Защо “голямата измама с храните” не стана новина

От известно време медиите се опитват да създадат новини от това, че има разлики между съставките на храните, продавани у нас и в другите страни на ЕС, или както още продължаваме да казваме "на Запад".

Паралелно с това БСП няколко пъти се опитва да прокара в НС закон, с който да задължи големите търговски вериги да продават определен процент стоки от български производители.

В отговор на този натиск преди известно време министърът на земеделието разпореди на БАБХ да направи анализ на идентични стоки, продавани в хранителни магазини у нас и "на Запад" (Австрия и Германия).

Днес излязоха първоначалните резултати, които бяха отразени от всички национални телевизии, едновременно, и "ексклузивно" в очакване на сензационни резултати как ни пробутват храни "второ качество".

Сензация обаче нямаше - според изказванията на експертите от БАБХ от 31 изследвани продукта има разлики в 7, като те не превишават 2-3%, тоест са в "допустими размери".

Преди няколко години участвах във внедряване на т.н. ERP системи в големи и модерни предприятия за производство на хранителни стоки в България.

Основният проблем при тези производства е точно отчитането на вложените суровини спрямо рецептурата. Почти невъзможно е да се дозират точно съставките и по тази причина има отклонения в различните партиди.

Отделно рецептите имат няколко варианта, в зависимост от наличните суровини и местни вкусове - примерът с кока-кола, която се прави с глюкозен сироп у нас и в САЩ, и със захар в Западна Европа.

Друг пример, наречен от журналистката Биляна Гавазова "скандален" и "фрапиращ" беше, че в детски шоколадов десерт, продаван у нас съдържанието на какао и на мляко се различават с 2-3% от аналогичния десерт, продаван в чужбина.

Имам няколко възражения към така представяните факти:

1. Едва ли някой може да усети разлика от 2-3 процента мляко и какао в шоколадово десертче, което тежи около 50 грама. Обърнати в тегло тези проценти дават по грам разлика.

2. Колко би спечелила от намаляване на себестойността една фирма, ако в една държава продава 100% плодов сок, а в друга в същия този сок има 3% пулп?

3. Тъй като методиката не беше оповестена, дълбоко се съмнявам, че експертите на БАБХ са закупили образци от няколко различни партиди, така че да образуват представителна статистическа извадка и да усреднят стойностите на вложените суровини.

Най-важното е да се спомене, че тези разлики са несъществени, отразени са на етикетите на храните и най-важното - не правят тези храни по-вредни или по-опасни.

Малко странно е да казваме, че захарта не е полезна, но да си я искаме в кока-колата или да се сърдим, че маргаринът е с понижено количество мазнини, а да консумираме изобщо маргарин или маргарин с "вкус на масло", или дори "маргарин с фибри", какъвто беше предложен на пазара преди години от български хранителен гигант и беше мащабно рекламиран по медиите.

А понеже напоследък са особено модерни разни екологични, био и занаятчийски храни - поради самия начин на тяхното производство, което предполага доста ръчен труд, два различни образеца биха показали почти сигурно различно съдържание на вложените съставки.

Не на последно място - би ми било интересно БАБХ да направи анализ на български храни, които се продават на местния пазар и на чужди пазари, за да видим има ли разлики в тях.

#1 паяка 28.06.2017 в 16:24:04

За глюкозо-фруктозния сироп http://lubomirivanov.com/3094/

#2 TheRock 28.06.2017 в 18:56:41

Защото просто няма измама!

