За невъзпитаните български келнери и магазинерки

Като се замисля колко бакшиши съм оставила по кръчми на хора, дето ти говорят на "ти" и те гледат пасивно-агресивно, се хващам за главата.

Ето защо напоследък, ако някой самочувствен келнер не се държи извънредно любезно, както професията му предполага и изисква, просто му броя до стотинка на финала и не ми дреме. И без това изкарват достатъчно бакшиши от комплексари, които не искат момичето с таблата да ги сметне за бедни...

Моя много близка приятелка, която е работила дълго време като сервитьор и управител на заведение, обича да спори с мен на тема: "Трябва ли да толерираме демонстративно гнусния нрав на всяка втора селянка, решила да работи в сферата на ресторантьорството?"

- Недей така, те са много уморени и заети - ще каже тя.

- Да, защото аз по цял ден си клатя краката и си бъркам в носа, нали? - ще отвърна аз...

А и съм сигурна, че тя не е говорила на "ти" на клиентите си, нито им е вдигала скандал за смяна на поръчката, нито е пушила цигара от цигара пред входа на заведението по прозрачен тигров клин, докато вътре се трупат клиенти. Каквато е масовата практика, освен ако не отидеш някъде на много лъскаво и скъпо, но пак не е гаранция.

Случвало ми се е да чувам сервитьорка да крещи ужасяващи псувни от тоалетната, докато си допиваме виното като последни клиенти за вечерта в изискано италианско заведение в центъра на София. Псувни и клетви.

Случвало ми се е да ми се карат, че не може да сядам навън, въпреки че са сложили маси за целта. В този ден им било студено да излизат... След което все пак са ме обслужвали. Сърдити.

Същото и в магазините. Почти са ми вдигали скандал, защото от вече маркиран сандвич с шунка съм сменяла поръчката на садвич с риба тон. Не могла да пише по две бележки. Следващият път да съм мислила навреме какво искам да ям... 

Ето за това ще си цял живот у пекарната, кака. Ако да напишеш две бележки една след друга принципно ти е проблем, то никой за нищо не може да ти бъде виновен в тоя живот.

Говоренето на "ти" е ясно. Тук всички сме си баджанаци и сме си пили ракията заедно.

- К'во ше искаш?

- Дай ми една баница с праз.

- Не искаш ли със спанак, че празът свърши?

Още малко и тонът ще прерасне в "дай ми пет лева, утре ти ги връщам" или "дай да обърнеме две кила сливова, виж какво слънце грейна..."

Което пак е по-добре от онзи момент, в който до теб в ресторанта идва мрачен непознат, застава до лявото ти рамо и те гледа мълчаливо и злобно. Случайно разбираш, че това е сервитьорът, когато с обигран жест хвърля менюто към масата, почти уцелвайки те в главата.

Мили хора, които поднасяте храна и напитки под някаква форма на другите хора, на всички ни е писнало от нещо в тоя живот. Всички страдаме от стрес, напрежение и проблеми ежедневно. Всички бачкаме здраво. Е, почти всички... Не винаги сме непрекъснато щастливи от това, което ни се налага да правим, но няма и как.

Цивилизованият човек обаче знае, че този свят не е джунгла и не можеш да се държиш като отвързано дворно куче на село в социума просто ей така, защото днес нещо не си на кеф. Или пък можеш. Но тогава не очаквай да ти се случи нeщо повече от това в живота. Няма.

#2 dedo adji 10.02.2017 в 23:08:19

Антонийо, марчето касимова ще те съди за плагиатство. Тя развиваше тия лайняни теории още преди 3 години. А всъщност, любезният и услужлив обслужващ персонал (не бюджетен) е единственият кяр от демокрацията, след свободния излаз в чужбина. Как, пък вие с марчето не срещнахте ни един? В какви джунгли се врете? Я се хванете двете, вземете си макарона за бек вокал и направете един клип за следващата евровизия.

#4 Дракон с кисело зеле 11.02.2017 в 00:48:13

Гати кликбейта.

