От известно време медиите се опитват да създадат новини от това, че има разлики между съставките на храните, продавани у нас и в другите страни на ЕС, или както още продължаваме да казваме "на Запад".
Паралелно с това БСП няколко пъти се опитва да прокара в НС закон, с който да задължи големите търговски вериги да продават определен процент стоки от български производители.
В отговор на този натиск преди известно време министърът на земеделието разпореди на БАБХ да направи анализ на идентични стоки, продавани в хранителни магазини у нас и "на Запад" (Австрия и Германия).
Днес излязоха първоначалните резултати, които бяха отразени от всички национални телевизии, едновременно, и "ексклузивно" в очакване на сензационни резултати как ни пробутват храни "второ качество".
Сензация обаче нямаше - според изказванията на експертите от БАБХ от 31 изследвани продукта има разлики в 7, като те не превишават 2-3%, тоест са в "допустими размери".
Преди няколко години участвах във внедряване на т.н. ERP системи в големи и модерни предприятия за производство на хранителни стоки в България.
Основният проблем при тези производства е точно отчитането на вложените суровини спрямо рецептурата. Почти невъзможно е да се дозират точно съставките и по тази причина има отклонения в различните партиди.
Отделно рецептите имат няколко варианта, в зависимост от наличните суровини и местни вкусове - примерът с кока-кола, която се прави с глюкозен сироп у нас и в САЩ, и със захар в Западна Европа.
Друг пример, наречен от журналистката Биляна Гавазова "скандален" и "фрапиращ" беше, че в детски шоколадов десерт, продаван у нас съдържанието на какао и на мляко се различават с 2-3% от аналогичния десерт, продаван в чужбина.
Имам няколко възражения към така представяните факти:
1. Едва ли някой може да усети разлика от 2-3 процента мляко и какао в шоколадово десертче, което тежи около 50 грама. Обърнати в тегло тези проценти дават по грам разлика.
2. Колко би спечелила от намаляване на себестойността една фирма, ако в една държава продава 100% плодов сок, а в друга в същия този сок има 3% пулп?
3. Тъй като методиката не беше оповестена, дълбоко се съмнявам, че експертите на БАБХ са закупили образци от няколко различни партиди, така че да образуват представителна статистическа извадка и да усреднят стойностите на вложените суровини.
Най-важното е да се спомене, че тези разлики са несъществени, отразени са на етикетите на храните и най-важното - не правят тези храни по-вредни или по-опасни.
Малко странно е да казваме, че захарта не е полезна, но да си я искаме в кока-колата или да се сърдим, че маргаринът е с понижено количество мазнини, а да консумираме изобщо маргарин или маргарин с "вкус на масло", или дори "маргарин с фибри", какъвто беше предложен на пазара преди години от български хранителен гигант и беше мащабно рекламиран по медиите.
А понеже напоследък са особено модерни разни екологични, био и занаятчийски храни - поради самия начин на тяхното производство, което предполага доста ръчен труд, два различни образеца биха показали почти сигурно различно съдържание на вложените съставки.
Не на последно място - би ми било интересно БАБХ да направи анализ на български храни, които се продават на местния пазар и на чужди пазари, за да видим има ли разлики в тях.
За глюкозо-фруктозния сироп http://lubomirivanov.com/3094/
Защото просто няма измама!
>http://lubomirivanov.com/3094/ Статията съдържа добро количество важни факти (например, всичко за вредата от фруктозата), смесено с малък, но съществен, брой откровени неистини, най-важните от които: >[HFCS е] изключително богат на фруктоза. Не повече от захарозата. Както дори статията споменава, най-често използваните варианти - 42 и 55 - са със съотношение глюкоза:фруктоза много близо до това на захарозата. >[HFCS е] 75% по-сладък от захарта Не, абсолютно не е. HFCS 55 е със сходна сладост на захарозата. >[медът] .. природата .. го е направила изключително сладък Не, сладостта на меда е практически еквивалентна на тази на захарозата. >Фруктозата от HFCS се усвоява много по-бързо, тъй като не е свързана с глюкозата Не, ензими като гликозил-хидролази (в слюнката) и захараза (в началото на тънкото черво) разграждат захарозата на глюкоза и фруктоза за броени секунди. На практика човешкият метаболизъм не прави никаква разлика между захароза и смес от вече разделени фруктоза+глюкоза, защото ензимите за разграждане на захароза действат много бързо. Основната вреда от глюкозо-фруктозния сироп изобщо не идва от това, че е някак си различен от захарозата (не е), а в това, че е ужасно евтин, което стимулира хранителната промишленост да го добавя във всичко - супи, сосове, хляб - , защото хората имат добре изразена тенденция да харесват всичко повече, когато е поне леко подсладено, въпреки, че е добавената захар - била тя захар, HFCS или мед - е адски вредна.
Га ядохте чернобилските марули - не ревахте. Ся ревете за 3% пулп, все едно баба ти едно време сок с пулп не е поглеждала. П.П.: Да се пият безалкохолни е престъпление срещу организъма.
Що, въобще, си губите времето?
Подкрепям Бичкията. Една бира съдържа дневната дажба витамини, без витамин С, който можете да си набавите от салатата към ракията. Европейска ракия няма, с нея не могат да ни дискриминират.
Белке, ми не пазарувай от веригите бе. Пазарувай от био шоповете и толкоз и остави всеки да си пазарува откъдето си иска. Кво значи по-добре по-малко да се яде? Кво значи ако има повече от 4-5 съставки? С'а ще се почне пак с истерията, че имало Е-та. А знаеш ли, че има Е-та, дето означават готварска сол, захар и лимонена киселина? Не, нали...