#3 deowin 28.06.2017 в 19:28:57

>http://lubomirivanov.com/3094/ Статията съдържа добро количество важни факти (например, всичко за вредата от фруктозата), смесено с малък, но съществен, брой откровени неистини, най-важните от които: >[HFCS е] изключително богат на фруктоза. Не повече от захарозата. Както дори статията споменава, най-често използваните варианти - 42 и 55 - са със съотношение глюкоза:фруктоза много близо до това на захарозата. >[HFCS е] 75% по-сладък от захарта Не, абсолютно не е. HFCS 55 е със сходна сладост на захарозата. >[медът] .. природата .. го е направила изключително сладък Не, сладостта на меда е практически еквивалентна на тази на захарозата. >Фруктозата от HFCS се усвоява много по-бързо, тъй като не е свързана с глюкозата Не, ензими като гликозил-хидролази (в слюнката) и захараза (в началото на тънкото черво) разграждат захарозата на глюкоза и фруктоза за броени секунди. На практика човешкият метаболизъм не прави никаква разлика между захароза и смес от вече разделени фруктоза+глюкоза, защото ензимите за разграждане на захароза действат много бързо. Основната вреда от глюкозо-фруктозния сироп изобщо не идва от това, че е някак си различен от захарозата (не е), а в това, че е ужасно евтин, което стимулира хранителната промишленост да го добавя във всичко - супи, сосове, хляб - , защото хората имат добре изразена тенденция да харесват всичко повече, когато е поне леко подсладено, въпреки, че е добавената захар - била тя захар, HFCS или мед - е адски вредна.

#4 Kenny McCormick 28.06.2017 в 20:10:31

Га ядохте чернобилските марули - не ревахте. Ся ревете за 3% пулп, все едно баба ти едно време сок с пулп не е поглеждала. П.П.: Да се пият безалкохолни е престъпление срещу организъма.

#6 Бръмбар 28.06.2017 в 21:34:26

Що, въобще, си губите времето?

#7 dedo adji 29.06.2017 в 00:25:03

Подкрепям Бичкията. Една бира съдържа дневната дажба витамини, без витамин С, който можете да си набавите от салатата към ракията. Европейска ракия няма, с нея не могат да ни дискриминират.

#9 Kenny McCormick 29.06.2017 в 09:29:37

Белке, ми не пазарувай от веригите бе. Пазарувай от био шоповете и толкоз и остави всеки да си пазарува откъдето си иска. Кво значи по-добре по-малко да се яде? Кво значи ако има повече от 4-5 съставки? С'а ще се почне пак с истерията, че имало Е-та. А знаеш ли, че има Е-та, дето означават готварска сол, захар и лимонена киселина? Не, нали...

#11 Дракон с кисело зеле 29.06.2017 в 09:44:03

- Как се казва жена, която се храни нездравословно? - Жули-Е-та.

#12 GETI 29.06.2017 в 10:08:13

ха-ха,Прасчо в коментар-3 кърти мивки до арматура! излиза,че в западна Европа са здраво тъпи,като жулят Кока-Колата със скъпа захар а ние умните с евтин глюкозо-фруктозният сироп,щото нямало голяма разлика,но си имаме 100% демокрацията и ни е сладко!

#13 Kenny McCormick 29.06.2017 в 10:13:16

GETI, втори път - да се пие Кола, както и всички подобни коли, моли, фанти, спрайтове и прочее е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ към собствения ти организъм. Това въобще не бива да бъде тема на дискусия, камо ли да спорим със захар или с фруктозно-глюкозен сироп е по-добре. НЯМА по-добре. Същото е и с шоколадовите десерти, дето са по 1010101010 калории единият. Белке, ти тогава откъде пазаруваш? Не може в супера, не може в биошопа, къде тогава?

