Как Русия заплашва България

Един документ, предназначен да служи като визия за националната сигурност, изтече от екипа на военния министър Велизар Шаламанов и предизвика поразителен отзвук. На първо място - активира посочените посочените в него деструктивни медии, обществени организации и обикновени агенти в единна атака срещу МО и Шаламанов, която беше подкрепена и от премиера Близнашки - това като илюстрация на дълбочината на проблема.

Документът в прав текст посочва Русия като заплаха за сигурността на България, посочва и причините за тази заплаха - енергийна зависимост, обвързаност на български групировки (криминални, политически и икономически) с интересите на Кремъл и начините, по които тя работи в България.

Това очаквано предизвика размърдване в тези групировки - от политическия сектор изпълзяха „Атака" и АБВ, неочакван вероятно за Шаламанов се оказа фактът, че началникът му Близнашки се оказа част от проблема, а не от решението. Медийни кръгове и отделни "журналисти" се "засветиха" и откриха зависимостите си.

Необходимо е да се уточнят няколко неща.

Изводите на МО са напълно верни - и по отношение на заплахата, и по отношение на местните и агенти. Не е тайна, че службите за сигурност на България са проядени от проруски настроени хора (някои вероятно и агенти) и нивото им на надеждност в НАТО е оценено като ниско.

Съществуват достатъчно политически и дипломатически оценки за това, а фактът, че човек от организираната престъпност беше назначен за шеф на ДАНС, а после формално оттеглен, не променя факта за липсата на надеждност.

Русия е била и продължава да е заплаха за външно-политическата ориентация на България, както и за икономическата и стабилност, която тя подкопава с явни и неявни действия. Кремъл само на думи е показал, че зачита суверенната воля на българите да са част от Западния свят - всъщност България в плановете на Москва не може да е друго освен Задунайская губерния или 16-та република.

Поради факта, че историческата памет на повечето проруски агенти в България е къса, важно е да уточним няколко факта:

- Русия отказва да признае Съединението на Княжество България и Източна Румелия, поради факта че не е съгласувано (разрешено) от нея и укрепва авторитета на княз Александър I Батенберг, който имперския двор разглежда като пионка, която да слуша руските наместници като Ернрот и Каулбарс. Русия подтиква Турция да нападне България, за да възстанови "статуквото", а след отказа на Високата порта, с тази задача се заема...Сърбия.

- Русия вдъхновява и плаща за бунтове и размирици в гарнизоните Русе и Силистра, които да доведат до падане на правителството и окупация на Княжеството. Свидетелства за това има в книгата "Авантюрите на руския царизъм в България" издадена в краткия период, когато болшевиките заявяват отказ от имперска политика и отварят царските архиви за прочит.
Русия воюва срещу България през Първата Световна Война и прави опит да я окупира с войски през 1916г. Този опит е провален от блестящата победа на командваната от ген. Иван Колев българска армия, която разгромява руснаците в Добруджа през септември 1916-та. За жалост, едва ли има останали много офицери като този генерал в българското МО сто години по-късно.

Победата на българската армия спестява на България още едно "освобождение", а поражението на Русия и излизането и от войната през 1917-та спестяват откъсване на големи територии (освен откъснатите от Гърция, Румъния и Сърбия) в полза на руския имперски интерес, който през 1912г. формулира интересите на Русия в една бъдеща световна война като овладяване на Проливите и създаване на сухопътен плацдарм под руско управление. Руски кораби обстрелват Варна.

- Съществуват достатъчно доказателства, че хората, извършили атентата в Света Неделя през 1924г. са обучени, финансирани и изпратени от Москва.

- През цялото време, когато СССР и Германия воюват през Втората Световна Война, България запазва неутралитет спрямо Москва и дори поддържа дипломатически отношения със Сталин. На отказа на цар Борис да прекъсне тези отношения и да изпрати войски на Източния фронт (което кара Хитлер да го нарича нелоялен съюзник) Кремъл отговаря с инфилтрация на диверсанти и поддръжка на нелегално анти-държавно подривно движение.

Посолството на СССР в София е единственото в държава от Оста и инфилтрира агенти и диверсанти непрекъснато. В момента, когато Сталин решава, че тази мимикрия вече е неудобна и войските му са на Дунав, на 5 септември 1944 г, преди точно 70 години, обявява война на България, за да може да я окупира и заграби. Резултатът - окупация и комунистически режим, който продължава в някои свои форми и досега.

