Обичам те, гадино!

"Кой пръв написа това гениално изречение?", е парливият чалгаро-интелигентски въпрос, който вълнува социалните мрежи.

Защото е наистина трудно да се измисли строфата: "Линията на живота/ ми/ е на ръката/ ѝ". Тази пълен с метафори и дълбока художественост (неуловима за неизкушените от поезията духове) ред занимава целокупния високобразован български народ през последното денонощие.

Причината е спорът кой от кого открадна.

А той вече има и юридическо измерение, след като поетът Илиян Любомиров/Августин Господинов обвини Илиян (поп-фолк изпълнител) за кражбата на нежните редове.

Разбираемо е, че Илиян, който поради факта, че е повече притежание на "Пайнер", отколкото единица със собствена мисъл, не носи абсолютно никаква отговорност за това, което пее. Затова отговорността за скверната кражба пада върху авторката на високо художествения текст, в който изречението е матоморфозирало до

"Линията на живота ми все едно е на ръката ти".

Така спорът за авторството на песента "Обичам те, гадино" се измества към Мариета Ангелова - изтъкнат поп-фолк текстописец, зад който чалга лейбъла плътно застава.

"Кражбата наистина е най-голямото признание за един автор, но си остава наказуемо престъпление", заявява Господинов, който, въпреки възможната грешка, не е Георги.

И докато новата българска поезия се е запътила с бързи стъпки към бъдещето, предречено от филма "Идиокрация", за широката аудитория остава въпросът дали ако твой текст е допаднал на поп-фолк гилдията, трябва да се гордееш с авторството му.

Но какво пък, лоша популярност няма.

Каквото и да стане с незабравимия стих, и двамата Илияновци печелят.

А благодарение на скандала със сигурност достигнаха и до нова аудитория.

#1 тъп 10.02.2015 в 20:22:02

"Линията на живота ми все едно е на ръката ти", а гънката на мозъка ми е все едно на ду**то ти! Браво, ура, кеф!!! Каква свежа струя, какъв емоционален пробив, какъв сексуален апел!!!

#2 Algernon24 10.02.2015 в 20:46:40

За съжаление в момента всеки/всяка 20-25 годишен/на може да набере голяма популярност из фейсбук основно заради разгонени тийнейджъри/ки. Въпросният драскач е изключително некадърен и се опитва всячески да стане още по-популярен чрез това измислено дело. Както в статията много точно е написано - фактът, че твоя мисъл попада в чалга текст, трябва да те накара да се замислиш върху творчеството ти, а не да ти даде повод да си правиш евтина реклама. Всеки човек с малко мозък може да разбере, че това дело не може да се спечели, защото въпросната "мисъл" виси като статус в профила му от дълго време, при това споделена публично. Но за съжаление дава повод за популяризиране на некадърност и конформизъм.

#3 maria1745 11.02.2015 в 19:10:53

Бих искала да кажа на автора и на webcafe да внимават, защото този, който се е представил за Любомир Илиянов като нищо може да си донесе едно дело на главата за плагиатстване с това име! Поздрави Бота Христова ПП: Това от дядо ми го знам ;)

Новините

Най-четените