Ако и ние избягаме, как ще си мерите родолюбието

"Обичам Родината, но не държавата"! 
Предполагам голяма част от емигрантите са зад граница точно за това.
Да кажем, че те са родолюбци точно толкова, колкото и тези, дето сме останали тук.

Друга част са т.н. "икономически" емигранти, отишли просто на гурбет. Те също по своему обичат родината си.

Всички са оставили тук част от себе си, (деца, родители,близки, приятели) - дори и тези, които упорито ни наричат Бантусканци, загубеняци, диваци...

Зная, че кой редовно, кой по-рядко изпраща част от щастливото си задгранично битие под формата на пари и вещи за тези, които са им на сърцето но не и пред очите.

Това помага да се преживява , но не и да се променят порядките и средата заради която са емигрирали.

Ние, останалите тук, дали можем да направим сами това?! Дали можем да тропнем с крак, да изкрещим, да изметем тези, които са ни докарали до този хал - да си го мерим с вас, емигрантите, да се дърляме по форуми, да ревем от умиление или напиваме (от радост или мъка), когато се срещнем тук или там!?

Ако и ние решим да не се борим, да избягаме, то и Вие утре няма къде да се порадвате на родолюбието си (казано без ирония).

#6 MacAllister 09.02.2013 в 00:47:21

Ей, хора, дайте да не се делим и на емигранти и не-имигранти - става ли? Аз суъм изцяло за анархията и индивидуализма, ама това не значи постоянно дъвчещи се едни други ... (няма да слагам съществително, щото каквото и да сложа, все някой ще се обиди). Много сме мнителни ние, не допускаме някой друг да е прав, па накрая като ни е далече с лека ръка оставяме и най-големия простак да ни изпълзи на чело като въшка, че така хем може да се почувстваме победители в някой местен спор, хем оня е "велик" само условно и пак ние си се чувстваме най-велики. Такива сме си, кажете ми не съм ли прав - туй май ни прави българи. Аз в работата си се срещам с това и то от начинаещи, пък какво остава в отвлечени теми, където никой няма мерак за сериозни и издържани доказателства и теории. Казвал съм го и преди - това не е лошо, не трябва да се срамуваме от себе си, но трябва да се научим, без да го загубим, да уважаваме другите като нас - и то не наужким. Аз съм от тия дето могат да избягат, могат и да не избягат - и тука мога да ги накарам да ми идват на крака и там само ще си загубя времето да се доказвам за кой ли път. Е, не съм избягал, мотал съм се, но никога не съм разглеждал сериозно въпроса за бягство, влечало ме е нещо да се преместя на някакво по-екзотично място, но на такива места живота е прекалено скъп, което не е нерешимо, но прави хората на мястото сковани в сигурните си черупки на сигурно мислене, а аз обичам развинтената фантазия. Ако бяхте като мене не знам за какво щяхте да спорите, мен каквото ме е яд е, че най-простите в моя народ някак си биват оставяни от вас да се водят за най-важни, а това разбира се променя облика на сраната ми и то не в посока, която харесвам. На мен това ми е проблема, иска ми се хората около мен да не са комплексирани и готови да завидят за нещо, което не разбират още от втората дума. Не че се плаша, ама не ми се водят разговори колко изкарваш - как да им обясня, че аз избирам сам да вземам колкото ми трябва, за да се чувствам свободен? Дори и за това не ми се говори често, философства ми се, иска ми се да чуя как другите виждат света, та да открадна още някой начин на мислене, да видя малко хора и места през техните очи, да обсъдим някоя идея - професионална или не, но никак, ама никак не ми се ще да затъвам в помийни заяждания кой е по-по-най, а все по-често се хващам, че го правя, просто защото друго никой не иска да чуе.

#7 deowin 09.02.2013 в 01:02:39

>Ако и ние решим да не се борим Ще прощаваш, но презумпцията ти, че емигриралите българи не се борят по същия начин, както останалите, е просто невярна. И едните, и другите, се борят. Борят се за щастлив живот. За България, както ти намекваш, останалите в държавата не се борят повече, отколкото емигриралите. Защо мисля така ли? Обективна, наблюдаема реалност - ако се бореха, щеше да има резултати.

