България 2020

За да сме сигурни, че България ще съществува през 2020г. в сегашните си граници и като член на НАТО и ЕС, а не като част от някакви анти-европейски съюзи, са необходими следните належащи мерки:

  • Укрепване на армията и стартиране на програма за превъоръжаване. След като повече от две десетилетия проруското лоби успешно блокира превъоръжаването изцяло със западни системи на армията, то сега това е належащо да стане с бързи темпове. Стартиране на закупуване на изтребители още през 2015-та - като начало 18, а в кратки срокове още 18 бройки. Така България би имала поне 24-28 боеготови самолета в две ескадрили и (желателно) две авиобази. В следващите 6-8 години може да се вземе решение и за купуване на още 36-48 бойни самолета, така че общия им брой да стане 72-96 към 2025г, със съответен брой активно летящи на тях пилоти (поне 120-140 часа годишно на човек, за инструктори 180-220). Отделно предстои закупуване на транспортни самолети и хеликоптери, както и на ударни хеликоптери (поне 24-36 машини). Това предполага и мащабна програма за инвестиции в образование на пилоти, инженери и техници, както и изграждане (основен ремонт) на някои от изоставените сега авиобази. С оглед на заплахите, авиобазите в Добрич, Балчик, Равнец и Узунджово (или Чешнегирово) ще трябва да се върнат в строя. Това може да се разглежда и като инвестиция в съответния регион на България, особено ако в базите има ремонтни бази и дейности, както и голям персонал.
  • Развитие на ПВО-системи, който изцяло да покрият стандартите на НАТО за борба с летящи цели и да заменят сегашните руски образци.
  • Развитие на мощен флот, приемане в строя на корвети, фрегати и ракетни катери, които заедно с флота на Румъния да са стопиращи спрямо флотилиите на други черноморски държави, не-членуващи в НАТО, а заедно с флота на Турция - да ги превъзхождат числено и като огнево въздействие. Като част от флота може да се развие авиация с наземно базиране, но подчинена на ВМС, която да покрие удачно Черно море. Корпус морска пехота също е необходим. Това би представлявало и превръщане на флота в морско подобие на армията по американски образец.
  • Развитие на възможности за водене на кибер-войни в целия диапазон на понятието, както и защита на собствените комуникации и кибер-инфраструктура. Доколкото в кибер-пространството понятия като малки и големи военни сили (като численост и огнева мощ) са относителни, България трябва да развие самостоятелни способности да "изключи и блокира" възможностите на всеки агресор срещу нея.
  • Разширяване на работата на разузнавателните агенции на България срещу анти-европейски сили (държави или терористични образувания), както и фокус на контраразузнаването основно върху заплахи за националната сигурност, идващи отвън. МВР следва да поеме организираната престъпност. ДАНС се разформирова поради непригодност. Целта на контраразузнаването в лицето на една бъдеща Служба за Защита на Констутицията (СЗК) е с оперативни методи физически да противодейства на проникването на чужда агентура и терористи в България, без да се стреми да ги изправя на съд или да събира доказателства за незаконна дейност, което е по-трудна и полицейска работа. Доколкото не става дума за граждани на страни от ЕС, чуждите агенти и терористи могат да бъдат елиминирани дори и физически без правни последици. МВР в борбата с престъпността (организирана и обща) има за цел да задържа нарушителите и да ги предава заедно със събраните доказателства на правосъдието, нещо което е неефективно при терористи, за които наказанията на съда не са стопиращ фактор. Там където има координация на терористични групировки и организирана престъпност, трябва да има и общи действия на МВР и СЗК за пресичането им.
  • Развитие на сухопътни войски и специални части в адекватна на съвременните реалности численост и въоръжение. Превъоръжаване с модерни образци оръжие и техника.
  • Развитието на подобна армия вероятно би струвало доста повече от изискваните 2% от БВП на държавите-членки на НАТО за годините до 2020г. Съществува вероятност България като член на НАТО, граничещ с враждебни сили да получи и директна военна помощ, ако я поиска. За целта обаче е нужно страната да приеме адекватна военна доктрина, в която ясно да назове заплахите и начините за неутрализирането им. Това би показало на съюзниците ни, че не сме троянски кон или каца без дъно, а осъзнаваме рисковете и търсим начини да се борим с тях. Последния подобен опит на МО се провали, заради слабостта на премиера, назначен от изцяло съзнаващия рисковете президент. Съществуват опции и България да получи и технологии и ноу-хау за оръжейни системи и други системи, които да произведе сама за нуждите на армията си - това е инвестиция в икономиката и националната сигурност на страната, която вероятно София може да иска от съюзниците си, ако покаже ангажираност и капацитет да проведе военна реформа и превъоръжаване по адекватен начин. Досегашните хаотични покупки на хеликоптери, фрегати (полу-подарени) и друга техника са пример за неадекватност. Неадекватно е и поведението на основните политически сили към изтребителния конкурс за армията.
  • Необходимо е да се разбере, че армията не е социална институция и кадровите военни ще трябва да се разделят с много от привилегиите си, които ги превръщат в златни кокошки и де факто спират растежа на въоръжените сили. Решенията за закриване и откриване на поделения и гарнизони следва да се взимат само по военна целесъобразност и аргументи от типа "в региона има висока безработица" не важат. Привилегиите на кадровите военни са удобни за самите тях, но за обществото са бреме и ако пречат на армията да расте, то следва да се махнат. Явно е, че пречат, защото армията в последните 20 години търпи само съкращения и в момента реално трудно може да изпълни сама войскова операция. Ако се наложи назначаването на няколко хиляди нови офицери, вариантът всеки да се пенсионира с 20 брутни заплати накуп е неприемлив за данъкоплатците.
  • Професионалната армия може да остане в сегашния си вид, но е необходимо да се помисли за увеличението и поне до 50-хилядна численост, която да отразява реалността в Черноморския регион. Създаването на Национална Гвардия (НГ) по примера на САЩ от доброволци-запасняци би дало един резерв от обучени войници и офицери, които имат и цивилна професия и работа и поддържат военна подготовка 4-6 седмици годишно. Това за страна като България, в която вероятно към 2020г. населението няма да надхвърля 6.5 млн. души е удачно решение, доколкото наборната армия може да се определи като отживелица. Може да се възстановят под някаква форма школите за запасни офицери, които да подготвят определен брой младши командири - за армията и НГ. След определен брой години, активните военнослужещи може при желание да се прехвърлят към НГ, и така да продължават да са полезни с военните си умения, като същевременно и работят в цивилния сектор и допринасят за БВП на страната.

