Политика ООД

Президентът Росен Плевнелиев поиска да се отворят досиетата на КТБ. Не успя да уточни точно какво има предвид, но то е ясно - Плевнелиев е нов в занаята и досиетата на КТБ му звучат като онези досиета, които никой не посмя да отвори докрай, а те продължават да изскачат като скелети от гардероба.

Бареков пък казал, че Бойко Борисов е програмиран за политик и че докато е бил в МВР е унищожавал досиета. Борисов го дал на прокурор.

Какво излиза, че единствената конвертируема валута на целия преход останаха досиетата. Там са големи майстори - ДС си е имала, че и още има досиета, после мутрите си направиха досиета, банките имат досиета, медиите си имат досиета.

В българската политика отдавна няма лидери - или сами се дискредитираха, или ги дискредитираха. Като че ли последният политик с неопетнено достойнство е покойният Стефан Савов. (После Демократическата му партия бързо беше „приватизирана" от политическо РМД начело с Александър Праматарски и беше сведена до ЕООД.)

Така или иначе днес политиката си е чисто бизнес начинание - независимо дали става дума за ония под чертата, които се борят да се доберат до 1-я процент и държавната субсидия или за големите играчи, които разпределят порциите и чертаят обръчите.

А на лидерите им викаме лидери само по навик, иначе са си чисти председатели, да не кажем изпълнителни директори.

Новините

Най-четените