#9 Дебел 09.02.2013 в 11:21:49

Оня, дето не Го трият е прав!Споделям неговото мнение и искам да кажа на всички емигрирали,хора не ви мразим......избягайте от клишето в което сте влезли.Пет пари не давам какво ви е коствало да емигрирате,съдете първо себе си а после останалите хора.Някак си тъпо звучи изказване от рода....."абе аз избягах,сега живея по-добре....ама вие там не се борите достатъчно за да промените положението в България......" В някой по-добър,измислен свят,може би биха ви дали медал за това което сте сторили.......в нашия никой няма да го направи.

#10 Чинчифон 09.02.2013 в 11:41:08

"...Да тропнем с крак,да изкрещим..." Страхувам се,че не трябва да го правим!Защото повечето ни опити да се правим на свободолюбиви са завършвали с покана за...нови господари!И надежда да ни харесват поне 500 години!Иначе щеше ли да е възможно Ботев и Левски да са футболни отбори?Да ги освиркваме редовно и да честваме...гибелта им?

#12 MacAllister 09.02.2013 в 13:13:40

@Rapidfire Lighthning -

#13 паяка 09.02.2013 в 13:34:11

11 Rapidfire Lighthning | 09.02.201312:32

#15 паяка 09.02.2013 в 14:36:07

http://www.youtube.com/watch?v=S-Pj1Nz0v1c

#18 dedogo6 09.02.2013 в 20:02:00

Rapidfire Lighthning

#19 Govedo13 09.02.2013 в 23:35:01

Аз избягах още на 19. Още на 15 знаех че искам да избягам. Имаше навремето разменни начала от училище, 2 седмици в нормална държава просто си казаха своето. Нямам намерение да се връщам преди да си осигуря достатъчно стабилен пасивен доход,за да може всички тези дебилщини дето се случват в БГ да не могат да ми пречат икономически. България е страхотна държава за живеене ако имате собствено жилище и към 5/6000 лв доход месечно. Аз не съм виновен за това че през 40 и някоя в Ялта са решили в БГ да бъде комунизъм и разпад, тогава дори и баща ми не е бил роден. Аз не съм виновен,че дори и в държави преживели 2 войни през близките 20 години като Сърбия се живее по-добре от в БГ. Аз не съм виновен за това че в голямата си част българите са дебилизирани и затъпяли индивиди с който банда ДС милиционери се гаври вече 70 години. Не е моя и вината че искам по-добър живот за мен и близките ми. Не са виновни имигрантите а тези който са останали и позволяват това да се случва. България не е единствената страна в която е имало комунистически режим, но е единствената в която внуците и синовете на бившите първи комунисти са на власт в "демократичната" България. Не е моя вината че всеки ден се гаврят с вас като животни и вие не правите нищо, за да промените това което се случва. Като толкова много знаете и можете променете нещо вътре в България, само 500 000 подписа са нужни за референдум, щом някакъв смешник като СърГей може да ги събере значи и вие можете. Променете конституцията, променете системата, променете начина си на мислене и действие. С извинение но на мен ми дреме на оная работа всъщност какво става с средния българин, аз съм си взел за себе си решението да избягам и съответно понасям всички позитивни но и негативни последици от него. Ако имате топки няма да пишете подобни статии а ще събирате подписи.

#20 Rodrigo Diaz de Vivar 10.02.2013 в 08:09:32

Оп, чакай, чакай малко, Govedo13 "Не са виновни имигрантите а тези който са останали и позволяват това да се случва." А ти защо замина, а не остана да ни покажеш как да не позволяваме това да се случва? Не е ли малко ... гейско да сочиш отнякъде горещите кестени, които са те накарали да "избягаш", обаче да обвиняваш някой друг че не ги е извадил или не ги вади? Защо ти не ги извади, като си такъв смелчага и мъдрец? Ако не можеш, или те е страх, поне недей ни дава акъл и не ни наричай "затъпяли индивиди". "Не е моя вината че всеки ден се гаврят с вас като животни и вие не правите нищо, за да промените това което се случва." Ама вас никой в нищо не ви обвинява. В статията се казва, че не е редно вие да ни наричате "упорито наричате Бантусканци, загубеняци, диваци ..." Причината за това е, че не правим нищо за страната си. По вашите думи. Интересно ми е вие какво правите за нея? Обяснявате ни какво грешим и как трябва да се направи? Ако ние не сме, защо вие не го направихте? Нарамихте чантите и отидохте на другия край на света. Което не е лошо, в никакъв случай, но ... не ни посочвайте за правилен път, по който вас ви е дострашало да тръгнете. Или не ви е стигнал умствения потенциал. Това е демагогия. И понеже сега очаквам да се намеси някой, като Iivaylo Kirov, с българските училища, ще добавя: Не, българското училише няма да направи от децата ви българи. Ще ги направи чужденци, които познават българското знаме и говорят и пишат на български, като циганче от Столипиново. Повече време съм живял в чужбина, отколкото в България и много българчета, деца на приятели, израснаха покрай мен, и това са моите впечатления.

