да опази БСП от прекалена русофилия и да задържи България на все пак прилична дистанция от Москва (защото алтернативата беше Първанов, който би направил точно обратното). Видимо обаче тази сделка приключи.

Разбира се, да се смята, че инициативата е на ДКЕВР, е несериозно. В сегашния си вид тази комисия не само че не е независим орган, а си е точно политическа маша - тъй че нейните действия няма как да не са продиктувани от политически интереси и одобрени от действащата в момента власт.

С две думи - самите идеи за предоговаряне са разумни (и дори закъснели). Не може да не поражда съмнение обаче моментът, в който се лансират, и това кой точно ги лансира. Timeo Danaos et dona ferentes...

#1 dedo adji 31.05.2014 в 13:15:09

ДКЕВР поискал предоговаряне. Сетила се Мара да се побара. Не знам какви, червени, зелени или оранжеви капитали са изкупили Марица Изток, но все едно, това не са български капитали и не дават една стотинка или един цент национален доход. И не е вярно, че е минало без протести. Още тогава националистите (много преди появата на Атака) изнесоха, че ТЕЦовете се продават за жълти стотинки и им се осигурява преференциално изкупуване на тока. За да обезпечи преференциите Иван Костов закри два блока от Козлудуй а алчното старче от Мадрид още два. Всъщност, май че и 4-те ги обеща циганинът и ги натресе на наследника си, не помня вече. Той ни ощастливи и с ЕРП-тата. И Марица Изток бълва облаци прах, сажди и серен двуокис. (сега по европейски - диоксид) Фотоволтаиците са ни вече от бате Бойко и няма не искам, няма недей - ще им плащаме 15 пъти по-скъпо от Козлудуй. А сега, вижте колко е лош Путин. Иска да хвърли няколко милиарда свои и европейски пари, само да неутрализира евро-американското влияние и да накаже непослушната Украйна. Я, да си седи в Сибир!!! Ние сме бедни, но горди. Радваме се и на няколко цента, но демократични и от сърце. (комисионните да не ги броим - не е хубаво да гледаш в паничката на другарчето си)

Новините

Най-четените