Коя е истинската драма в Македония?

Вече започва да ми дожалява за македонците. В неделя с истерични крясъци ги подкараха да гласуват (или да не гласуват) в едно допитване с крайно малоумен въпрос: „Подкрепяте ли членството в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция?". То е все едно някой да ви попита вас дали желаете да се увеличи продължителността на живота чрез удвояване на здравните вноски и таксите в болниците. В такива случаи политическите манипулатори очакват простият народ да отговори с възторжено „ДА!" на първата половина от въпроса, без да се замисли върху втората.

Какво се случи? Според мен македонците отговориха категорично, че искат да са в ЕС и НАТО, независимо от това как ще се казва държавата им и дали ще се примирят с гръцкото изнудване. Обратното е процедурна аргументация. В Македония имат право да гласуват около 1.8 млн. души. От тях 605 хил. казаха ЗА. Това е 1/3 от всички и над 90% от изявилите желание да вземат отношение по въпроса, тоест от онези, които отидоха да гласуват.

Противниците самодоволно оповестиха:

- Ето, нà! ЗА са само една трета от хората! Тоест македонците не искат Европа на тази унизителна цена - като съзнателно пропуснаха да отбележат, че тези, които не са гласували, не са непременно ПРОТИВ.

На което другите отговориха:

- Ето, нà! Над 90% от тези, които ги интересува референдумът, са ЗА. Останалите са преценили, че въпросът не ги засяга и не са гласували. Следователно македонците за масово ЗА Европа на всяка цена.

Тук на помощ идва процедурата. Казано е, че референдумът е легитимен при 50% активност. Забележете: процедурата не коментира преобладаващото мнение на народа, а само легитимността.

Да допуснем, че 50% бяха излезли да гласуват. Знаем колко са ЗА - 605 хил. души. Всичките 50% от гласоподавателите са 903 168 души. Дори всички, освен онези, за които вече знаем, че са ЗА, се окажеха ПРОТИВ (което не е много вероятно), то ПРОТИВ щяха да бъдат общо 298 хил. срещу повече от 605 хил. ЗА. И референдумът щеше да е легитимен. Тоест, при прецизирана процедура официалният отговор на Македония щеше да е ЗА и за мен няма никакво съмнение по този въпрос.

„Бойкотирай" е крайно тъп предизборен призив или ако не тъп, то поне достатъчно злонамерен.

Тамошните политически инженери са достатъчно грамотни, за да си дадат сметка, че избирателните списъци не са прочиствани, пълни са с „мъртви души" и че поради това прагът на легитимност е много по-висок на теория, отколкото на практика. Затова играта им е чрез ниска активност този праг да не се достигне, за да е невалиден референдумът, а победата им - служебна. За много от гласоподавателите пък бойкотирането също е твърде удобно, защото ще могат да се снишат като шушумиги, да си затраят и после да не им се налага да се обясняват.

Нездраво е когато едната страна в спора (все едно коя) агитира „Гласувай ЗА (все едно какво)!", а другата, вместо да агитира „Гласувай ПРОТИВ!", агитира „Не гласувай!". Щом си против, гласувай ПРОТИВ, че да те преброим и теб като останалите!

И забележете кой е залогът в референдума. Той не е дали Македония е годна за член на ЕС и НАТО, дали другите членове на ЕС и НАТО искат Македония; залогът не е и дали македонците желаят да станат член на тези организации. Залогът е заяждането и изнудването на една държава и инатът на друга държава.

Защото въпросът не е дали Македония да тръгне по пътя към ЕС, а дали да клекне пред ултиматума на Гърция, която няма да наложи вето на членството ѝ, само ако си смени името.

А ветото е инструмент, който в случая няма абсолютно нищо общо с интересите и политиката на Европейския съюз.

Какъв им е зорът на гърците, че административна територия с името „Македония" вече е имало в Югославия и сега просто се е отделила? То е същото, ако предположим, че някаква територия от Румъния със столица, примерно, Тулча се обяви за независима държава и се нарече „Добруджа". Трябва ли ние, българите, да легнем и да мрем от яд? В крайна сметка Македония не е посегнала към името Гърция или Елада.

Какъв им е зорът на македонците от това, че официално държавата им ще се казва Република Северна Македония, а всички вероятно ще ѝ викат просто Македония? Умряха ли половината немци, докато в продължение на половин век живяха в страна, наречена Германска демократична република, и другата половина немци, задето живяха във Федерална република Германия, а не просто в Германия?