#21 Govedo13 10.02.2013 в 12:09:03

Защото това не се е случило в моето време, когато е трябвало да се вадят кестените аз съм бил на 3 годнини. Докато в нормалните държави като Унгария и Чехословакия хората са се борили против комунизъма и червената армия е ходила на гости, докато в Румъния екзекутираха организаторите на псевдо промяната в БГ поколението на мойте родители цъка с език и гледа в телевизора. Аз не съм длъжен да нося отговорност за грешки на хора от друго време и друго поколение. Във всички бивши нормални комунистически държави има прогрес и развитие докато България върви назад. Историческото бреме е на поколението което в момента е на 40 до 70 години не мое. Те не са направили каквото трябва когато трябва. Това са хора които са научени,че наведената глава сабя не я сече. Както Талев е казал последния комунист ще умре в България аз няма да се гърча като червей и да умра с него като негов донор. Днес дори и да имам желание да вадя кестените е прекалено късно, всички лостове в държавата и икономически и политически се държат от Партията и ДС. Днес тези хора контролират частен капитал, тогава е бъл държавен. Всеки гражданин има право да потърси сметка на държавата си, но няма право да пипа частнната собственост на друг. Самия факт че БГ е уникална с правителство на 90% съставено от ДС и Партията и премиер търсен от интерпол за трафик на наркотици е показателно,че в България е трудно да се живее. Докато младите протестират за природата и подобни все още има някаква надежда, колко българи от 40 до 70 бяха на въпросните протести? До каква степен трябва да се гаврят,за да се промени нещо? 2050 идва бързо а тогава българите ще са малцинство и децата на българите емигранти ще имат предимство от това че не са точно българи.

#22 dedogo6 10.02.2013 в 12:25:28

Говедо13, България се пише с главна буква, и не се съкращава с БГ.... Желая ти всичко хубаво, в която и държава да си.Само молим, не ми давай акъл. 2050 година е далеко, до тогава ,я камилата, я камиларя.

#23 Чинчифон 10.02.2013 в 12:33:41

Govedo 13, Разбира се,че не си виновен!Хора с твоето страдание е по-добре да бъдат лекувани!Но за да ти е по-ясна картината,през 1943 дядо ми е бил заклан в двора на собствената си къща при обирджийски тараш от фатмака на жандармерийско поделение.Дядо е имал 8 деца.Можеш ли,от три опита да се досетиш в коя партия са се записали останалите живи деца и другите им роднини? И ЗАЩО?

#24 Rodrigo Diaz de Vivar 10.02.2013 в 13:11:29

Govedo13 "Днес дори и да имам желание да вадя кестените е прекалено късно, всички лостове в държавата и икономически и политически се държат от Партията и ДС. " Ха! Че тогава, когато казваш и укоряваш, че татко ти е трябвало да вади кестените, да не мислиш че лостовете са се държели от Конан варварина или от Радж Капур? Научил си се да пишеш Govedo13, но мисленето явно ти убягва. Без нищо лично. И каква е разликата от това да си наведеш главата както е направил татко ти и от това да си подпалиш подметките бягайки. И в двата случая страх от горещите кестени. Ако може някой друг да ги извади. Ние само ще даваме акъл как точно. Едните с наведени глави, другите от девет планини в десета. Два варианта да оцелееш.

#27 imperiall 10.02.2013 в 15:26:17

Обратното, г-н Димитров. Преди време ние сами канонизирахме не себе си, а гурбетчиите, избягалите. И както изглежда им е харесало, щом и до днес се пънат да запазят този си статут. Какво обаче Ви наведе на мисълта, че седналите по турски в домовете си не могат преспокойно да пътуват, да се връщат, и най-вече - не го правят? Пък като споменахте близките, май е крайно време някой от по-добрата половинка на българите, да стъпи встрани да си огледа хубаво големите топки и проявленията им по бг форумите. После да се обърне ЛИЧНО към Своите роднини и приятели в България, и да им разкрие: те това е моето мнение за Себе си, а това - за теб, бантускоте татко, мамо, Пешо и т.н. Мисля, че измежду всички нас, тях повече ги засяга кой толкова им липсва и кой чакат в скайпа.

Новините

Най-четените