"Уют"-ът, който извади Камен Донев от уюта му

Името на Камен Донев в последните дни се чува повече от обичайното, затова преди да се каже каквото и да било за него и за филма му "Уют", трябва да е ясно едно - Донев умее да разсмива публиката до сълзи.

Той разбира от добра комедия и когато е на сцената, е във вихъра си.

Киното обаче не е театралната сцена и дори не е зала "Арена Армеец".

Докато си на театър, веднага чувстваш душата, сърцето и усилията, вложени в една авторска постановка. Лесно се усеща страстта, дори и потта, които артистът е инвестирал в крайния продукт. Когато обаче си удобно настанен в мекия червен стол на някой мултиплекс - няма как да изпиташ такива емоции. Затова в киното се използват други техники и други похвати, които да развълнуват публиката.

С "Уют" опитът на Донев за кино не се получава и огромна част от забележките на зрителите са напълно основателни. Той влиза в ролята на продуцент, сценарист, режисьор и един от главните герои и се справя добре само като продуцент.

Филмът е разтеглен до внушителните два часа и 20 минути - време, което в киното може да изглежда като цяла вечност. Сюжет и динамика на практика липсват, което пък го прави истинско мъчение за по нетърпеливите.

Оказва се също така, че Камен Донев може да пълни зали и да изпразва кино салони, защото не един и двама не издържат маратона, който върви на големия екран. А на екрана върви шумен низ от абсурди, в който са се съгласили да участват обичани лица като Валентин Танев, Стефка Янорова, Албена Колева и Николай Сотиров.

Те са принудени да крещят истерично, да преиграват болезнено и да си подмятат шеги от "тоалетния хумор".

Само че отдавна мина времето, в което публиката припада от смях, когато някой изпуска газове звучно... Колкото до решението Захари Бахаров да играе спечелил от лотарията човек - загадка е дали това е ирония.

Самият филм е опит за майтап на тема "типичната българска простащина", разбира се, изопачена до крайност - мъжът тропа по масата за салата и ракия, строява децата и жената в прави редици, дъщерята си пили ноктите в салатата, съседът е битов алкохолик, който спи с гореспоменатата "благоверна"... необходими ли са ви още клишета?

Това обаче са стереотипи, в които все по-малко българи попадат и на точно на тях не им е приятно някой безпочвено да ги представя като мустакати и впиянчени Ганьовци. Просто вече не е забавно.

Колкото до Камен Донев, той излишно се ядоса на критиките, напротив - трябва да се зарадва, че неговите "уютни" персонажи изчезват. Мъчително бавно, но изчезват.

Донев обаче се вбеси и то не на шега. Както обичат да казват на някои места, той "буквално взриви социалните мрежи с неговата изповед" - гневно отворено писмо без ясен адресат, но с ясното послание, че не му допадат негативните мнения за филма му. Възгледите на Донев за народния хейт се споделяха в транс, без много-много замисляне дали артистът не визира И именно споделящите го.

Лошата новина, е, че той трябва да приеме критиката. Има зрители, които са харесали "Уют", разбира се. Негативните отзиви за филма обаче, които са далеч повече, направо го изкара от уюта му на утвърден гуру на комедията. Е, това са рисковете на професията.

Добрата новина е много по-важна и тя е, че Камен Донев няма да спре да разсмива до сълзи публиката си.

Неговите постановки не оставят празно място в нито едно помещение - от провинциалния театър до зала "Арена Армеец". На един от неговите "Възгледи за народната просвета" се смях шумно до степен, че да ми се скарат...

Но киното не е като театъра и ако вместо опити за "театър с камера" публиката получи адекватна комедия... е... ще се налага да си правим забележки за твърде шумен смях и в кино салоните.

#1 Дракон с кисело зеле 28.03.2019 в 02:05:50

На това нещо трейлърът му беше някаква абсолютна отврат. Кенефен хумор... После разбрах, че е близо два часа и половина кенефен хумор... А после прочетох гневното отворено писмо на Камен Донев и уважението, което изпитвах към иначе добрия, ъъъ, скечаджия, поспадна. Тоя верно ли се мисли за сериозен актьор? Все едно Адам Сандлър, навръх неговия кенефен хумор, да изсипе нещо такова... Само дето Адам Сандлър вероятно владее родния си език по-добре. Отвореното писмо на Донев, с други думи, просто е написано неграмотно. Вбесяващо неграмотно, предвид факта, че идва от (уж) успешен драматург.

#2 паяка 28.03.2019 в 11:34:09

Много грозно писмо на човек, който като че ли е със шуртяща като фонтан наоколо кръв от ранено право в сърцето его. А създаваше впечатление, че е над тези неща. Но за филма вероятно е олекнал или задлъжнял с много пари, както беше Влади Въргала. А дълг не гние.