#14 Kleptoman 29.06.2017 в 10:25:15

Пореден пример на чуждопоклонничество от страна на деовин и скалата ....просто нямам думи!Единия твърди,че не било вярно ,а другия по професия компютърен специалист...тръгнал да разяснява на останалите ,ползите и вредите от глюкозо-фруктозния сироп Разбирам професията ти,да беше свързана с хранително-вкусовата промишленост,да си ... технолог примерно,че да ни разясняваш какво и как,ама ти си един обикновен многознайко,който борави със статии,които в никакъв случай не означава ,че са верни!Те са написани от автор и отразяват неговата гледна точка,а тя може и да не е вярна! При храните за подрастващи...в западните 100% белтъчини,а при тези на нашия пазар....70% белтъчини и 30% мазнини. При шоколадовите изделия:при западните се забелязва значително повече какаово масло,което е и най-скъпата суровина за направата на тези продукти ...да не преразказвам доклада,който цитираха в сутрешните новини.Прочетете го или най-добре ги гледайте!Както и доста от заключенията не са само от нашите лаборатории ,ами и от такива от други потърпевши държави!Скандала е огромен ,но очевидно вашата замъглена представа отново ви пречи да го осъзнаете.И понеже обичате да цитирате и говорите с факти ....ами в случая има такива,но просто трябва да ги прочетете,което вие отказвате да направите,защото не съвпадат с вашата гледна точка или по-скоро защото в случая накърняват запада,който така яростно защитавате и издигате на пиедестал! П.С А относно коментара на другия ..."га ядохте черноболски марули не ревахте "...Хората са яли,защото... защото не са знаели какво става! Управляващите са криели и лъжели!В случая говорим за инцидент,който никой не е искал ,но се е случил.А при този случай ...съзнателно променят голяма част от продуктите с по-ефтини и вредни с цел печалба!Защото ни имат за по-низши.На всичкото отгоре тези продукти предназначени за нашият пазар са по-скъпи и то значително .....Все едно нашите заплати са достатъчно високи, че да можем да си го позволим!

#15 GETI 29.06.2017 в 10:46:05

13 Kenny McCormick | 29.06.201710:13 GETI, втори път - да се пие Кола, както и всички подобни коли, моли, фанти, спрайтове и прочее е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ към собствения ти организъм. ******** я,гледай ти! все си мислих ,че ПРЕСТЪПЛЕНИЕ е тва нещо ,дето му викат „ДВОЕН СТАНДАРТ“ а то се оказало,че аз сам,съм си правил престъпленията към собствения си организъм..тц,тц..брейй Kenny McCormick | 28.06.201720:10 Га ядохте чернобилските марули - не ревахте. ****** ся пием вода с уран..и па не ревем

#16 Божо 29.06.2017 в 11:18:16

Абе на вкус много се различават - примерно една и съща марка шоколад, произведен в Германия и в България, бира също, даже една марка чешка бира, която произвеждат и в Сърбия - сръбската не става за нищо, за разлика от чешката, а като състав как е не знам.

#17 dedogo6 29.06.2017 в 13:32:50

Абе, то хубуу стандартите обсъждате, ама що никой не чете между редовете дето се споменава, че на някои неща (детските пюрета) им е по-висока цената "само" със 107%? Ние по-богати ли сме?

#18 vanko 29.06.2017 в 13:42:14

"Защо “голямата измама с храните” не стана новина" (Започна се с клиентелистките материалчета...) Ами защото, типично по нашенски, цялата т.нар. проверка на БАБХ се оказа ПЪЛНА ПАРОДИЯ! Достатъчно е да се цитира само едно изречение от официалното становище, публикувано на сайта на агенцията: "От Германия и Австрия бяха закупени 31 продукта, а от България 30 техни аналози (разликата се получи поради факта, че в дните за вземане на проби от България един месен продукт отсъстваше от българския пазар)." Само това е достатъчно един мислещ човек да осъзнае за каква некадърност или/и поръчково изпълнение става въпрос. - След като е липсвал един продукт на нашия пазар, защо не е заменен с друг? Парите за покупки ли свършиха??? - Защо от ХИЛЯДИ продукти се закупуват 30??? Защо не 32??? Защо не 50, 100, 200??? - По какви критерии са избрани тези продукти??? - Защо се пазарува само в Германия и Австрия??? Къде са осталите държави от европейския пазар??? - Как така в редица държави от Източна и Средна Европа (Словакия, Чехия, Унгария, Полша, Хърватска) са констатирани сериозни разлики в качество и съдържание, а у нас всичко се оказва "в нормите" и даже на +??? - Защо, след като от 2011-та година в Европа се вдига шум на държавно нивоза този проблем, нашенската агенция се задейства чак сега, ей така, между другото??? http://darikradio.bg/kachestvoto-na-hranite-u-nas-i-v-zapadna-evropa.html Днес в Дарик радио се предостави предостатъчно информация за "голямата картинка". Проблемът СЪЩЕСТВУВА И Е ОГРОМЕН!!!

Новините

Най-четените