БСПРБ

БСП и Реформаторският блок - с еднакъв подход към евроизборите. Кандидатската листа се оглавява от председатели.

Дълго увъртаха и накрая направиха това, което всички се опасяваха, че ще направят: начело застанаха Станишев и Кунева. Смешното при Реформаторския блок е, че след председателя на ДБГ (Кунева) в списъка се включват и всички останали председатели - на БЗНС (Ненчев), на СДС (Лукарски), на НПСД (Исмаилов), на ДСБ (Кънев). Демонстративна липса на потенциал? Или демонстративна проява на корист? Или на глупост?

За БСП всичко това важи, че и отгоре, но защо и Реформаторският блок по същия начин!? Очакванията бяха листата на реформаторите да включва нови лица, които не представляват партийния авангард, а богатата експертна база, с която блокът без съмнение разполага.

Извън така наречения Граждански съвет, новосъздадената коалиция имаше предимството да разчита на далеч по-многобройна подкрепа от свободни, мислещи граждани, чиито думи можеха да се чуят не на нарочни заседания, а в медиите или във всяко едно обществено простраство, което предполага комуникация.

Поне моите впечатления са, че в нито един подобен разговор настоящите кандидатури не са били обсъждани като добър вариант. И то не защото лицата нямат качества, а понеже целият патос на промяната се свързваше с нуждата да се демонстрира нов ресурс. А такъв има и настоящите ръководители трябваше да му отстъпят местата си в списъка, за да докажат, че многото изговорени приказки не са напразно.

Обратно, вместо спокойна и обмислена проява на увереност и сила, пред очите ни се явява някаква инсталация, пърформанс, оживяла метафора, в която реалната политическа перспектива е изместена от отчаяно героичен жест, в който председатели правят жива скулптура-паметник на своята готовност за борба. Ами, ако избирателите вземат, че пратят тази великолепна председателска петорка в Европарламента, в чии ръце ще останат вътрешно-държавните дела!?

Или, тъй като успех като този ни се вижда съвсем немислим, дай поне да направим някакъв политически хепънинг, някакъв фойерверк - може пък обезумелите избиратели да го харесат. Да, обезумелите избиратели...

Наистина в истеричната обществена ситуация, която продължава твърде дълго, паниката обзема и свестните хора - те решават, че трябва да се вземат крайни, "нетрадиционни" мерки. Но точно удържането на разумните рамки би направило голямата разлика.

Добрият, а не користният, прагматизъм би създал предпоставки за реален политически шанс - ако не веднага, то в обозримо бъдеще, тогава, когато манипулациите на останалите се срутят под собствената си тежест. Мога да цитирам един РБ симпатизант, който смутено писа: ние и без това ще гласуваме за вас, няма нужда от салто-мортале и фокуси, ще гласуваме, ако в оставащите до изборите дни съвсем не ни озадачите с постъпките си. Така е...

#1 Оня Дето Го Трият 23.03.2014 в 13:41:15

Тия коментари са както като за футболен мач да си напишеш предварително два коментар - един за евентуална победа и един за евентуална загуба. Та и тука - в единия случай защо листата водят председателите, в другия защо председателите не водят и не поемат отговорноста. Говоря като цяло, не за някой конкретен. Е какво да направят последно? Тая сутрин Бареков се тупаше в гърдите, че като председател е нормално да приеме отговорността да води и приемаше овации за смелостта, тука па един критикува що в друга листа лидерите водят. Нема угодия тоя народ

#2 Nikkor 23.03.2014 в 20:22:36

Къв Реформаторски блок, кви пет лева ве??? Бунак до бунака, глупак до глупака и една ялова ( сори и в буквлния и в преносния смисъл ) патка, която преди 2 години ли беше слушах в едно сутрешно радио предаване да мъъъъъ-нка и ъъъъъъ-нка през почти 2/3 от времето.За 4 години в ЕП човек би следвало да се е научил поне локума да разтяга.Но не би.То и затова се иска малко мозък.След затварянето на блоковете на Козлодуй, на тази шутка пътят към властта и е отрязан.Що не иска да го разбере?Що не си осинови две деца ( има пари с мъжа си да отгледат барем пет ) и не им се отдаде, че да има някъв смисъл безсмисленият й живот? Ами другите? Световно неизвестни малоумници, които и 4% бариера на изборите не могат прескочи.Има там един свестен - д-р Москов.Още му се чудя какво търси сред тия идиоти?Поне да бяха десни.Само че те се обявиха за промяна в данъчната система и въвеждане на прогресивно данъчно облагане?Десни???Не, тъпи та чак отскачат.