- Как се казва жена, която се храни нездравословно? - Жули-Е-та.
ха-ха,Прасчо в коментар-3 кърти мивки до арматура! излиза,че в западна Европа са здраво тъпи,като жулят Кока-Колата със скъпа захар а ние умните с евтин глюкозо-фруктозният сироп,щото нямало голяма разлика,но си имаме 100% демокрацията и ни е сладко!
GETI, втори път - да се пие Кола, както и всички подобни коли, моли, фанти, спрайтове и прочее е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ към собствения ти организъм. Това въобще не бива да бъде тема на дискусия, камо ли да спорим със захар или с фруктозно-глюкозен сироп е по-добре. НЯМА по-добре. Същото е и с шоколадовите десерти, дето са по 1010101010 калории единият. Белке, ти тогава откъде пазаруваш? Не може в супера, не може в биошопа, къде тогава?
Пореден пример на чуждопоклонничество от страна на деовин и скалата ....просто нямам думи!Единия твърди,че не било вярно ,а другия по професия компютърен специалист...тръгнал да разяснява на останалите ,ползите и вредите от глюкозо-фруктозния сироп Разбирам професията ти,да беше свързана с хранително-вкусовата промишленост,да си ... технолог примерно,че да ни разясняваш какво и как,ама ти си един обикновен многознайко,който борави със статии,които в никакъв случай не означава ,че са верни!Те са написани от автор и отразяват неговата гледна точка,а тя може и да не е вярна! При храните за подрастващи...в западните 100% белтъчини,а при тези на нашия пазар....70% белтъчини и 30% мазнини. При шоколадовите изделия:при западните се забелязва значително повече какаово масло,което е и най-скъпата суровина за направата на тези продукти ...да не преразказвам доклада,който цитираха в сутрешните новини.Прочетете го или най-добре ги гледайте!Както и доста от заключенията не са само от нашите лаборатории ,ами и от такива от други потърпевши държави!Скандала е огромен ,но очевидно вашата замъглена представа отново ви пречи да го осъзнаете.И понеже обичате да цитирате и говорите с факти ....ами в случая има такива,но просто трябва да ги прочетете,което вие отказвате да направите,защото не съвпадат с вашата гледна точка или по-скоро защото в случая накърняват запада,който така яростно защитавате и издигате на пиедестал! П.С А относно коментара на другия ..."га ядохте черноболски марули не ревахте "...Хората са яли,защото... защото не са знаели какво става! Управляващите са криели и лъжели!В случая говорим за инцидент,който никой не е искал ,но се е случил.А при този случай ...съзнателно променят голяма част от продуктите с по-ефтини и вредни с цел печалба!Защото ни имат за по-низши.На всичкото отгоре тези продукти предназначени за нашият пазар са по-скъпи и то значително .....Все едно нашите заплати са достатъчно високи, че да можем да си го позволим!
13 Kenny McCormick | 29.06.201710:13 GETI, втори път - да се пие Кола, както и всички подобни коли, моли, фанти, спрайтове и прочее е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ към собствения ти организъм. ******** я,гледай ти! все си мислих ,че ПРЕСТЪПЛЕНИЕ е тва нещо ,дето му викат „ДВОЕН СТАНДАРТ“ а то се оказало,че аз сам,съм си правил престъпленията към собствения си организъм..тц,тц..брейй Kenny McCormick | 28.06.201720:10 Га ядохте чернобилските марули - не ревахте. ****** ся пием вода с уран..и па не ревем
Абе на вкус много се различават - примерно една и съща марка шоколад, произведен в Германия и в България, бира също, даже една марка чешка бира, която произвеждат и в Сърбия - сръбската не става за нищо, за разлика от чешката, а като състав как е не знам.
Абе, то хубуу стандартите обсъждате, ама що никой не чете между редовете дето се споменава, че на някои неща (детските пюрета) им е по-висока цената "само" със 107%? Ние по-богати ли сме?
"Защо “голямата измама с храните” не стана новина" (Започна се с клиентелистките материалчета...) Ами защото, типично по нашенски, цялата т.нар. проверка на БАБХ се оказа ПЪЛНА ПАРОДИЯ! Достатъчно е да се цитира само едно изречение от официалното становище, публикувано на сайта на агенцията: "От Германия и Австрия бяха закупени 31 продукта, а от България 30 техни аналози (разликата се получи поради факта, че в дните за вземане на проби от България един месен продукт отсъстваше от българския пазар)." Само това е достатъчно един мислещ човек да осъзнае за каква некадърност или/и поръчково изпълнение става въпрос. - След като е липсвал един продукт на нашия пазар, защо не е заменен с друг? Парите за покупки ли свършиха??? - Защо от ХИЛЯДИ продукти се закупуват 30??? Защо не 32??? Защо не 50, 100, 200??? - По какви критерии са избрани тези продукти??? - Защо се пазарува само в Германия и Австрия??? Къде са осталите държави от европейския пазар??? - Как така в редица държави от Източна и Средна Европа (Словакия, Чехия, Унгария, Полша, Хърватска) са констатирани сериозни разлики в качество и съдържание, а у нас всичко се оказва "в нормите" и даже на +??? - Защо, след като от 2011-та година в Европа се вдига шум на държавно нивоза този проблем, нашенската агенция се задейства чак сега, ей така, между другото??? http://darikradio.bg/kachestvoto-na-hranite-u-nas-i-v-zapadna-evropa.html Днес в Дарик радио се предостави предостатъчно информация за "голямата картинка". Проблемът СЪЩЕСТВУВА И Е ОГРОМЕН!!!