#4 Winora 28.03.2019 в 12:22:01

За разлика от авторката, хуморът на Донев не ме кара да се смея неистово. Прекалено директен и очеваден е, повече е в сферата на халтурата. Много по-издигнат хуморист от него е например г-н Цветанов. Вчера ме накара наистина да се смея със сълзи. Каква тънка ирония ,какво английско чувство за хумор, какъв полет на мисълта. Велик! Просто е непонятно, защо не последва бурен смях от публиката, от така наречените "журналисти".

#6 Stark 28.03.2019 в 13:16:17

За мен Камен Донев не е никакъв интелектуалец, а е просто един халтураджия, както е написал някой по-долу. Гледах едно от прехвалените му представления и не съм впечатлена, нито ми беше особено забавно, нито интересно. Нито ще чета писмото му, нито ще гледам филма. Обичам да ходя на театър и го правя редовно. Смея да твърдя, че има много качествени постановки, които могат да попаднат под определението интелектуални. Творенията на господин Донев са всичко друго, но не и интелектуални, очевидно той отдавна е избрал да се занимава с неща, които ще се харесат на масите. А щом нещо се харесва на масата, която в голямата си част е опростачена, няма как това да е висша класа изкуство. А и факта, че е решил да изземе всички роли - режисьор, продуцент и главен актьор е достатъчен показател за съмнителнте качества на филма.

#7 AL KL 28.03.2019 в 14:22:27

Относно "кино индустрията". Наистина повечето Български филми са озвучени ужасно. Просто ти образуват нерви.

#11 Dox 29.03.2019 в 00:35:31

Установено е, че по принцип няма пряка връзка или зависимост между талант и природно /генетично/ обусловен интелект. Когато второто липсва или е в значим недостиг, се получава нещо, като Камен Донев. Има и други примери - Христо Стоичков, например. Спомням си , когато се усъмних в наличието на второто у Камен Донев. Беше май през 2013 или 2014 г. БСП беше на власт, а ГЕРБ отчаяно и с всички средства се опитваха да си я върнат. Бяха тръгнали протести и единственият въпрос, вълнуващ нацията /според официалната "журналистика"/ беше - КОЙ? По телевизията се изтъпанчи Камен Донев, отишъл в сърцето на някакъв протест и гушнал няколко годишното си детенце. Завел го, за да слуша "У-у-у-у, Долу-у-у-, Майка ви....." и т.н. И съвсем естествено, детенцето гледаше уплашено, а Камен Донев се пъчеше като герой, спасил с двете си ръце кораб от разбиване в скалите. Тогава ми стана ясно, "колко му е пипето" на Камен Донев. Не съм гледал "филмът" Му, няма и да го гледам. Нито съм длъжен да го правя, нито пък любопитството ми ще пострада тежко, ако не го направя. Желая му здраве и сили да направи още 10 филма, които също няма да гледам. С огромно удоволствие няма да се интересувам от Камен Донев. Светът е хубав!

#12 Kenny McCоrmick 29.03.2019 в 12:22:14

Демек ти е станал неприятен, защото е протестирал срещу Орешаро? Браво, браво, господине... а дано ти мине... Иначе филмът е боклук от космическо измерение...

#13 rare case 29.03.2019 в 12:47:26

Филмът не съм го гледал. Гледал съм всичките му спектакли, с огромно удоволствие. Прочетох и писмото. Прочетох и коментарите от този форум. Единственото, което мога да кажа, че много хора са се разпознали в описаните от Донев образи. Ако Донев е "селтак", вероятно, пишещите в този форум са шесто поколение аристократи?!?

#14 Xaoc 29.03.2019 в 12:59:08

violatоr, не съм съгласен с това, че нямаме хубави филми от 25г. насам. Просто ти не си ги гледал, което си е твой проблем. Тук няма нито един професионалист и можете да си давате единствено личното мнение, а не да давате оценка какво е хубаво кино и кое - не. Аз лично не харесвам повечето стари български филми, защото не ми носят нито носталгия, нито наслада. Филма на Камен Донев няма да гледам, след като очевидно е доста слаб, но ще продължа да ходя на представленията му и да се смея с глас.

