Елате в "СОЦА"

"По времето на Соц-а" беше един от най-често използваните изрази през 90-те години и в началото на 21 век. Хората се подпираха на това словосъчетание, за да теглят чертата между миналото и настоящето и за да подчертаят, че са наясно, че "епохата на соц"-а е отминала. Когато използваха този израз, повечето българи заявяваха по някакъв начин решително, категорично и недвусмислено, че "соц"-ът е там някъде зад гърба им - в шейсетте, седемдесетте и осемдесетте години, а всичко останало е "напред".

Самоосъзнаването на преживяванията след "падането на режима" беше толкова интензивно, че рефлектира в езика.

Така по едно време всички думи, започващи със „соц" предизвикваха тръпки от неприязън у повечето българи.

Години, преди да се появят „СОЦиалните мрежи", „СОЦиалните революции" и най-вече "СОЦиалките" хората не желаеха да им се говори или напомня за какъвто и да е "соц" (което, в някои случаи включваше дори и напомнянето за "СОЦиални отношения", вследствие на което грубостта изби по входове, автобуси, тротоари и институции в най-грозния си вид).

Може би не е лошо да се има предвид тази общностна фрустрация, свързана с предишния режим, особено когато се правят опити за "маркетинг", какъвто е случаят с предстоящото откриване на бар "СОЦА".

Откриването е нарочено за 9 май - дата, която на изток се празнува повече като "Ден на победата" (над фашисткия режим), а на запад - като Ден на Европа.

Нямате нужда от повече жокери: символиката извира отвсякъде - от рождения му ден, през логото с цели три петолъчки (едната огромна и червена), до главните букви "СОЦА" в заглавието.

Естествено, че всичко това подейства на потенциалните посетители като ударна доза кофеин върху някой с биполярно разстройство - и предизвикаха невиждано брожение в социалните мрежи.

Млади и стари се разгневиха и дори заподозряха най-различни катастрофични сюжети: от опит за подмяна на миналото (СОЦ-ът хич не бил хубав и нямало барове, нито коктейли по това време), през конспиративни теории (хибридната война май слезе до масите), до чиста подигравка ("Колко мандри обрахте, за да се снабдите с мляко за шейковете", "Портокаловите фрешове само по Коледа ли ще ги пускате")...

И никой не заподозря собствениците на бъдещия бар СОЦА в много по-елементарно провинение: пълна липса на въображение и усет. Поредните "предприемачи", които решиха да ловят маймуни с трици и носталгия.

В резултат на негативното възприемане на думата "СОЦА" (защо ли?), собствениците се опитаха да замажат положението, като обявиха, че новото място щяло да бъде "СОЦиалка" - място за общуване.

Модата на кръчмите с ТКЗС-арски лозунги по стените, пепелници от "Балкантурист" и ретро-ирония беше актуална за последно преди десетина години, когато Георги Господинов разказваше СОЦ-а през "Инвентарната книга".

Оттогава обаче всичко, което реши да се брандира като "автентично", "анти-комерс", "от доброто старо време", рови кокалите на миналото несвършено време - независимо дали ще продава дъвки, наденица или алкохол.

Всички бири станаха "ретро", всички реклами заприличаха на онази с "трамвая на Ламбо". Всяко следващо "ново" се оказва (не)добре забравено старо. Дива експлоатация на младостта на баба ти, нулева фантазия.

Ами да, ама в страна, в която лагерът в Белене е все още тема-табу, в която съществуват партии, залагащи изцяло на крайното говорене, на национализма, съчетан с подозрително силно русофилство, в страна, в която периодично се изсипват големи суми руски пари, в страна, в която все още няма музей, посветен на ужасите на тоталитаризма, но пък има "Музей на СОЦиалистическото изкуство" - да се говори за приятно изкарване в бар "СОЦА" сякаш е малко прекалено.

Да, и в Берлин, и в Прага може да има такива места, предназначени за забавление, но никъде не се приема за добър вкус елементарната възхвала на "времето на СОЦ-а".

А тук, както обикновено, нещата се правят хаотично, необмислено и с нулева емпатия към СОЦиалната среда. Което си е чист СОЦ, и няма нужда да се рекламира като нещо кой знае какво.

