На прабаба ви часовника

Пещерните хора не само са били по-щастливи от нас, защото са имали по-малко задължения, свеждащи се в края на краищата до две основни - да се нахранят и да продължат вида, извън което нищо друго изглежда не ги е интересувало по-специално, но плюс това са били и несъмнено по-непретенциозни към всичко околно, което не пречи на горепосочените две необходимости за вършене.

А нас цивилизацията ни е разглезила така, че плачем за щяло и нещяло по всяко едно време и на всяко едно място, стига да ни се отдаде само тази златна възможност.

Така е и с въпросното „лятно часово време".

Ще спим един час по-малко! - голяма трагедия, значи.

Но, сериозно погледнато, трагедия изобщо няма - лягаш с един час по-рано и си спиш толкова, колкото си спиш всяка нощ.

Ама - викате - биологичният ни часовник бил така и така настроен.

Тя прабаба ви Пена от Горно Кратунчево преди осемдесет и кусур години все по биологичния си часовник е лягала и ставала.

Когато като малък живеех на село, хората там ставаха „като се съмне" и лягаха „като се мръкне".

Пък и тогава, както и сега, „се съмваше" и „се мръкваше" по различно време - разликата между лятното „съмване - мръкване" и зимното е доста повече от час.

И никой не се оплакваше, че му скърца биологичният часовник.

А сега - цивилизационни глезотии...

*Текстът е публикуван в блога на Павел Николов.

#1 паяка 30.03.2015 в 18:18:47

Противоречиш си, Пешо. Точно съмването и мръкването сега се случва с по час разлика, така че си е дискомфорт.

#2 venkobul 30.03.2015 в 19:04:17

Павеле, прабабите и прадядовците ни наистина са лягали и ставали според биологичния си часовник, защото са си лягали като мръкне и приберат животните от паша. Ставали са като се събудят сами, а не да ги буди звъна на будилник. Да скочат и да хукват през глава за работа, с мисълта да не закъснеят за да не им отреже шефа от заплатата. Изобщо няма нужда да сравняваме нещата. Така, че подобни статии, като тази просто не виждам чии интереси защитава. Полза от това постоянно местене на стрелките няма никаква и вече всички го разбраха, с изключение на теб.

#5 Astarot 30.03.2015 в 23:02:47

https://www.youtube.com/watch?v=br0NW9ufUUw Най-добре са го обяснили

#6 Dox 30.03.2015 в 23:13:46

У-ф-ф-ф! Поредният текст, с претенции за полит-коректност! Аман от комсомолски почини! Нали уж свършиха бе! Явно Октомврийската революция още не е свършила! От поне 20-на години насам смяната на времето води до повече разходи, от колкото ползи. Ама нали пусто компютрите сами го правят,а и ГСМ-те също, на някои им се струва, че ако спрем да сменяме времето, ще спре и "цивилизацията" Колко безнадеждно тъпо .......!!!! Час в плюс или в минус, наистина не влияе на биологичния часовник. Ами да питам тогава "автора" - защо е тоя рев тогава? Щом не влияе, значи няма и никакъв смисъл да се сменя и времето. Моя милост, например, много често стои и работи през нощта - едно, поради това, че не му се спи, друго, поради това, че трябва да свърши добре работата си. Хайде, че утре шефът ми ще ме пита защо закъснявам - защото знае, че е променено времето. Ако не знаеше - нямаше и да ме пита, защото, най-вероятно и той щеше да закъснее!!!

#7 Шамито 31.03.2015 в 13:57:53

Ето това е голям кусур на съвременната цивилизация.Изпадаме в истерия по такива въпроси които изобщо не вълнуват човешкия род.Ако искаме да си гъделичкаме егото просто преминете в областта на хумора а не на трагичното.

#8 12324 31.03.2015 в 14:40:03

Тоя малоумен текст можеше и да го пропуснете! Естествено че влияе и то негативно. Съмнявам се че ще се откажем в България от тая глупост, още повече в контекста на БИО ИСТЕРИЯТА...щото нали пестим електричество, въглеродни емисии, глогинки и капинки...

#9 паяка 31.03.2015 в 15:03:37

Промяната на часа не може да доведе до евентуални икономии, тъй като нито автомобилите ще спрат, нито климатиците. Влияе единствено върху психиката на хората. Ако си свободен "електрон" в ежедневието ти - да , но за повечето хора, времето е сериозен фактор при взаимодействието им с всичко останало. 1 час сутрин и още 1 час вечер разбутване си е хаос. Човек не е просто един часовник, да му врътнеш стрелките и това да остане без последствия. И това ако не е измислено от световната конспирация за тормоз на народонаселението пък на!

#10 Xaoc 31.03.2015 в 17:47:14

Не знам какво ревете, ама на мен никога не ми се е отразявало. Виж, ако човек просто си търси извинение, оправдание или обяснение за закъсненията си на работа, липсата на концентрация или друг физически дискомфорт, може да намери доста други фактори за това, напр. цъкането на теблета в леглото преди лягане.

Новините

Най-четените