Като се имат в предвид тези враждебни руски действия в миналото, и правейки анализ на действията на Владимир Путин от 2005-та досега, може да се извлече следният извод - Кремъл няма никаква полза от просперираща и независима България.

Част от стратегията на Москва е да покаже на "големите" страни в ЕС, че Източна Европа и в частност България е огнище на проблеми (които генерира местната агентура), приемането на тези страни в ЕС е грешка и само Русия може да налага там ред. С помощта на слаби и корумпирани лидери като Саркози, Оланд и Берлускони, лишени от визия и в плен на тесни интереси, за Путин е лесно да прокара тази визия и да се договаря поотделно с "охранените котки" на ЕС.

Нерешителността на сегашния обитател на Белия дом само засилва този проблем. За Кремъл няма да представлява никаква пречка предизвикването на бунтове в България с "прозрачен" мотив като спиране на газа например, което после директно да експонира в етнически метежи - Москва излъчи индикации, че до 1990-та е била гарант на териториалната цялост на НРБ, но сега не е такъв. Това (встрани от очевидния факт, че е така) е напомняне, че царят в Кремъл може да не възрази и да окуражи набралия сила новоизбран анадолски султан да предяви искания към България.

Какви искания? Каквито му хрумнат

Все пак Турция, в желанието си да свали режима на Башар Асад (не заради сирийците), директно подкрепяше (вероятно и сега го прави) терористите от Ислямска държава, която ползва и срещу кюрдите. За България може да се окаже съдбоносен дори един негласен съюз между загубилата европерспектива Турция и попадналата в изолация Русия.

Това са двете анти-европейски сили, заради които България трябва да инвестира в армия и отбрана много повече от 2% от БВП годишно - просто защото през последните 25 години не направи нищо за националната си сигурност.

* Текстът е публикуван в блога УБО - Управление на бъдещите облаци

#1 krum 28.08.2014 в 14:19:13

Май и Путин е решил, че тази мимикрия вече е неудобна и войските му започнаха да нахлуват в Украйна, както днес заяви президента на Украйна Порошенко: «Я принял решение отменить рабочий визит в Турецкую Республику в связи с резким обострением ситуации в Донецкой области, в частности в Амвросиевке и Старобешево, поскольку фактически произошло введение российских войск в Украине»,

#2 Dimitar 28.08.2014 в 16:07:56

Първо, дори и всичко да е така, както го обясняваш думите, които са използвани са прекалено крайни. Нито една страна не си позволява толко крайни официални документи (тук външно министерство явно не е свършило работата както трябва). Второ, щом това е проект защо е качено и разгласено, не трябва ли първо да стане официален документ преди да му се даде публичност?!? Трето, "Кремъл няма никаква полза от просперираща и независима България" това пък кога е било ?!?!? Четвърто, "С помощта на слаби и корумпирани лидери като Саркози, Оланд и Берлускони, лишени от визия и в плен на тесни интереси, за Путин е лесно да прокара тази визия" .... "Нерешителността на сегашния обитател на Белия дом само засилва този проблем". Нали говорим за независимост .... но пък сме зависими от думите на Италия, Франция, Сащ ... нещо не ми се връзва.

#3 Dovahkin 28.08.2014 в 16:15:59

съгласен съм с твърденията в тази статия. докато русия е с такава огромна територия и притежава една трета от подземните ресурси на планетата, тя е извор на нестабилност на балканите и в целия свят. българия никога няма да постигне да кажем 100 години политическа стабилност, за да може да изгради стабилни и силни институции. най- добре за българия е републиките на територията на русия да "осъзнаят"/бъдат подсетени/научени/да им бъде повлияно че им е по- изгодно да са независими. московското царство няма да има силите да е стратегически играч което ще ни донесе траен мир. според мен де

#4 Прокопи 28.08.2014 в 16:38:20

Научете се първо да работите, да си плащате (като за начало сметките), отучете се да крадете. Научете се да правите забележка на мърлявия си съсед, пък след това търсете причините за неудачите си някъде другаде. Иначе изглежда смешно и жалко.

