Пет особено тъпи self-help клишета

На думи е много лесно човек да бъде волна птичка, която си скачка от клон на клон, чурулика приветливо на другите птички с подкани за ведра пролетна любовна игра и лети високо в небесата към необятния хоризонт...

В реалността това може да се постигне чрез употребата на определени наркотици или ако сте човек с много кинти и/или извънземно съотношение между красиво лице, големи гърди и печалбарски нрав.

Ето някои от най-досадните self-help клиширани фрази, с които една част от човечеството се опитва да ни убеди, че щастието е възможно просто ей така - докато седиш в задръстване на бул. "Тодор Александров" след работа, умрял от глад и изтощение:

Радвай се на малките неща

Когато сте в планината сред природата, доите козата на леля Величка като в клипче за хималайски номади и нямате никаква друга конкретна работа - много ясно, че ще обичате малките неща в живота.

Първо лека йога на полянката, после палите джипа и се качвате на някои баир, точно над петте хотела на баща ви в Троянския Балкан, откъдето снимате залеза с петохуйния си обектив като про фотограф.

Благодарите на съдбата за партийното минало на родата и с радост забелязвате онзи стрък маточина и стъпката от див заек край вас. Демек - малките неща.

Когато се тъпчете в час пик в градския, заболи нос в непозната мишница и в последните две години сте виждали залеза само над Люлин (кварталът, не планината) нещата седят по малко по-различен начин....

Медитирай, дишай, отвори чакрите

Ако все още не сте разбрали, че можете да медитирате, докато шефът ви крещи заплахи за уволнение, а жена ви ражда - да, можете.

Поне според ведри влогъри, били за две седмици в Индия, за да донесат мъдростта на изтока у нас под формата на слово, посветено на къната, кърмата и петата чакра.

В случай, че работите на широк столичен булевард , все пак е препоръчително да внимавате с дълбоките вдишвания и издишвания в последователност "корем-диафрагма-гърди", тъй като праховите частици във въздуха са в особено опасни количества и е възможно ефектът от практиката да е с летален изход.

Не мисли негативно, мислите се материализират

Както всички много добре знаем, наоколо е пълно с будистки монаси, които могат просто ей така да си контролират мислите. "Не искам повече да мисля за сладолед и ЦАК! веднага почвам да мисля за безсолни задушени броколи."

То да пуснеш казанчето в тоалетната е по-трудно от това да си контролираш съзнанието. В единия момент си обикновен пияница в студентски град с 50 лева джоба, в следващия просто ей така упражняваш специални ментални практики, които ти позволяват да владееш всяко едно нещо, което минава през акъла ти.

Направо се чудиш хората защо взимат наркотици и ходят по психотерапевти.... То е толкова лесно!

Бъди себе си

Остани с общата си култура от осми клас, псувай хората на майка и се оригвай на публични места, защото е някак естествено и непринудено. Научи детето да поставя пиратка в интимните части на улични котки, да я пали и да бяга, както вие правехте като малки.

Пребий жена си като Динко от Ямбол, защото си истински човек и живееш истински живот. Изобщо - бъди себе си в пълния смисъл на думата...

Обичай себе си, за да те обичат и другите

Обикновено това се казва на хора с психически проблеми и/или тотално сринато самочувствие. Демек, ти се чувстваш като пълен боклук, което е и основният проблем в живота ти. Като цяло ненавиждаш себе си, ужасяваш се, че другите не те обичат и ценят и мислиш само за това как ще умреш сам с 12 котки в панелната си гарсониера в Дружба 2.

Изведнъж някой ти казва: "Братле, обичай се, защото иначе никой няма да те обича". Първата ти мисъл е: "Ми, то аз от 3 години се чувствам като ебаси дъното, значи вече всичко е обречено. От балкона ли да скоча, или да изпия това шише метилов спирт сега, как мислиш?"

Stay positive!

#1 Гризли 20.04.2017 в 09:36:59

Сигурно съм много изостанал и неосведомен, но какво означава "петохуен" "... откъдето снимате залеза с петохуйния си обектив като про фотограф." Доколкото разбирам е нещо, което авторката не е виждала в последните 5 години, но може и да бъркам...

#2 gothic 20.04.2017 в 11:30:06

"Медитирай, дишай, отвори чакрите" А истината всъщност е друга: 100 грама ракия се равнява на час медитация, а половин литър отваря всички чакри и третото око започва да вижда във всяка жена красавица. Толкова по въпроса за селф хелповете.....

#3 Xaoc 20.04.2017 в 11:48:42

Всъщност в тази статия хейтът е доста по-неуместен, отколкото дори в останалите материали на авторката. Само някои от клишетата са тъпи. Това, че тя не разбира някои неща, не означава че те не са точно така. Смешното обаче е, че наистина ги повтарят хора, които също не ги разбират, но много им се иска да можеха. Мозъкът е доста сложен и могъщ орган и не е зле да го ползваме по-често.

Новините

Най-четените