#3 daysydogy 23.03.2014 в 22:16:44

На/х/акан, ма не го трият... Що ли си мислех, че го трият отдясно... Не стига че дясномислещите българи са малко, та и такива „доброжелатели“ го подриват с какви ли не графомании...

#5 GBB 23.03.2014 в 22:56:46

Ами вас ли да сложи, господин режисьор?! Мислите ли, че образованието ви в НАТФИС, ще ви помогне да разберете за какво си говорят в Европарламента, за да защитите компетентно интересите на България. Аман от суетни хора! Коалицията, казвате, имала потенциал да я подкрепят граждани. Ами защо тия граждани не я припознаха, а се правиха на ощипани докато чакат нещо да стане от самосебеси. Наредихте се пет хипара начело, гонихте всички политици докато не уморихте протеста с липсата на посока и сега се цупите що РБ не сложи вас в листата си, нищо че се правихте, че ги няма на протеста, когато още имаше надежда, а вас ви даваха по телевизора. Първите студенти от ревност потопиха вторите и последния шанс да стане майдан и у нас, сега и вие от ревност ще потопите РБ. Статията ви е пълна с внушения без аргументи, но колко от младежите дето са отвикнали да се информират ще разберат?! Нещастници! Заради вас трябва да емигирам убивате и последната надежда от суета и глупост.

#6 Stoyn Radev 24.03.2014 в 02:25:12

Ако исках да бъда в листата, можех да бъда в листата. Точно защото има хора със специфична експертиза и подходяща биография, настоящите кандидатури са проблем. Няма го Димитър Бечев, няма го Йонко Грозев, няма го Даниел Смилов... Посветил съм много време на конкретна работа с Реформаторския блок и затова имам морално право да говоря. Посветил съм много време, за да очертая нуждата от конкретна политическа перспектива пред протестиращите, затова упреците в тази посока са неоснователни. Суета!? Не. По-скоро загриженост. Ще се радвам да разбера на какви морални основания Вие правите своите забележки. Кой сте, какво сте направили? Или просто смятате пасивното безкритично отношение за висша ценност, която ви дава право под псевдоним да раздавате оценки.

#7 Оня Дето Го Трият 24.03.2014 в 08:30:26

Кои сме ние ли? Ние сме твоите избиратели, морални стожере. И въпроса ми беше съвсем конкретен към морални съветници като тебе. Ти критикуваш че лидерите се бутали по листите, другата половина анализатори пък одобряват точно това - че лидера трябвало да поема отговорност да си води листата. Ние само питаме кой е правия в крайна сметка. На чии анализ да вярваме?

#9 Rowan 24.03.2014 в 10:03:32

Пичове, като имате силни личности, що не застъпите мажоритарната идея? Нали при нея ще избираме само личностите? Или и вашите личности са също толкова личности, колкото и онези неадекватници в парламента. Помня навремето Мартин Димитров, като заявяваше: "Ние имаме ресурс да управляваме страната!" Баси ресурса на партия, на която председателя е киртак, влязъл в партията веднага след завършване на ВИНС-а и не учил нищо повече. Акъла му беше като на прясно завършил студент - представям си партията му, с какви "капацитети" разполага. Когато се научат партиите да си избират най-способните за шефове, тогава ще им повярвам, че са демократични структури, в които кадърните имат право на глас. Писна ми да плащам данъци, за да седят в парламента глупаци, дето на свободния пазар и за докери в пристанището нямат данни. Щото там се иска да можеш да смяташ наум до 100, повечето депутати не могат. Оправете си партиите и тогава предявявайте претенции, да оправяте държавата.