#5 Rowan 28.08.2014 в 16:58:16

Нещата са далеч по-прости от тези теории на конспирацията и съвсем различни от това, което се вижда на пръв поглед. Ако искаш да правиш анализ, винаги изхождай от интересите. Русия има интерес да продава природен газ на най-добри цени. Всяка страна би го искала, иначе биха били идиоти. А размириците пречат на търговията, от тук и Русия няма сметка от дестабилизиране на никоя държава. Агентура за лоби, влияние – да, но за дестабилизиране – не, няма изгода за Русия. А само лудите правят нещо без да има смисъл. Путин може да е КаГеБейски темерут и да води външна политика, като слон в стъкларски магазин, но луд не е. Виж Германия има сметка от нестабилност – пусна оферта на Украйна за ЕС и НАТО и взриви страната, щото Русия продава газ на Европа по две тръби: една през Германия, другата през Украйна. Германия прави всичко възможно, за да спре „Южен поток“. Когато Германия почне да внася американски шистов газ и да го продава в Европа на двойни цени от руските, тогава ще разберете, защо има война в Украйна. Ако можеха да си построят терминалите и корабите при сегашните пазарни цени на руския газ, досега да бяха ги построили. Ама не могат и затова има война в Украйна, за да има дефицит на природен газ. А знаете ли цените на колко от стоките от първа необходимост са свързани с цените на газа? Обясни си теориите авторе на баба си, кога хляба догодина стане на двойна цена от сегашната. В изводът има смисъл, но заплахата е от другаде. Не съм сигурен онази леля с нацистки наклонности до къде може да стигне за да спре „Южен поток“. Всяко българско правителство направило стъпки по строежа абонирано за свирепа европейска политическа и медийна атака. А страната ни съответно за политическа и икономическа нестабилност. Или може би трябва да ръкопляскаме на Меркел и да плащаме природен газ на двойни цени от сегашните?...

#6 daysydogy 28.08.2014 в 17:09:50

Русофилството и русофобството са начин на мислене на малограмотните бългъри!!! Мтого е изписано какво ни е дала икакво ни е взела Русия, или по-точно руската имперска политика. България е дала на Русия нещо особено важно за развитието на руската нация!!! „Църковно славянският език, пренесен в Русия от България не само чрез книгите, но и устно - чрез богослужението, веднага става в Русия своеобразен индикатор на духовните ценности. България даде на източните славяни висшия слой на езика, полюса на духовността, който извънредно обогатява езика, който дава на езиците на източните славяни нравствена сила - способността да се възвисява мисълта, понятията, представите, емоциите.” Акад. Дм. Лихачов „...Другата сила, която е спомогнала за културното сплотяване на всичките княжества и области в Руската земя, била литературата – даже в по-голяма степен от разговорния език, защото литературния език е бил единен. По своя произход е старобългарски, всмукал в себе си на руска почва някои елементи на руския език, без да се отличава особено от него...“ Акад. Дмитрий Лихачов Четете и мислете не със задницине си...

#8 Svelini 28.08.2014 в 17:38:27

Аз мисля, че авторът трябва да си курмува облаците и да си пише спомените и размислите в блогчето си. Направих си труда да прочета въпросния документ, считам, че е твърде краен и малко ми прилича на подковаването на жабата или барабар Петко с мъжете. Изцяло подкрепям Прокопи. Изразил е и моето мнение..

#9 янаки 28.08.2014 в 18:20:20

И все пак от статията не се разбират две неща: Като търсим сметка на Русия за злото, което е причинила на младата българска държава, трябва ли да търсим сметка на Великобритания, Австрия, Прусия..... за това, че на Берлинския конгрес попариха надеждите во веки веков на българите всички заедно да живеят в една държава, или като наши партньори в ЕС и НАТО - да му сложим пепел? Трябва ли да мразим руснаците, че през 1878 г. създадаха, макар и осакатена, не по вина на Русия, независима България , и че не ни оставиха под турско до Балканската война, та да ни освободят гърците, сърбите и румънците и да ни създадат държава според етническата карта на българите в Турската империя?