За да се случат горните неща е необходима преди всичко ментална промяна в целокупния електорат, населяващ България. Преди всичко забравяне на мантрата "за какво ни е армия, нали НАТО ни пази?" НАТО не е полицейско управление, което пази електората, а военен съюз, в който България е член и съюзник със съответните права и задължения. Едва ли можем да очакваме защита от страни като Португалия, Холандия, Белгия, Люксембург повече, отколкото те могат да очакват от нас. Освен по-малки от България по територия, а някои и по население, тези страни са западния фланг на НАТО, а България, заедно с Румъния и Турция трябва да прикриват надеждно южната част на източния фланг - засега само Турция се справя с това. Участието на България в европейската сигурност може да стане с адекватно вложение в собствената и сигурност - като начало. И както казват руснаците - время пошло!

#1 pepe 06.09.2014 в 23:43:57

Трябват ни и поне 3-4 Космически кръстосвача и поне един Звезден разрушител. Разбира се, че ни трябват... А още повече ни трябва икономиката, която да направи така, че да можем да си позволим всичките тези неща...

#2 sizif 07.09.2014 в 00:05:00

Хахахаха. И следвайки посочения план България заприличва на малка Северна Корея. С диктаторче подкрепяно от САЩ (както е сега. Преди беше от Русия). На България и трябва независимост и от запад и от изток. предимно развита духовност и образование. Който е чел история, знае че това ни е пазило най- дълго. А сега как е: руснаците ни крадат с газа и АЕЦ. Американците само през Марица Изток 1 смъкват от гърба ни 1,2 милиарда на година. Да ви пикая на ДЕМОКРАТИТЕ и гъзилизците . А да го питам този господин от кой ще се пазим с 20-30 самолета за около 1 милиард

#3 dedo adji 07.09.2014 в 10:59:00

Ново откровение на Управителя на бъдещите облаци Петър Гаврилов. Сладки мечти за бъдещето на българската армия, флот и авиация, явно изсмукани от бъдещите облаци, които биха претоварили икономиката и на по-голяма и богата държава. И защо е необходимо толкова развитие? Ами за да е сигурен Гаврилов, че България ще съществува в сегашните си граници и през 2020г., и то като член на НАТО и ЕС. Значи се допуска възможност НАТО или ЕС или и двете да коригират границите на България? (излишно е да питаме в чия полза) Абе Петре, абе Гаврилов, защо, след като е толкова загрижено за България, НАТО, преди да я приеме, разоръжи българската армия и я съкрати до равнище на рейнджърски корпус за осигуряване на пушечно месо? Армията на НРБ не можеше да победи турската, но можеше да й причини неприемливи загуби, което сдържаше някои мераци на някои паши, докато сегашната не може да се опълчи и на гръцката. Това ли е целта на НАТО? Затова ли наливат милиони, че и милиарди в дългосрочен план във въоръжаване на Гърция и Турция, и нито цент за въоръжаване на България. На кого му е притрябвал съюзник който не може да защити и себе си? Аз също искам България да съществува в сегашните си граници през 2020 и през 2120 година, без значение в кой съюз членува. Едностранното и безусловно обвързване е САМОУБИЙСТВО за малкия партньор. Видяхме какво се случи след безусловното подчинение на СССР. Вярно, че Югославия, която 40 год. сучеше от две майки също се разпадна, но Югославия поначало беше изкуствена държава, създадена за контра първо на Германия, а след войната, на СССР. И когато хитлеристка Германия и СССР слязоха от сцената нуждата от Югославия отпадна и беше разпарчелдисана. Дали някой ден някой няма да сметне, че и България повече не е нужна и че южният фланг на НАТО може да бъде защитен и без нея?

Новините

Най-четените