Не ни губете времето!

Скъпо правителство,

Аз съм далеч от България, но знам какво се случва в нея: всеки ден чета новините и гледам снимките на хората на Орлов мост, по Цариградско... И си мисля понякога: Тия хора нямат ли си работа, та са тръгнали всеки ден да протестират, да си губят времето, да правят плакати и да се борят срещу нещо. Нямат ли си семейство, приятели, хобита?

Аз отговора го знам: имат си, поне едно от тия неща, най-вероятно повече. Знам защо са на улицата, знам, че им е писнало, знам за какво се борят. Честно казано, всички го знаем, ама не всички искаме да си го признаем.

Не знам какво е решението, нито кой трябва да дойде на власт, за да се оправят нещата. Не знам ако има избори, за кого ще гласуват хората и изобщо какви партии ще се явят, между които да се избира.

Обаче едно ми е ясно - не може против едно правителство (против вас) да има протести от повече от месец и то да продължава да се прави, че управлява. Демокрацията (тази почти нереална концепция) не работи така. В нея властта се дава от народа. Той обаче, ако е недоволен, може да иска да си я вземе. На мен ми се струва, че хилядите хора по улиците, всеки ден, в продължение на повече от месец (!) май искат точно това.

Когато Бойко Борисов подаде оставка и декларира, че не може да управлява държава, чиито улици са изцапани с кръвта на протестиращите (Всъщност каза: "Не ни у нужна кръв по новия асфалт!". Бел.р.), си помислих, че е голям популист.

Зачудих се кой ли му е PR, та му е написал тези прочувствени думи. Замислих се какво ли ще стане с обещанията му: да намали цената на тока и т.н., след като така жертвоготовно хвърли оставка. Ясно е, че нищо не стана... Обаче човекът поне подаде оставка!

Вече почти няма значение защо го е направил: дали за да спечели симпатиите на международната общност, на народа или за да има шанс да се върне в политиката. Поне тогава, през февруари, той спря да губи времето на хората и слезе от сцената.

Това, което се случва в момента, е недопустимо. С риск да се повторя: когато народът, всеки ден и много настойчиво показва, че не иска едно правителство, то трябва да си тръгне! Стига пунтиране на дейност, стига приемане на безмислени закони и обвързване държавата с поредни безумни проекти!

Какво си мислите - че над месец протести ще бъдат забравени ли?! Дори и хората да се приберат по домовете си и да спрат да протестират, те няма да забравят, че са недоволни. Правителство, против което има протести от повече от месец, е загубило отдавна своята легитимност в условията на демокрация! То няма право да продължи да претендира за властта.

Затова ще го повторя - не ни губете времето! Хората имат да вършат къде по-важни и приятни неща, вместо да висят хората по улиците и да се чудят как да изгонят управляващите. Приемете фактите, време е да си ходите.
Искрено ваша,
Марта

#3 lele male 17.07.2013 в 13:40:17

Ташев, сега ще ти ракаже за събраните подписи Бойчето...

#4 Ben Dover 17.07.2013 в 13:44:12

Айде стига глупости,никой не сваля,ей така правителство.По време на простести,настоящото правителство се старае да угоди на народа и да го успокои.Само Боко тиквата се изниза по бели гащи от мостика на потъващия кораб.При положение,че не знаеш какво трябва да се случи като падне правителството,защо мрънкаш не разбирам?Поредния мърморещ от чужда държава.Ми ако толкова си отворена ела тука да станем повече.

#5 lele male 17.07.2013 в 13:48:55

"...Все ми се струва, че не сме чак толкова глупави, за колкото ни вземате." Ама и ние не сме чак толкова глупави, за колкото ни вземате. Като толкова сте умни, всеотдайни и мислите за народа - дайте срок до който ще изберете или нанесете поправки в изборния закон и дайте оставка... Оплютият политик не брани честта си, а властта си, уважаеми Бойчев

#7 explorer 17.07.2013 в 14:22:57

Бойче, ние ще сме първата държава в света, в която будната и прогресивна част от народа е успяла да свали корумпираното и дебилно мутро-олигархично управление

#10 lele male 17.07.2013 в 15:26:28

6 Boicho Boichev | 17.07.201314:10 В Турция даде ли оставка правителството?В Гърция?В Испания?Къде го има това което искате-да се събере тълпата и да си прави правителства и избори когато й скимне? хехех...Ми направете прецедент, бре В Турция, протестите не бяха за оставка на правителството, както и в Испания... Гърция ме не брига, защото те още не са си осъзнали проблемите си т.е. колко по-зле от нас са вече... Не искам да стигаме Гърция! Искам всички компроментирани да се омитат! Като дойдат нови и те не стават - и те вън... Трябва да се научат, че наистина са избрани за да работят за благото на народа си, а не за своето собствено или на шуранайката за майката... Искам пропорционална система на гласуване с преференциален вот, но без праг! Да направят изборният закон! Кво се моткат, а??? Има май още едни пари за усвояване... Така и не се научихте да управлявате, а само да властвате!!!