#11 daysydogy 28.08.2014 в 18:45:04

„Църковно славянският език, пренесен в Русия от България не само чрез книгите, но и устно - чрез богослужението, веднага става в Русия своеобразен индикатор на духовните ценности. България даде на източните славяни висшия слой на езика, полюса на духовността, който извънредно обогатява езика, който дава на езиците на източните славяни нравствена сила - способността да се възвисява мисълта, понятията, представите, емоциите.” Акад. Дм. Лихачов „...Другата сила, която е спомогнала за културното сплотяване на всичките княжества и области в Руската земя, била литературата – даже в по-голяма степен от разговорния език, защото литературния език е бил единен. По своя произход е старобългарски, всмукал в себе си на руска почва някои елементи на руския език, без да се отличава особено от него...“ Акад. Дмитрий Лихачов Не случайно и приживе, и сега този велик руски хуманист е надолюбван в родината си!!! Това е много повече от това, което е направила Русия за България!!! Затова империята на злото би трябвало да се отнася поне с малко повече от любов и уважение към нас!!!

#12 daysydogy 28.08.2014 в 19:18:04

http://www.webcafe.bg/id_1128180661/#Comments ООН иска обяснение от Русия... А дано, ама надали...

#13 daysydogy 28.08.2014 в 19:22:04

http://www.webcafe.bg/id_1653512025_Priznanie:_Ruski_voenni_se_biyat_v_Donetsk

#14 янаки 28.08.2014 в 20:35:15

daysydogy Как искаш да ни уважават, когато отношенията ни с Русия се определят от интересите на поредната ни благодетелка – САЩ? Дойдоха германците през 1942, посрешнахме ги с цветя, дойдоха руснаците през 1944 – пак с цветя, американците след 1989 – пак с цветя. И във всички случаи ставаме върли врагове на съперниците на новите ни благодетели. Както и да го сучем, за да не признаваме, че не им дължим на руснаците освобождението си от турско, защото те не са ни освободили, а са ни заробили, това не е верно, защото Стамболов не изгони със сила руснаците от България, те доброволно се изтеглиха, когато българската държава беше готова със своите държавни институции. (Само като сравнение – представете си някой индийски Стамболов по това време да изгони британците от Индия и да я ориентира към Германия, примерно, както направи Стамболов с България). Ако България не беше освободена през 1878 г. сега щяхме да бъдем част от Гърция, Турция, Сърбия и Румъния. Помисли малко! И тогава разсъждавай, кой на кого е повече задължен!

#15 pixie 28.08.2014 в 20:58:27

Аз от цялата интерпретация разбрах, че понеже Русия била заплаха за националната сигурност, бюджета на МО трябвало да се увеличи. За да се пазим от Русия, може би?! И затова си мисля, че въпросното изказване изглежда повече за вътрешна информация и изобщо официално няма и дума за това никой да чуе на форума на НАТО в Уелс. Просто ще оправдаем, така вътрешно, наливането на едни излишни пари за военните. Щото едно такова смело изказване наистина може да ни докара много проблеми от изток.