#10 GBB 24.03.2014 в 11:07:56

Ей браво на мен! Само с един коментар докарах автора до неизбежния "Кой си ти бе-аргумент" И товар че сте помагали на РБ ви дава морално право да пишете статия пълна с внушения и без аргумент? Да не говорим за стария ДС похвад още от заглавието да нареждаме "врага" в редица с други негативни примери и да го оставим така сякаш е факт, че са еднакви. БСП като РБ били така ли? Кунева като Станишев ли е? Ама еднакви грехове ли имат, сравнете ги наистина, но с факти не с мани я тая и къв пък е тоя! Щото все Кунева ви избожда очите и ви дава основание да зачеркнете и Радан и Москов... Да си снаха на соц величие еднакво ли е като да си с криминално мутренско минало или да си отявлен слуга на Русия и доказан лобист на мафията? Сигурен ли сте, че Кунева ще нареди на полицията да бие студенти? Вие сте безотговорно ляво хипи и това личи от призива ви да ОТСТЪПИЛИ местата си... ами вие що не отстъпите мястото си в Четвърта власт! Ами да стига все вие вие вие има и други, нови, отстъпете всички искат! "Ако исках да бъда в листата, можех да бъда в листата." звучи арогантно и доказва, че се докачате на темата.

#12 GBB 24.03.2014 в 11:29:21

Ей браво на мен само с един коментар и докарах автора до "кой си ти бе" аргумента. Помагали сте на РБ значи имате моралното право да пишете статия пълна с негативни внушения неподкрепени с аргументи, така ли? Да не говорим за стария ДС способ още от заглавието да нареждате "врага" в редица с негативни примери и да го оставяте така сякаш е отдавна известен факт. БСП са като РБ така ли? Куева като Станишев ли е? Щото все тя ви вади очите и ви дава основание да се правите, че ги няма и Радан и Москов... Айде сравнете ги на везната ама наистина с факти не с - мани я тая, къв е тоя! Еднакво ли е да си соц снаха и да си лобист на Русия и мафията, или да си бивш сикаджия? Сигурен ли сте, че Кунева ще накара полицията да бие студенти? Ако РБ управлява дали ще ви уволнят ако протестирате? Вие сте безотговорно ляво хипи и това личи от призива ви да ОТСТЪПИЛИ местата си. С чуждата баница е лесно. Ами вие що не отстъпите мястото си в четвърта власт? Ами да ето все вие вие вие, отстъпете на някой нов, всички искат! И за вас политиката е лесна работа нали? "Ако исках да бъда в листата, можех да бъда в листата." звучи арогантно и показва, че темата много ви докача. Суета...а не бе! А в същото време Волен бълва чудовищни лъжи и бг е на тезгяха за продан барабар с живота на всички ни...

#13 Оня Дето Го Трият 24.03.2014 в 11:31:12

Фрида А вземи пък ти обясни тогава, щото автора го няма. Когато Бареков или Станишев казват, че ще оглавят листата други го тълкуват като признак на С И Л А, че и отговорност. И много хора им ръкопляскат. Според мен е все тая дали има или няма лидери в листата, но силно вярвам, че ако листата на РБ се беше напълнила с граждани, въпросния Автор щеше да громи лидерите и да пита къде са се изпокрили в такъв труден момент. Както казах, като във футбола - имаме си "морална" позиция и за двата евентуални варианта

#14 GBB 24.03.2014 в 11:47:00

Фрида, ами щом е толкова лесно да си "лидерче" вземи стани и ти! Ама да има причина разбира се - никой не ти е ОТСТЪПИЛ нали, не ти се дава иначе ехеее. Нищо аз и много като мен се готвим скоро да ви отстъпим нашите места докато не е станало тука СССР. Изчакайте само малко, дотогава бистрете политиката сега е модно. Нищо че отскоро четете вестник, а преди лятото гордо казвахте, че нямате ТВ. То е лесно всички така правят, а който следи от преди вас е апаратчик.