#11 Оня Дето Го Трият 17.07.2013 в 15:38:05

Е колко протестиращи трябва да има на улицата за да е валиден един протест? Правителството било избрано с 1,5 млн.......ми нали ако излязат и 1,5 млн да го свалят (за да е валиден протеста) това ще е не протест, а вече война бе, Бойчев 1,5 млн на улицата ти представяш ли си ги ?

#13 Прокопи 17.07.2013 в 15:44:36

Коментирането и четенето на тази статия си е губене на време. Не ни губете времето!

#15 Old_BG 17.07.2013 в 16:13:32

Точно така - когато НАРОДЪТ го покаже! С какво право драга ми афффторке, че и от Германия прогледнала, с какво право Вие и още няколко хиляди ривети всеки ден от името на НАРОДА??? Кои сте вие - вие ли сте НАРОДА? Че откога? Не беше ли народа онова нещо, дето проявява висшата форма на демокрацията като ИЗБИРА - на избори? Защо улицата, пък било тя и с десетки хиляди е демокрация, а изборите с милионите си е нищо? Кога драга ми "демократке" ще се научите на демокрация? Кога ще започнете да се съобразявате с другите? Кога ще престанете да се имате за нещо НАД другите? Кога ще престанете да се мислите за по умни, по красиви и т.н. и да ни навирате прищевките си като "демокрация"? Кога, драги ми джурналисти, ще се престанете да изпълнявате поръчки? От месец насам ни заливате непрекъснато с проблемите на няколкото хиляди кресливи лумпени - докога? Защо кметицата на София Фандъкова се прави на шита госпойца и разрешава ли разрешава блокирането на центъра? Ако това са "спонтанни" искания на няколко хиляди, на колко десетки хиляди се пречи? Кой подава и кои са тези, дето подават молба за протести и обезпечаване на маршрутите? Защо не се обявяват предварително къде ще се мине, за да си правим сметката другите - грозните и тъпи бачкатори, откъде да отидем на работа? Кой ще ни възмезди на нас, другите стотици хиляди загубите от красивите и умните? Кога драги джурналисти*, ще се сети един от вас да зададе подобни въпроси? КОГА ДРАГИ ПРОТЕСТИРАЩИ ЩЕ ПРЕСТАНЕТЕ ДА НИ ГУБИТЕ ВРЕМЕТО - НА НАС, ОСТАНАЛИТЕ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ? Вероятно когато,драги ми протестиращи, като отидете на избори, се научите да избирате с онова място, което Господ е отредил за мислене, а не с онова, с което си изкарвате хляба може би? Писна ми! *да не се бърка с журналисти.

#16 Old_BG 17.07.2013 в 16:17:58

>>>>С риск да се повторя: когато народът, всеки ден и много настойчиво показва, че не иска едно правителство, то трябва да си тръгне!

#17 Windfall 17.07.2013 в 17:09:36

А каква част от "народа" са били участниците в Априлското възстание? Май не са били хич много. Защо смятаме тогава, че са били прави? Ами всичките, дето са си стояли по къщите? Ами онези, които дори са искали да си кютат под османска власт (имало е намалко такива) - как може никой да не се вслушва в исканията им. Самите възрожденци пък не е като да са били от най-бедните и прости, все синове на учители, търговци, свещеници. И най-червените социолози извадиха данни, че повечето българи искат оставка на Орешарски - дали незабавно, дали след няколко месеца или година. И което е по-важно - активната част от населението категорично не иска това правителство. Правителство, подкрепяно от изкуфели старци, малограмотния електорат на ДПС и лумпенизирани фашизоиди. Не че всички тези не са и те част от народа - без съмнение са, ама тежко и горко на народ, който се води по акъла на тази своя част.

#18 AlahAkbar 17.07.2013 в 17:17:19

Браво Уиндфол за коментара, но с чугунените червени глави не може да се излезе на глава. Нито с тия тук, нито с ония на платения контрапротест...

#19 Old_BG 17.07.2013 в 17:24:52

Ами стойте си тогава във времето на Априлското въЗстание бе приятел, то и без това правописно сте някъде там.Там си има хъшове, завери, луди млади, тук там красиви, въобще - пей сърце! Що прете за демокрация, като сте на практика против правилата и? Или за вас - демокрация е това, което на вас ви се иска и ви устройва? А стига бе! Ей! И хич не ме интересува тогава каква част е участвала в Априлското въСтание! Не чувствате ли, че ПАК си присвоявате правото, да определяте кое е добро и кое лошо, кое правилно, кое не. Пардон - забравих, че не чувствате.На вас ви се иска просто. Нищо друго! Иска ви се и тропате с краче. Ми тропайте си, но не пречете на другите.Толкоз! Само толкоз! Нали може?

#20 explorer 17.07.2013 в 17:36:17

@#15, ще спрем когато се научите да не гласувате за кебапчета, левчета и под строй

#21 Windfall 17.07.2013 в 17:36:52

В демокрацията това да си спечелил мнозинство не ти дава право да вършиш, каквото си искаш. Ако ще и да имаш 50+ %. Това е аргумент на хора като Ердоган, не на демократи, ощо по-малко на европейски политици. А вие дори и мнозинство нямате.

#22 Old_BG 17.07.2013 в 17:38:07

Кои сме тези "ние" №20???

Новините

Най-четените