Как го правят германците

Много бих искал повече българи да разберат какво всъщност стана и ще става в скандала "Фолксваген".

За шепа дни пред света германският елит изнесе открит урок пред всички как, когато си хитрувал, лъгал или поспестил истината, ти си длъжен да се извиниш открито, публично. Но не през думи, димни завеси, като оня океански октопод, който пуска мастило, за да подведе врага, а като честно признание.

Признанието, което светът разбира само през действия.

Винаги когато чета новините от света ги "превеждам" на български език.

Четейки новините от Германия (и не само) по повод скандала "Фолксваген", ние разбираме (за кой ли път), че България и публичността й имат да изминат един доста дълъг път до тази привидна Германска "простота" в действията.

Трябва да си пораснал, трябва да си голям, за да можеш да кажеш простото „Сгреших" - и да се оттеглиш.

Но се иска да си свободен, мислещ и дораснал на отговорността, която всяка публична позиция носи.

Понякога новините разказват притчи за онези, които могат да ги четат.

Всъщност, животът е една безкрайна притча, низ от уроци. Уроци, за тези които могат да сричат или четат по азбуката на самоуважението и зачитането на правото на другия. Азбуката, в която глупаци няма, а главният герой във всеки живот - ние, всички, имаме права, но и задължения. Задължения към другите.

Те, видимите и невидимите от очите ни.

Инак историята е проста - "Фолксваген" се объркали нещо и си сменят бързо СЕО-то Мартин Винтеркорн. И продължават напред, разбира се.

#1 pepe 23.09.2015 в 11:29:06

Ама той Мартин вчера не каза ли, че нямало да се оттегли? И как едни не трябвало да отговарят за действията на други и други неща в този дух? Ако днес все пак е решил да се оттегли нещо ме кара да се съмнявам, че е решението е било въпрос на доблест.

#2 ivanOS 23.09.2015 в 15:40:39

От автора на тази статия разбираме че е ОК да мамиш години наред (в цял свят може би), да печелиш от измамата си и накрая като те хванат само трябва да се извиниш и всичко е 6. Статия с урок от басня някаква...измислена, която търси под вола теле. По голяма глупост отдавна не бях чел. Да не са ти платили от VW за статията?

#3 ivanOS 23.09.2015 в 15:43:39

Невероятно тъпа статия в защита на VW. Как едно извинение от някъв мулти-милионер ще направи нещата ОК ?

#4 vanko 23.09.2015 в 18:13:47

Явна демонстрация на корпоративният манталитет и съпътстващата го наглост. Както се вижда, клакьори също не липсват...

#5 balchovalkov 23.09.2015 в 21:07:01

Всичко е въпрос на ПОЧТЕННОСТ -една дума която казва всичко.Всичко останало е фалш,как го е направил ,защо го е направил ,важното че го е направил-точка.Някой в България на каквото и да е ниво въпреки наглоста си да е подал оставка?

#6 pepe 23.09.2015 в 21:51:14

Въобще не е "точка", защото мотивите може да нямат много общо с "почтеност". За каква "почтеност" въобще може да се говори, при наличие на многогодишна практика на целенасочено мамене? Въобще... сериозно? Той не е виновен? Ами не е ли той човека, отговорен за създаването на "средата" и утвърждаването на "бизнес практиките" - ако не е, за какво си получава заплатата? Може би е вярно, че както казват американците "много /или всички/ го правят, но когото хванат, той опира пешкира", но опирането на пешкира си е част от рисковете, които поемаш с поемането на поста и договарянето на заплатата и опита да се "изклинчи" от тази неписана договорка не е точно признак на "ПОЧТЕНОСТ"-та.

Новините

Най-четените