Църквата е за вярващите

Първият коментар, с който избрахме да открием новата си рубрика за 2012 г.: "Оня, дето не го трият", е от форума ни - на My Majesty, по повод позицията на БПЦ за оплождането ин витро и сурогатното майчинство.

Църквата не е длъжна да се харесва на всички. Тя е за вярващите. Изказва становище и толкова. Който иска се съобразява, който не иска - не се съобразява.

Църквата не е длъжна да се върти като фурнаджийска лопата, само и само да се хареса на масовия безверник или полувярващ.

Бог винаги дава отговори.

Но често отговорът е НЕ!

#2 AlahAkbar 03.01.2012 в 12:56:34

Тая Нейно величество? е проста и гадна като комунистическата ни църква ...

#3 My Majesty 03.01.2012 в 14:24:46

До AlahAkbar: Радвам се, че бесовете пищят. Я вземете се разберете най-накрая, честавате досадни. След 1944 година болшевиките обявиха, че Църквата подкрепя "капитализма и фашизма", сега новите болшевики я обвиняват, че подкрепяла "комунизма" Вземете се уточнете. Щом и самовлюбеният Бжежински се изтърва и го рече в прав текст, значи православните са на прав път. Та Бжежински рече: "Единствената зцаплаха на Изток за нас е Православието" Кои ли са те?

#4 AlahAkbar 03.01.2012 в 15:41:55

На теб ти харесва доносническия вариант на нашия ояден комунистически висш клир? Да ти е честит, тогава .. Видя ли кои ги защитиха? И как?

#5 My Majesty 03.01.2012 в 15:57:42

Не съм казала, че ми харесват или че нямат грехове. И още не са им извадили досиетата. Ти откъде ги прочете? И откъде знаеш кой има и кой няма? А както правилно са отбелязали и други хора, Църквата не е само клира, а и всички вярващи. Аз нямам досие. В семейството ми няма комунисти и доносници. Като обиждат Църквата, обиждат и всички, които искрено вярват.Не може да се обобщава така. Все едно аз да кажа - всеки , който не вярва е глупав или неморален. Нямам право да обобщавам така и да обиждам хората.

#6 Астролог 03.01.2012 в 17:05:44

@magesty "Като обиждат Църквата, обиждат и всички, които искрено вярват.Не може да се обобщава така" ____________________ мдаа, по-добре да не се обобщава така, щото има и МНОГО хора, които са вярващи без да са "православни" християни. Въпроси по История - защо се е появила "православната" църква, какви основания има някой да смята че това е същата църква, която са създали апостолите Петър и Павел и в кой библейски текст пише да се почитат икони и да се вземат пари(и колко) за венчавка, опяване, др... Ясен ли съм?

#7 evil 03.01.2012 в 17:21:18

Астролог, не само че сте ясен, но също така и не сте много интелегинтен ако смятате, че вашата "викторина" изобщо е някакъв аргумент в контекста на написаното от my_majesty.

#8 Астролог 03.01.2012 в 17:50:00

@7 ______________________ дадените въпроси са за интелигентни и знаещи хора, които не са догматично обусловени (интосикирани) за не-толкова бързо разбралите: Според мен маджести да не се хаби да защитава нещо дето още преди повече от 1500 години дали не е същото, което са основали Петър и Павел - за познаващите Библията - още един въпрос от викторината - какво се е случило с двама съпрузи дето не са си предали цялото имане по братски на общността... Общо взето , предлагам и да не се хаби, че вече не живеем в 10 век и не е забранено да се притежава, чете и осмисля Библия. ако чакахме само църквата да ни спасява...

#9 gothic 03.01.2012 в 18:14:26

Your Majesty, всъщност, извини ме (извинявам се предварително, за да не се засегнеш пак нещо) но БПЦ и вярващите православни нямат много общи неща. Съществената разлика между вяра и религия, нали разбираш? Когато видя, че клирът пак започне да взема отношение по проблемите, важни за обществото (както е било през Възраждането, когато църквата е имала истински авторитет), тогава ще съм готов и аз да ги браня с гърдите си. В този си капсулован вид отците не ми се нравят. И определено причините за това не са коминтерновски. Тъкмо напротив. Приятна вечер!

#10 My Majesty 03.01.2012 в 19:23:54

До gothic: Църквата няма как да играе ролята, която е имала през Възраждането. Ще обясня защо. 1. По време на Възраждането НЯМА държава. И Църквата замества много липсващи институции. 2. В момента по конституция Църквата е отделена от държавата. 3. Църквата изказа мнение за "ин витро" и за сурогатното майчинство. И какво стана? Възмутиха се задружно куп хора. И размахаха пръст. Защо? Защото Църквата има мнение. И то не пасва на масовата нагласа.

#14 NNN-2 04.01.2012 в 00:05:30

Ей, научихте се да пишете, ама не се научихте да четете! Астролог, споменатия от теб случай, описан в Библията го прочети пак и си отговори сам принуждава ли ги някой да ги дават тия пари? И защо им е трябвало да казват, че това е цялата сума, след като не е? Втория въпрос е по-скоро риторичен. За останалите: казаха ви го и пак вашето си знаете - кой ви принуждава да постъпвате както е рекла БПЦ? Казва си мнението и толкова. Не сте длъжни да се съобразите, така че какво рипате като ощипани госпожички?

#15 deowin 04.01.2012 в 00:29:09

>Но приказките за вярата и че понякога отговорът на Бог е "НЕ", и че трябва да се примиряваме с това Manuela, първосигнална си, та дрънка. Освен това май ти е трудно да разбираш писано слово. Ще цитирам My Majesty, прочети следното няколко пъти, барем схванеш най-накрая за какво иде реч: >Църквата не е длъжна да се харесва на всички. Тя е за вярващите.

#16 StreetArt 04.01.2012 в 01:30:00

"Църквата е за вярващите." Тоест да не се месим в много висшите дела на църквата. А може ли поне да си изказваме мнението относно църквата, чиито празници са национални празници? Която е освободена от (нашите) данъци. И И имаме ли поне право да я сравняваме с други църкви, примерно католическата в Германия, където всяко (!) дете може да учи в католическо училище и всяка втора линейка е на Самаритите? Където църквата е за всички. Всичко друго е клуб по интереси, които не иска да му гледат в мазната паничка. В случая клуб на любителите на Линкълн, леяри на свещи и (както в Варна) инвеститори в църковни имоти срещу обезщетение. Мен лично ме е гнус от такива хора! И искам да го изкажа много ясно. ГНУС МЕ Е ОТ БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА в този и вид. Проблем?

#17 Fedayeen 04.01.2012 в 01:45:34

"Щях да стана християнин, ако християните живееха по християнски." Махатма Ганди

#18 gothic 04.01.2012 в 07:59:01

Your Majesty, може би си права донякъде. Обаче...Да, вероятно църквата е за вярващите, но е освобадено от данъците, които аз плащам (както спомена някой по-долу). Така че и аз имам право да й давам оценка. Не на вярата, на институцията. А това, че аз и други като мен "скачаме" се дължи на факта, че БПЦ изказва "мнения" много избирателно. Вероятно си забелязала този факт, нали?

#21 sunny_smile 04.01.2012 в 10:59:39

Чудно ми е какво е това внимание към точно това становище на църквата .. Църквата също така е против аборта, против съжителството без брак, раждането на дежа извън брака .. и много други неща. Но не виждам тази позиция на църквата да е направила впечателние на някого.

Новините

Най-четените