#1 bastard 04.05.2016 в 22:52:44

Аз лично нямам нищо против връщането на "онова" време - на прекрасния СОЦ. Защото съм дълбоко и безвъзвратно убеден, че много сънародници им се полага да живеят във въпросния соц. Да опитат от опашките не само за портокали и банани по нова година, но и за тоалетна хартия - да, в България имаше и опашки за тоалетна хартия, уважаеми дами и господа, които искат да станат другарки и другари. Но не само в България, в България беше цвете - ами в меката на социализма - СССР - там знаете ли какво беше? Като ученик през 80-те години на 20ти век съм ходил в могъщия и нерушим Съветски Съюз, който се саморазруши през 1991 г - и лично, с очите си съм виждал по Москва хора, които бяха провесили на врата си "гердани" от рула тоалетна хартия, нанизани на връвчица. Разхождаха се така, като някакви гротескни хаитяни. Това бяха нещастници от провинцията, които идваха в столицата да накупят няколко парчета сапун, малко тоалетна хартия и - ако им се усмихне късмета - парче салам. Защото тия неща в столицата все още се намираха, а извън нея - нъц. Такава беше ситуацията в славния СССР през славните 80-те години. А какво е било през 60-те години няма да ви стигне въображението да си представите. Прочее, погледнете какво става във Венецуела и Куба - долу-горе ще получите представа. И аз, както казах, съм убеден, че повечето българи не заслужават нищо друго, освен това, точно този начин на живот. И ако много го поискат - наистина ще го получат. Което ще бъде акт на установяване на Висшата Справедливост.

#2 KingoftheROAD 05.05.2016 в 00:29:57

Моля, махнете американския скафандър от снимката, и сложете руски.

#3 1951 05.05.2016 в 01:49:22

Страхотна реклама му направихте на това кръчме. Не само тук, но и по бая други прогресивни медии. Да се чуди човек, дали това всъщност не е замисъла на собствениците...

#4 deowin 05.05.2016 в 20:42:59

>Поредните "предприемачи", които решиха да ловят маймуни с трици и носталгия Това звучи критично, ако не саркастично и леко подигравателно. Защо да не ловят маймуни с трици и носталгия, ако това е всъщност доста добър бизнес модел за България? От моя гледна точка на това му се вика добър бизнес нюх и предприемачество, което е правилно пригодено към местните условия. Бизнесменът скача според наличните вкусове и потребители. Щом това са преобладващо маймуни, които се радват на трици и носталгия - именно това има бизнес смисъл да се предлага.

#6 KingoftheROAD 06.05.2016 в 16:49:45

deowin "...Бизнесменът скача според наличните вкусове и потребители. Щом това са преобладващо маймуни, които се радват на трици и носталгия - именно това има бизнес смисъл да се предлага..." out of bound .... И по този начин "бизнезмьенът" си мисли, че твори цивилизация ли? Ай по-добре недей. Най лесно е да удариш кьоравото и сакатото... Не е това правилният начин... Който не си знае историята, е обречен да я повтаря...

#7 deowin 06.05.2016 в 17:05:09

Единствената цел на бизнесмена е да прави бизнес и е отговорен единствено пред акционерите си единствено за възвръщаемостта на инвестираните от тях финансови средства, което е значително по-дълбоко и сложно от опростенческата тривиализация, която вероятно се материализира току-що в главата ти. Всичко друго би било наивно замозалъгване и принципен отказ да разбереш същността на нещата около теб, и то без добра причина освен ужасяващо и комично зле претендиращ за интелигентен вариант на инфантилното "ми така пък, бизнесмен ми звучи кофти, аз не съм от тях и не им се кефя". Следващия път като си купуваш домати от пазара кажи на продавачката да ти оправи кариеса, щото тя може да не мисли, че е нейна работа, ама какво - някой би ли спорил, че би било добре ако кариесът ти бъде оправен? Що да не е тя тогава?

#8 KingoftheROAD 06.05.2016 в 17:15:41

Аз доматите си ги произвеждам и САМ. И тъпото КОМЕСИАЛИЗИРАНЕ на всяка една дейност, по ХАМЕРИКАНСКИ ми идва в повече. Не всичко е "бизьнеьсь" на тоя свят, и не това е смисълът на живота на мравките. Бизнесът трябва да има и други цели, освен печалбата, и отчета на акционерите... И освен това не е самоцел. За справка - Хенри Форд, Соичиро Хонда, Лий Якока, и др. хора, които са успели да променят историята към подобрение и цивилизация. А кьоравото и сакатото, пак ПОВТАРЯМ са джас и прас...