#6 dedo adji 11.02.2017 в 13:19:19

Мануелче, какво имаш против големите цици? Надявам се, да не си ощетена откъм тези прекрасни атрибути. Както е казал един мъдър мъж, жена без цици е като мъж без пари - не може да си храни децата. Права си за интелекта и усета, но такива се изискват за всяка професия.И, естествено е невъзможно да ги имат всички в професията. Там, където не достигат, се компенсират с повече тренинг и старание. Може Марийка с големите цици да не става да сервира на английската кралица, но щом не я чакаш по 5 мин., не обърква поръчките и не ти излива супа във врата е ОК плюс допълнително естетическо удоволствие. В любимия ми китайски ресторант има една много ефикасна и любезна сервитьорка китайка. Има и една ганка, не дотам ефикасна, редовно забравя да ми смени пепелника, но 2-те пълни чаши номер 4 (по европейски D) ми отклоняват погледа от пълния пепелник. И накрая, не знам антония или някой редактор е оформял, но заглавнатаа снимка е фалшименто. Обслужвали са ме келнерки топлес, но никога във вечерна рокла с гол гръб.

#7 паяка 11.02.2017 в 13:27:59

Дедо Аджи, в коя държава е любимият ти китайски ресторант с двете келнерки китайка и българка? В България и не само е забранено пушенето в заведение.

#8 Шрайка 11.02.2017 в 13:56:30

Паяче, в повечето ресторанти се пуши. На много места вместо стандартен пепелник ти дават съд с вода, но има и такива където открито си поставят пепелник. Аз по-скоро не мога да ти посоча ресторант в който НЕ СЕ пуши.

#10 паяка 11.02.2017 в 14:10:21

Шрайка, знам. На мен не ми харесва, че е така. Пушачите едва изтрайват, нервничейки, да им донесат съдовете с вода, в които да се отпепеляват. Пошегувах се с дедо Аджи, че с това споделяне, би изпратил проверяващи там.

#12 dedo adji 11.02.2017 в 14:34:48

Паяче, винаги съм те смятал за разумна булка, с която би ми доставило удоволствие да обменям мисли в добре вентилирана кръчма. Съжалявам, че не харесваш такива, но както ни уверява и Щрайка, това е положението. Нещо повече, скоро говорих с едно наше момче в Германия, и той ме увери, че и там се възвръщат кръчмите с разделени помещения. Нормално, след всеки прилив следва отлив. Повече сведения за ресторанта не давам, да не го нападнат бесните соросоиди. Приятен уикенд и наздраве.

#13 opetkov 11.02.2017 в 15:39:44

Не съм срещал нелюбезни и намусени сервитьори от много години. Но, София е най-просташкия град в България и може би там е друго. Опити за фамилиарничене има, но лесно могат да се пресекат. Зависи от отсрещната страна, т.е. от всички нас.

#16 dedo adji 13.02.2017 в 08:32:23

Стойчо, какво имаш против думата келнер. И тя е чуждица, като сервитьор, и като по-кратка се използва широко без някой да влага нещо обидно. Все едно да замениш чистачка с хигиенистка. По темата всички свидетели потвърдиха, че антония си е изсмукала материала от пръстите на краката и наглите и крадливи келнери (пардон, сервитьори) изчезнаха след няколко години демокрация. Не по заповед на щуката, интересът клати феса. Никой не е длъжен да търпи просташко отношение, но понякога се налага. И на мен ми се е н алагало, без да съм сервитьор. Накрая, моля просвети публиката кое е нормален бакшиш и кое подигравка, да не ни се налага да слушаме клетви. Българската традиция не допуска мъж да кълне и жена да псува.

