Чалга кич с обърнат трикольор

Няколко пъти се опитвам да догледам това видео с изпълнението на певицата Невена Цонева в Сочи. Никакво внимание нямаше да й обърна, ако не получих линка от трима мои приятели и не прочетох в социалните мрежи убийствени коментари от хора, на чието мнение държа. Та опитах се... И не можах. Досрамява ме още при появяването й на сцената с някаква уродлива кич дреха, която изглежда трябва да съчетае фолклорни мотиви, кабаретна разюзданост и...ъъъ, стил.

Видът й е толкова смущаващ, че започваш да се чудиш дали това не е трик, който леко да те подведе с една тънка самоирония и на сцената да се случи нещо всъщност интересно. Е да, ама не.

Никакъв трик не е. Момичето съвсем сериозно е облечена в това нещо и съвсем не на шега представя България.

Абсурдът продължава с видеодекор с националния флаг - червено, зелено, бяло от ляво на дясно. В държавния етикет и протокол на това му се вика национална обида и мигновено цялото протоколно войнство на сгафилите се вдига на ура, за да се извини. Не знаем чия грешка е това, но в надписа на екрана, на който на латиница е изписано името Nevena Tsoneva и на руски Болгария, националният флаг си е правилно подреден.

Публиката, уловена от операторите, гледа сцената в очакване и с леко недоумение, което се засилва, когато зазвучават първите тромпетни извивания в чалга стилистиката. Малко Брегович, малко сръбско, малко фолк, нали тия неща са на мода... Чуди се публиката, чудим се и ние, чудя се и аз, дето на няколко пъти прекъсвам видеото и прескачам с мишката напред, за да видя няма ли нещо добро след тая първоначална нелепица.

Невена запява. Не вярвам на ушите си какво пее. I will always love you, хитът на Уитни Хюстън от филма "Бодигард". Тази песен, дето в клипа има самолет, зима е, Кевин Костнър е супер секси, а Уитни се целува с него... Невена Цонева изпява това с типичните вокални врътки на кафанските певачки, ама не с достойното желание да разклати сърцата и джобовете на опиянчени мъжаги, а с претенцията да внесе естетически шок в музикалния свят.

Да смае журито. Да ги удари в земята. Да им покаже на тия там какво е българска веселба и български почерк в световната музикална съкровищница! Е, показа им.

Толкова ниско сме паднали, че и за руски конкурси с дъх на нафталин не ставаме.

Замислих се как ли е протекъл „творческият процес" по изработването на това толкова бездарно нещо като тази изява на Невена. Седяли са си сигурно известната победителка от поредно телевизионно вокално шоу заедно с нейния екип (доколкото разбирам от информацията мъж перкусионист, наречен Венко) и са си мислели типично по български „Дай сега да направим нещо невиждано на тоя конкурс и да им покажем на тия как стават нещата!"

Ние, българите, принципно много обичаме да показваме на другите как правим всичко най-добре и как тяхното, каквото и да е то, винаге не е на нашето ниво. Любимо ни е да демонстрираме на германците как се веселим, защото вярваме, че те това не го могат.

Много сме силни да даваме акъл за вино на французи и за ракия на шотландци, защото всеки от нас има по някой дядо, чичо или съсед, който ги произвежда домашни и те, разбира се, са класи над техните.

Нашите планини са най-зелени, нашите реки са най-буйни, нашите планини са най-високи, нашите жени са най-красиви, нашите мъже са най-големите любовници, нашето бяло сирене е най-вкусното, нашето море е най-лай... ох, не, това вече не...

В дребния ни, селски мирогледец, неглижирането на световните достижения е вид достойнство и високо самооценяване. „Какво ще им гледам аз на тия фламенгото" - казала навремето една известна днес актриса на колегите си, когато я извикали да ходят заедно да гледат фламенко в един мадридски нощен бар. „Че то ние си имаме фламинго и в нашата зоологическа градина!" Все за тая случка се сещам, когато стане дума за оня български синдром „ние сме най-великите, а всички останали са простаци".