#15 Xaoc 29.03.2019 в 13:00:57

Stark , скучньо, ходи да си гледаш филмите на Уди Алън и не ни занимавай с тъпотии

#16 Dox 29.03.2019 в 21:07:53

Кенчо, Ма ти що така пак нищо не си разбрал бе, момче? Да не си мернал само "Докс" и "БСП"? Я, я опитай пак, ама този път - да прочетеш. Ако ти е трудно - викай, ще помагаме. Колкото и да не им харесва на някои, филми се правеха по татово време. Сега се правят бози. Невероятни бози! Достатъчно е да споменем "Орисия", "Мера според мера", "Аспарух", "Боянският майстор", "Бялата стая", "Преброяване на дивите зайци", "Щурец в ухото", "Оркестър без име", "Дами канят", "Вилна зона", "От нищо нещо", "С деца на море".... Ами комичните серии с Апостол Карамитев - "Любимец 13", "Специалист по всичко" .... Да ти е кеф и да се наслаждаваш на актьорско майсторство, на режисура, на замисъл ... Какво гледаме сега? Простотии, псувни, мутрешки говор, и секс-сцени, разбира се. Без това, последното, не минава, явно защото още не могат да се наситят на "свободата" и "липсата" на цензура. Не че съм против такива сцени. Против съм да ги включват заради самите тях, а не в някаква връзка. Въобще, т.нар. ни "кино" в последните 30 години е идеалното поле за изява на посредствеността и некадърието, взели връх във всичко, между впрочем. Но, такова изпростяване и духовен упадък се наблюдава за същия период и на запад. Наистина велики филми правеха преди време щатсмените. Още си спомням с какво желание и очакване ходехме да ги гледаме, че и втори и трети път. Сега се предлагат екшъни, натуралистични сцени с убийства и кървища.... Гнусотия!

#17 mari4e7 31.03.2019 в 21:06:04

Здравейте! Искам първо да отбележа, че съм фенка на киното въобще. Гледам всичко - от черно-бели стари филми до модерни с всички ефекти и ще кажа само едно - когато човек умее да поднесе нещо за публиката, той ще го направи във всяко време, във всяка епоха и във всеки век. Имах щастието да гледам "Уют" на Камен Донев. Поразително е как е възможно да прочета подобна плоска статия за него. Останах изключително приятно изненадана, защото имах своето съмнение дали Камен Донев ще успее да пренесе онова, което прави на театралната сцена върху кино сцената - това са две различни неща. Е, успял е и то по гениален начин. Лек и ненатоварващ за разлика от много претенциозни и тежки български филми. Първо със сълзи се смях, второ филмът не го усетих като времетраене - толкова беше интензивен. Кино-залата беше пълна и хората останаха доволни. Камен Донев е съчетал хумора с тънката ирония и е уловил всяка една брънка от характера на българина - неговия общ образ. Не онзи, който е в София, не онзи, който е във Варна - на българина по цялата българска земя. За разлика от авторката на тази оплюваща статия, съм ходила по села и паланки и образът на българина е точно такъв, какъвто го е представил Донев. И не за друго, а защото в този филм има многопластово представяне на множество образи на българина, в които всеки един от нас може да се разпознае. Истински съм поразена от подобна реакция и критика, която не е градивна, а направена с тон и интонация, които не търпят друго мнение. Писмото на Камен Донев е адресирано точно към подобни повърхностни писания и няма нужда да има точен адресат - нужно е само да прочетеш това четиво. И на драгата авторка ще кажа, че похватите в киното не се изчерпват с ефектите и могат да бъдат най-различни. И най-вече - нищо не е разбрала от този филм, ако го е гледала действително. Накрая ще завърша със следното: доволните хора от подобни филми или театрални представления няма да седнат и да пишат по социални мрежи, те ще излязат от залата с усмивки на лице и ще продължат напред. Та не прекалявайте с оценката на базата на онези, които обичат да оплюват, но не и да градят.

#18 Stardust 03.04.2019 в 12:37:30

Залата беше пълна и всички се смееха, та не знам защо сте решили, че зрителите не са харесали филма. Съгласна съм, че едни 20-30 минути можеха да се съкратят и всичко щеше да е ток и жици. Останалата критика е изсмукана от пръстите Ви, зор да напишете нещо супер субективно. Не съм гледала нищо на Камен Донев, не съм му фенка, но филма си заслужава и да, беше много, много забавен. Вероятно нямате чувство за хумор, друго обяснение нямам.

#17 plamen-dobrev 24.04.2020 в 20:18:30

Мануелоооо, коя си ти, че да критикуваш? Кой е Камен Донев? Схващаш ли? Филмът е толкова интелигентно скроен, заснет.....абе направен

#18 plamen-dobrev 24.04.2020 в 20:21:00

Филмът е повече от чудесен. Донев го знае всеки, пишман критиците - никой. Интелигентно скроена работа. Факт е, че сумалъ ти народ се чуди откъде да се го закупи не ви ли говори поне мъничко?

Новините

Най-четените