#19 pixie 13.02.2017 в 13:50:06

Стойчо, прав си. Никой на никого не е длъжен, нищо, че естеството на работата ти изисква хората да очакват от теб поне няколко неща, които включват: да им говориш задължително на "вие" (не винаги се случва и е супер дразнещо), да си учтив и да се усмихваш, да не се налага да те чакат с часове да вземеш или донесеш поръчка и да си компетентен относно менюто и предлаганото от заведението. В замяна аз, като клиент, предлагам: учтиво отношение, също включващо обръщението "вие", не мотая персонала с претенции и ако очакванията ми от обслужването, изброени по-горе, са оправдани, оставям бакшиш с голямо удоволствие и щедрост. Едно, обаче, да не е оправдано, всичко свършва. Бакшишите не са даденост, трябва да се заслужат. Каквото и да си говорим, сервитьор е също професия с тънкости, а не временна заетост. Точно защото в нашата страна едва ли не всеки може да стане сервитьор и става от немай къде, без курс или някакво обучение, затова си ги пишем тия неща.

#20 KingoftheROAD 13.02.2017 в 16:28:21

Геренова, off topic - това неква ноу келнерска думъ ли е? Или едене некво за ручане?

#21 Дракон с кисело зеле 13.02.2017 в 16:32:54

Стойчо, я ходи се пери. Сериозно, отворих коментарите към статията с намерението да ви защитя съсловието, обаче това твоето е просто идиотщина. Не бил длъжен да търпи нагло и просташко поведение. Ами хубаво бе, като не ви харесва как се държи клиентът, изгонете го от заведението. Ама са ви сладки паричките му, нали? И естествено, че си длъжен, всъщност - затова ти се плаща. Ако не искаш да търпиш нагло и просташко поведение, хвани се на работа, която не изисква ежедневен и непрекъснат контакт с хора. А бакшиш клиентът решава дали и колко да остави. И не че нещо, ама... https://www.youtube.com/watch?v=q_vivC7c_1k&t=1s

#25 dedo adji 14.02.2017 в 08:38:46

Кръгът се затвори. Ивката и Стойчо, съберете се с Антония и Мара Касимова и си изяснете отношенията. Останалите май се съгласихме, че сме достатъчно доволни от обслужването. Що се отнася до тежкарските заведения с по 100+ лв сметки на калпак и забрадка, съмнявам се колко е по-лека работата там. Вярно, че може да падат тлъсти бакшиши, но едва ли средностатистическият клиент е по-възпитан. Повечето интелектуалци нямат възможност, и голяма част от контингента са едни дебеловрати юнаци, от които, ако стъпиш накриво може да отнесеш и някой тупаник в добавка към бакшиша. Там си проличава наистина класният келнер (пардон, сервитьор), да отнесе само бакшиша. В тази връзка се сещам за един виц: Айшето отишло на гинеколог. Той и казал: "Айше, поне като идваш на преглед се подмивай, омириса ми кабинета." Тя отговорила: "Докторе, като си искал да ти мирише хубаво, да си станал цветар." Та и вашата е такава, пичове. Ако ви е неприятно клиентът винаги да е прав, станете милиционери.

#29 Xaoc 14.02.2017 в 15:00:57

За съжаление не мога да съчувствам нито на авторката, нито на колегата с първия коментар, защото на мен почти никога не ми се случват подобни неща (и да, в България съм). Често виждам как търчат без почивка и се опитват да обслужат безброй клиенти за отрицателно време, помнят поръчки, знаят какво да препоръчат, познават редовните клиенти и дори техните най-чести предпочитения. Бих препоръчал местата, на които ходя, но съм убеден, че зоркото око на авторката ще намери нещо фрапиращо и недопустимо или в обстановката, или в липсата на паркоместа, или някъде другаде. Истината е, че ако човек иска да открие проблем, той го намира, а ако търси нещо позитивно.. ами досетете се Надявам се писането на негативни статии да е достатъчно доходоносно, че да можете да посещавате ресторанти, в които да оставяте бакшиш.

#32 dedo adji 14.02.2017 в 22:02:13

30 Manuela Gerenova | 14.02.201719:43 Стига с тая Геренова бе Смее се Мануелче, никога не ми стигаш. Да бях по-млад, да ти покажа отде изгрява слънцето.

Новините

Най-четените