#16 The Seeker 28.08.2014 в 21:03:08

Поредната платена от Щатите статия – парите не миришат нали? Трудно е да се каже, до колко тези данни са верни (дайте ни линкове доказващи твърденията в статиите, иначе си остава просто мнения). Имперските интереси на Русия не са по различни от тези на другите държави и до момента – развитие на властта, влиянието, а често и придобиване на нови територии. Разликата е там, че едно време Русия плати за освобождаването на България със хиляди жертви и солидна сума пари в злато (опрости дълг на Турция към Русия). Нормално е след такава „инвестиция” Русия да има някакви претенции към България. Докато другите държави имат претенции без да са правили инвестиции. Турция, тогава е била, цитирам: ” въоръжени със съвременно стрелково оръжие от Великобритания и САЩ, артилерийско въоръжение от Германия”. Източник: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D1%82%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0_%281877-1878%29 Апропо, Тодор Живков е предложил едно време (за което в последствие го обвиняват в държавна измяна) България да бъде 16-тата република в състава на СССР, но Русия отказва тогава. Ако Русия толкова е искала България да са я взели при тях тогава! В статията се казва, че Русия не иска България развита – че кой иска България да е развита, да не би това да са ЕС или САЩ? И ако са двете последните, по какъв начин са го доказали до сега – преди няколко години посланичката на САЩ във вилите на Бояна пред пресата заяви, че в България, Българите не сме им нужни повече от 4 млн. население! Като беше развита БГ по времето на соца не бяхме проблем за Русия – но бяхме трън в очите на ЕС – а сега на кого реално пречим ако сме развити? @ krum | 28.08.201414:19 „Май и Путин е решил, че тази мимикрия вече е неудобна и войските му започнаха да нахлуват в Украйна, както днес заяви президента на Украйна Порошенко: «Я принял решение отменить рабочий визит в Турецкую Республику в связи с резким обострением ситуации в Донецкой области, в частности в Амвросиевке и Старобешево, поскольку фактически произошло введение российских войск в Украине»,” Прочети коментара ми тук, че не ми се повтаря: http://www.webcafe.bg/id_1653512025/#Comments @Dovahkin | 28.08.201416:15 „съгласен съм с твърденията в тази статия. докато русия е с такава огромна територия и притежава една трета от подземните ресурси на планетата, тя е извор на нестабилност на балканите и в целия свят. ” Май бъркаш обвиненията с държавата на янките? Замисли се, кой печели (реално) от дестабилиирани държави и тогава коментирай по техен адрес. Русия печели основно от продажбата на природни ресурси, как се гради устойчиво икономическо сътрудничество с икономически нестабилна държава или такава във война?!? Айде малко да помислите преди да ги редите такива. Дестабилизация (явна) прави САЩ с многото войни, които подема последните 50-тина години и пряко печели от тях – един път военния и комплекс един път възстановителните дейности след войните. Какъв пък е проблема на трета държава с това, че Русия е с огромна територия или че има толкова ресурси – проблема е само на Русия как да опази териториите си и въпросните залежи в тях. „българия никога няма да постигне да кажем 100 години политическа стабилност, за да може да изгради стабилни и силни институции. най- добре за българия е републиките на територията на русия да "осъзнаят"/бъдат подсетени/научени/да им бъде повлияно че им е по- изгодно да са независими. московското царство няма да има силите да е стратегически играч което ще ни донесе траен мир. според мен де ” Няма да я постигнем да, защото в управата са гъз*лизци и следват кои интереси – ЕС и САЩ. Няма значение коя партия е на власт – занятията продължават. Най-добре е за България е да избере полюс, на която да застане, но това да го определи народа, а не онези 240-тя, и да си следва позицията. „Московското” царство е започнало да раздвоява световната власт (успешно) в двуполюсен модел (било то азиатския съюз, било то БРИКС) – което е много добре от световна гледна точка – държавите имат избор (конкуренция на големите сили). И да – има и силите да донесе траен мир – досегашния световен модел е пред разпад – основно заради нереалните (въздушни) икономики на някои играчи (апрпопо, погледнете как изглежда Детройт сега – интересен клип има в Ютюба). @daysydogy | 28.08.201417:09 „България е дала на Русия нещо особено важно за развитието на руската нация!!! „Църковно славянският език, пренесен в Русия от България...” Възможността да употребяваш славянския език, който ти така неграмотно използваш, пък ти е дала Русия – т.е. ако не са били тези лоши имперски действия, сега щеше да пишеш на Турски, анадъмо? @Misho Maslarski | 28.08.201417:18 "Нещо повече, в най-новата си история България е просперирала само когато е била независима от Русия- при Стефан Стамболов, поклон. при Борис III i pri Ivan Kostov " Когато бяхме зависими от Русия (социализма) бяхме в първите места в много икономически фактори и се живееше много над сегашния стандарт. Последните 25 години („прехода”) България е независима от Русия и просперитета се вижда на всяка крачка в България! Разпад, мизерия, безработица, болести и прочие. А какво пък развитие си видял при Костов?!? @daysydogy | 28.08.201418:45 "Затова империята на злото би трябвало да се отнася поне с малко повече от любов и уважение към нас!!! " Айде сега империя на злото, да не си братовчед на автора (статията)? Имерията на злото се намира от другата страна на атлантическия. Да живее демокрацията.

#17 daysydogy 28.08.2014 в 21:11:07

Янаки, кръгозорът ти стига до върха на носа... Колкото до интересите - с пълна сила важи максимата от римско време: разделяй и владей!!! Руснаци срещу украинци, русофили срещу русофоби, богати срещу бедни, леви срещу десни и т.н., и т.н. и тъпите поданици (не граждани, а поданици) се превръщат в роби...

Новините

Най-четените