Равносметката на 2019 г. от Георги Тошев

2019 г. е към края си и е време за равносметка. Затова ние от Webcafe.bg се обръщаме към някои от най-интересните лица от обществения и културния живот, експерти и анализатори, които да дадат своя поглед върху отминаващата година.

Георги Тошев е български журналист и продуцент с дългогодишен опит в няколко печатни издания и телевизии. Водещ е на поредицата "Непознатите" по BTV.

С коя дума бихте описали годината и защо?

Хаос – в геополитически и вътрешнополитически аспект, в икономически – също. Виждате какво се случва по света, а и у нас. Въпросителните са повече от отговорите. Консенсусът по важни теми е утопия, а светът крещи: трябва да се научим да живеем заедно. Силни икономики като германската са сериозно разклатени, за българската – не ми се говори. Всичко това е повод сериозно да се замислим накъде сме тръгнали. И все пак на прага на Новата година вярвам, че разумът ще надделее. Иска ми се догодина думата ми да е "начало".

Кое е най-важното събитие, белязало 2019 г.?

Няма да говоря за политика. В личен план изпратих скъпи за мен хора... Незаменими! Но проблемът с водата в България тепърва ще бъде на дневен ред. И няма да се реши с оставка на министър...

А кое събитие, което смятате за важно, е минало извън радара на медийното внимание?

Колкото и да говорим за климатичните промени все е недостатъчно, защото това, което се случва около нас – премълчано или назовано медийно - е повод за сериозни мисли. И действия!

Кои очаквания за 2019 г. не се оправдаха?

Че светът ще бъде управляван от почтени, отговорни и смели политици. Но този проблем не е от вчера, няма да се реши и утре.

Кой беше най-големият абсурд за последните 12 месеца?

Един ли е... Но че намериха работа за един бивш вицепремиер, който беше свален с  протести на майките на деца с увреждания, ме оставя без думи. Калинките са навсякъде – все по-неграмотни и безпардонни.

Коя книга ви направи най-голямо впечатление тази година и защо?

"Тя, която трябваше да умре" на Давид Лагеркранс (изд. "Колибри"). Фикшън, който се случва днес. Навсякъде!

Кой филм ви хареса най-много тази година и защо?

Емоционално и актьорски "Джуди"! Филм без претенции, но силен. Радвам се и на новите български филми.

По-добре ли е България на прага на 2020 г. в сравнение с края на 2019 г.?

Трудно ми е да преценя. България е на кръстопът. Отново.

Какво очаквате от 2020 г.?

Разум! От всички.

Новините

Най-четените