#17 GBB 24.03.2014 в 13:11:09

Минава ли ви през ум, че след като РБ и не само, просто всички дори и БСП, обявиха тези избори за преломно важни, то следва да сложат на предна линия най-силното с което разполагат. А най-силното са лидерчетата(вие изполвахте думата включително и за дамата дето уж я уважавате, аз ви цитирах затова са кавичките) защото са минали през вътрешни избори, работили са с години все за същата кауза и се смята, че имат харизма и подкрепа от хората. Ако БСП не спечелят достатъчно подкрепа може да паднат, ако РБ не спечелят ще се разпаднат – майтап ли ви се струва? Да правят ли експерименти с „най-смисления човек в БГ“ както наричате автора? Той от право, от икономика разбира ли, щото там закони се приемат? Поне опит с частен бизнес? А доказал ли е с биография, че носи отговорност към каузата, дето не е вече и дясна, а просто да не ни изкара Путин от ЕУ, и няма да я обсипе с язвителни обиди при първата личностна схватка с някой. Не успях да разбера мисълтта ви за аршина...стори ми се, че гледате едва ли не снисходително на хора които правят разлика между морално и неморално.

#19 GBB 24.03.2014 в 16:22:37

"всеки може и трябва да има мнение. " е абсурдно твърдение. Съществува ли за вас понятието компетентност и тя толкова безсмислена ли е колкото "препоръки от поръчители за комсомола"? Имането на мнение значи и да можеш да го защитиш в спор или да го промениш. Моите коментари под статията не са провокирани от личността и авторитета на автора. Не знам той за каква точно справедливост протестираше. За мен справедливост е да не ми пречат да работя и да ме защитят от крадци. За вас може би да ви отстъпват и отпускат нещо, тогава винаги ще се разочаровате и всички ще са ви криви. Факт е, че той и хора като него с авторитет в областта си и популярност(тук кръга се стесни до няколко професии) излязоха с лицата си, за да онагледят протеста, което изглеждаше умен ход, но резултата го знаем, а той е важен не кой какво помагал и къде какво обсъждал. И точно на пика на покачване на наглостта при лъжците едно от "лицата" да излиза със статия с два реда теза и 9 параграфа апокалиптични прогнози и злобни подмятания по адрес на една от двете крехки надежди и да нарича това "загриженост"?! Що не запазите малко жлъч за Бареков и Сидеров?

#20 niemen 24.03.2014 в 16:46:23

Гери, морско чедо, направо си тотален пример за кризата в българското образование през 90-те години на миналия век. От два дена коментираш тезата на автора и някак си не мога да схвана, какво точно искаш да кажеш. Моля те, прояви сниСхождение и се върни при маркетинга и рекламата. Следиш ли ми мисълтТа?

#21 NannyOgg 24.03.2014 в 17:07:22

"А най-силното са лидерчетата (вие изполвахте думата включително и за дамата дето уж я уважавате, аз ви цитирах затова са кавичките) защото са минали през вътрешни избори, работили са с години все за същата кауза и се смята, че имат харизма и подкрепа от хората." Харизма и подкрепа от хората? Слепи са, глухи са, тъпи са? Годината е 2013 г. - на парламентарните избори ДБГ събира 3,25 % от гласовете, ДСБ - 2,92 % В резултат на "силно разочароващите резултати" - цитат Меглена Кунева, повторен от Иван Костов /единственият, който показа достойнство/, г-жа Меглена Кунева, както и всички кандидати на ДСБ, съвсем логично подадоха оставка. До тук - всичко е наред. Политика по европейски. Годината е 2014 - кандидати за ЕП - г-жа Меглена Кунева и г-н Радан Кънев. Харизма, подкрепа от хората? Тъпи ли са, слепи ли са, глухи ли са? Или наистина не разбират къде се намират? Последният въпрос основно към Радан Кънев, един от свестните хора в сбирщайна, който в момента представлява РБ. Подобно на Стоян Радев, считам, че е сто пъти по-успешно, в какъвто и да е план, да опиташ да наложиш не толкова познати лица със съответна експертиза, отколкото да заложиш на лица, доказано неспособни да съберат каквото и да доверие на избори. В цялост - тотална липса на идея, дързост, риск, ако щете. Никакъв опит да разчупиш статуквото, все същата позната песен. п.п. Не го пиша, защото очаквам нещо, пиша го, защото ми писна да гласувам с отвращение.

Новините

Най-четените