#9 deowin 06.05.2016 в 17:58:07

>Аз доматите си ги произвеждам и САМ Не се и съмнавям, не се и съмнявам.. >тъпото КОМЕСИАЛИЗИРАНЕ Non sequitur. Не е ясно как правилните (печеливши) бизнес практики са "комерсиализиране" (каквото и да означава това), и още по-малко е ясно как са "тъпи". Когато използваш обилно банални определения като тъп/лош/добър/... единственото, което показваш, са личните си пристрастия и вкусове и инфантилната си неспособност да ги отделиш от обективната реалност. Обикновено след като навършиш 5-6 години се предполага да можеш да разбираш разликата между "това камионче е тъпо!" и "това камионче не ми харесва", и да се изразяваш като умствено развит човек, а не като малко дете без каквато и да било способност на инхибиция. >не е самоцел Не съм казвал, че е самоцел. Казах единствено, че единственият raison-d-etre на всяко бизнес предприятие е да максимизира печалбата на акционерите си. Единствената причина, поради която може да си несъгласен и да не разбираш защо е така, е наивното опростенческо виждане, което виждам проявяваш, след като явно мислиш, че Хенри Форд, Соичиро Хонда, Лий Якока са постигнали това, което са постигнали, въпреки максимизацията на печалбата, вместо заради. Хора като теб си въобразяват, че максимизиране на печалбата означава, например, пълно неглижиране на околната среда. Това е напълно невярно, но, съгласен съм, ако не си дадеш зор да помислиш поне малко, и го видиш единствено от максимално опростенческия пъвросигнален поглед на дете на 4, изглежда вярно и доста очевидно. Засега точно това е позицията, от която изглежда виждаш нещата. Съответно, пискаш и тропаш с крак, че бизнесът е "тъп", точно както подобава и се очаква от 4-годишно дете.

#10 KingoftheROAD 06.05.2016 в 18:34:34

лапам си пръста и почвам да го смуча баси кефа майна. Покажи бизнес, който да не " ...че максимизиране на печалбата означава, например, пълно неглижиране на околната среда? ..." А и освен това май, не ти е съвсем ясно, какво точно са направили въпросните господа, имената им цитирани от мен. Какво е направил Хенри Форд, за да събере, организира, и поведе в работата по-добре обучени, и квалифицирани монтажници?А Соичиро Хонда? И с риск пак да се повторя, възпползването от незнанието, и невежеството епризнак на "...пълно неглижиране на околната среда..." . Но това не води до подобряване на цвилизацията и обществото.

#11 AlahAkbar 07.05.2016 в 09:12:43

Е*ем ти жизнения стандарт - 3 месеца чакане, опашки и връзки за телевизор, пералня или печка... 15 години от горното за савецко недоразумение наречено лек автомобил... 15-20 години за панелка в Обеля 2, но днес сме вече първи столичани... Патреоте, соц стъкмистиката и тогава не ставаше за ядене!

#13 SamVaims 07.05.2016 в 21:24:42

...трябва да си сложиш аватарче: "je suis sorosoid". Ми и аз бих си сложил подобно аватарче, напълно споделям мнението й. И на Дракона впрочем. Сега от теб очаквам да ми кажеш защо това да е нещо негативно, нещо лошо, нещо деструктивно. За втори път поставям тук въпроса защо Джордж Сорос е голямото зло. Очаквам да получа добре аргументиран отговор, който по възможност да изключва конспиративни теории.

#14 SamVaims 07.05.2016 в 22:29:44

"Моля те направи си проучванията и почети за плана "Ран-Ът", за Сорос, за западната политика и планове (най-вече) за тази част на Европа и Балканите в частност. Като събереш достатъчно информация, върни се към този форум и виж темите. " Да добре непременно ще го направя. Егати умствено изостаналите сънародници имам - Единия вярва плана в Ран - Ът, другия вярва във Ванга, третият вярва, че Русия е някакъв фактор в геополитиката - Извода е, че страната ни България е пълна с ненормалници.

#15 Мъц 07.05.2016 в 22:49:17

Е! Срамота бе Mr. Sam Vaims! Не вярваш ли в плана "Ран-Ът"? Той не е "теория на конспирацията". Той си е официален документ. Прочети го. Не вярваш и във Ванга? Ми и аз не вярвам. Мисля че е вещица шарлатанка. Не вярваш че Русия е геополитически фактор? Повярвай. Имат бомби. Затова не са ги "умиротворили" още. Извода който правиш в края на коментара си е правилен. Ти си доказателство за това.

#16 SamVaims 07.05.2016 в 23:20:14

"Не вярваш че Русия е геополитически фактор? Повярвай. Имат бомби. Затова не са ги "умиротворили" още. Извода който правиш в края на коментара си е правилен. Ти си доказателство за това." Русия е суровинен придатък към цивилизования сват. Нищо повече. На едно ново е с камиларите е.

#17 Мъц 07.05.2016 в 23:29:01

"На едно ново е с камиларите е." ...не те разбирам. Ти мене уажааш ли е или не ме уаажааш? 'щото аз тебе мноо та уажаам... ръйш ли?

Новините

Най-четените