Затова и ми призлява, когато ми заобясняват как България все е в центъра на някакви световни конспиративни теории, според които българската енергия трябвало да вдигне света на крака, нашата „земя като една човешка длан" е геополитическото сърце на световния мир, а тук, по нашите земи и от наши хора са измислени всичките най-велики открития на човечеството.

Не я знам Невена всъщност дали наистина се е врътнала и се е разсърдила на това ретроградно жури, което нищо не разбира от български турбо-поп-чалга-фолк-евъргрийн. Знам само, че трябваше да го направи преди изобщо да излезе да пее с обърнатото си знаме за фон и барби роклята си.

Мила Невена! И ти, невенин екип! Извинете ни се публично за националната обида, която ни нанесохте. Не само флагът ни е обърнат и унизен. Унизени и обърнати са ценностите и културата ни.

 

#1 pixie 11.10.2015 в 20:45:57

Е, верно по-перверзна интерпретация на песен не съм слушала! Касимова е права този път, не може да се доизгледа, извратено е. И аз искам публично извинение от тая "звиздъ", дето наистина ни е омаскарила. Да си беше пяла само на сцената на шоуто на Славчо, единствено там е мястото и.

#2 maznislav 11.10.2015 в 21:26:14

Следващия очерк на Касимова може да бъде за модата при плетените чорапи тази зима. Какво ми обясняваш за някакъв треторазреден конкурс дето някаква треторазредна певица се появила какво станало ? Иди направи анализ на баба ти Гица дето видиш ли представлявала България в чушкобрането. Ей това журналя дето бачкат за думи е най-голямата чалга на света.

#3 Citizen X 11.10.2015 в 21:57:22

Целото т'ва в Сочиси е недорзазумение... Гинта Бику от Кф Хелветия, особено... А наш'та че си е селянче.... Е, ain't it what our people like?

#4 Виктория Пенелопова 07 11.10.2015 в 22:01:55

И аз се вързах...за 10 секунди. Пълна повърня, вярно.

#5 Ferrari ФЕН 11.10.2015 в 22:58:49

Супер си е песента . Трябваше и малко кларинет да вкарат, колкото и да ви е мъчно,тази музика ни е в кръвта. Това е нашата Балканска музика и ако можеше всички песни да са с такива мелодии ще е яко. Колкото и да плюете чалгата и балканските ритми ,има една поговорка,че Никой не може да избяга от себе си !

#7 Дракон с кисело зеле 12.10.2015 в 01:02:25

Тя използва същия аранжимент на тая песен и в "Мюзик Айдъл" преди осем години, бтв. https://www.youtube.com/watch?v=aj0KmlucsAQ Само дето въпросната задача беше хумористична - тогава пък Теодор Койчинов изпя "Комбайнероинтелигентска" на Слави Трифонов в класически аранжимент. (И да, следях предаването с почти религиозна отдаденост и не ме е срам да си го призная, ама ха! Жалко, че по-късно Иван и Андрей го утрепаха с правата лопата.) Касимова нямаше да е зле да провери това, щом ще пише статия. Ама не, дай пак да извадим от едно нищо генералния извод, че българите за нищо не стават. Евала, значи, Касимова. Така се прави журналистика. Без проверка, дори информацията да е на един Гугъл разстояние, но пък с два-три тона неподкрепими лични мнения. Евала. Впрочем, в конкретния случай една проверка на информацията едва ли щеше да промени нещата много. Само дето липсата й (на проверката) е симптом, който показва доста неприятни неща за автора. Защото това не е първата статия на Касимова, в която ставаме свидетели на нещо подобно. Разходила се по улицата, значи българите са зле. Отишла в мола, следователно българите не ги бива за нищо. Гледала едно, признавам, тъпо изпълнение от някакво състезание в Русия, затова българите са прости и им миришат краката. Образно казано.

#8 Bacillus Bulgaricus 12.10.2015 в 06:46:25

Ненавиждам чалгата и всичките й проявления и мога да ви кажа, че това НЕ Е чалга. Вие си мислите, че пеенето с орнаментика е чалга и мен по принцип ме дразни, но това е фолклорното пеене. То си е такова от памтивека. В чалгата и циганската музика се прекалява с него, но то самото не е чалга. Чалга е когато се направи грозно. Изпълнението беше доста добро и журито го оцени. А идеята да се направи Уитни Хюстън в балканска стилистика е интересна и много много трудно осъществима, а Невена Цонева се справи. Не беше перфектно, но и не заслужава чак такива хули.

#15 John Smith 12.10.2015 в 13:14:01

Пряко сили...издържах до 1.33 мин. Не обиждайте чалгата, тва нещо е по- зле и от "Автомонтьор" на Другаря Азис

#16 скучко 12.10.2015 в 14:32:38

И аз не знаех за песенен фестивал в Сочи , както впрочем и за ред подобни по земните кълбета. Пръв път чувам и виждам момата: -Влиза в Око; -Показва кълки на публиката; -Аранжимента -се едно слушам „Куку Бенд“; - Сценично поведение ( подтръчване по сцената и мах с ръка с приклякване) сме го виждали в клиповете на Баба Тина и Ани Ленъкс; -Песента ми напомня на картинна изложба на авангардното изкуство. При такива екстри кой ти гледа на коя страна гледа флага.

#17 Дракон с кисело зеле 12.10.2015 в 14:53:32

Скучко, аранжиментът Е на Ку-ку Бенд. Нещо, което и Касимова и поддръжникът й тук удобно забравят, въпреки че именно използването на стар аранжимент на тая песен е огромният гаф, поне според мен. Другият огромен гаф е откровено фалшивото пеене на Невена, което просто не подлежи на мнение. Но пък, оказва се, за него има обективни причини: http://www.ploshtadslaveikov.com/nevena-tsoneva-bolna-i-podigrana-na-konkurs-v-rusiya/ Ако прочетете тая статия, ще видите, че и тя самата е бясна на гафа с обърнатия трикольор.

#18 паяка 12.10.2015 в 15:26:28

малей, това не става за слушане

#19 скучко 12.10.2015 в 16:10:33

А,ааа кОнкурса бил „New wave“, „Нова вълна“ демек! Това обяснява авангардизма на кавъра! Мисля, че Н. Цонева не би трябвало да е обидена от оценката, след като с очите си виждам на клипа как журито и дава оценки 6х10 и 2х9, башка ръкоплещенето на публиката. А за обърнатия байряк- ми очевидно оператора на проектора е бил на 2-3 водки та да проектира огледален образ, ама доколкото съм чул, на песенни конкурси какво ли не се случва...

#21 deowin 12.10.2015 в 19:03:50

Абсолютно съгласен с Bacillus Bulgaricus. И мен чалгата адски ме дразни, но това не е чалга, и всъщност не ме издразни. Ще си я пусна ли пак? Не. Но съм напълно съгласен, че "идеята да се направи Уитни Хюстън в балканска стилистика е интересна", и не чух нищо фалшиво в пеенето на Невена (която и да е тя).

#23 deowin 12.10.2015 в 20:28:58

Всъщност, Маринова винаги ме е впечатлявала с виртуозността, с която пеенето й върви по ръба с фалшивото и често го прекрачва, но това по някаква причина не ме дразни.

#26 Дракон с кисело зеле 12.10.2015 в 22:29:51

Невена принципно е изключителна певица и в "Мюзик Айдъл" го показа неведнъж. Факт е обаче, че в този клип пее просто отвратително, и проблемът не е в използваната орнаментика - просто, особено в началото, криви и фалшиви, все едно го прави нарочно. Това като (самоук) музикант го казвам, пък кой каквото ще да мисли. Твърде е вероятно това да се дължи на здравословните й проблеми, кой я знае? Тъпото е, че това е стар аранжимент, който беше направен с хумористична цел, и изобщо не е подходящ за конкурс, взимащ се насериозно. За какво изобщо...

Новините

Най-четените