Но ние знаем какъв им е зорът на македонците. Това продължило десетилетия промиване с Титовско-Димѝтровски македонизъм беше способно да увреди и най-здравото национално самосъзнание.

В кръга на шегата: добре че на тоя референдум бяха албанците, на които не им дреме за наследството на Александър Велики и как ще се нарича то!

Къде тогава е истинският зор?

„Много просто! - ще отговорят. - Клета Македония е фронт, на който Русия и Западът мерят титанични сили и всички приказки за името са само повод".

Има го и това - няма съмнение! Но що е Западът? Дали Западът е Англия с нейния Брекзит? Дали е Германия със Северния си поток, от чиито брегове отношенията между Запада и Русия изглеждат съвсем различни? Дали Съединените щати с новото си свежо мнение за НАТО и Китай? Няма съмнение: има го и това.

Но го има и другото. И в Македония, както и на стотици други места, се сблъскаха двете визии за бъдещето на Европа - либералната и консервативната, колкото и неточни да са тези термини и колкото все повече да се извращават от прекомерна употреба. Хората обичат да живеят в агитки. Бяха якобинци и роялисти, после станаха пролетариат и експлоататори, леви и десни, социалисти и капиталисти. Сега са либерали и консерватори. Да видим докога...

Пак се заговори за „Троянски коне" на Путин; пророкува се разпадането на Македония, сравниха Македония с Унгария (?!), видяха настъпващия фашизъм, загрижиха се даже за македонската църква и то хора, които хабер си нямат от тази материя. Нещата станаха сложни.

Как да се опростят?

В един идеален свят хората би трябвало по всички въпроси да изхождат от преките си интереси. Но за да изходят от тях, първо трябва да ги определят. Например: дали искат свободно да бачкат навсякъде из Европа, или да ходят гладни, но с вергински звезди по доспехите.

Интересите на съвременния човек са насочени преобладаващо към този, материалния свят. Хората искат сигурност, справедливост и благоденствие. Сигурност, за да не търпят излишно насилие; справедливост да разчитат на някакво върховенство на правото, дори когато са слаби; благоденствие, за да са сравнително богати и по възможност щастливи. Понастоящем тези три неща е най-вероятно да ги достави и гарантира западната цивилизация, въпреки всички кусури, заради които я ругаем. В Европа сигурността, справедливостта и благоденствието са най-бързо постижими в рамките на Европейския съюз. Ето го отговора на въпроса в македонския референдум.

Ако те е страх, че с приобщаването ще изгубиш нещо (включително вяра и морал), бори се да не го загубиш - спечели всичко, което искаш, и запази всичко, което имаш. Все още е възможно. А името на Македония, простете, братя, няма никакво значение. На тези клети и смехотворни Балкани само България и Сърбия носят средновековните си имена. Но пък извън всякакво съмнение е, че ни очакват интересни времена. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

#1 паяка 02.10.2018 в 20:16:31

Ежедневно контактувам с млади хора от Македония. Половината от тях са и български граждани по документи. Живеят и работят из ЕС. Тези, които все още нямат бг лични карти, са в процедура на придобиването й, която продължава 2 години и им струва 500 евро. За тях пътят е Европа.

#2 boris 03.10.2018 в 06:01:13

„суверенитета народът го разбира да има ядене, да живее. Ето това е суверенитетът – щастие и благоденствие на народа. Ние работим за народа, а не за формата”. Т. Живков

#3 GETI 03.10.2018 в 08:35:38

Ръката на Сорос е потънала до лакътя в задника на някои списвачи и управленци от МВнР. Побъркаха се да четат резултатите, като дявола - Евангелието. Интересно как в Крим, при 90% избирателна активност и 90% гласували за преминаването към РФ, не искат да признаят изборните резултати, а в Македония, при гласували ЗА едва 30% от обществото и 35% избирателна активност, приемат референдума за валиден. В такъв случай какво става с референдума на Слави? А за АЕЦ Белене? Сега поне всички ясно виждат истинското лице на либераст демократите. Когато резултатите са в тяхна полза е демокрация, а когато не - комунизъм, диктатура и к'во ли още не...

#4 TheRock 03.10.2018 в 08:47:59

Въпросът наистина е малоумен. Но пък и т.нар. "македонци" са пълни малоумници. Трябва да приемат, че са българи и че това е историческата истина и да се отърсят от сръбската и руската пропаганда.

#5 dedo adji 03.10.2018 в 09:27:13

Иване, как ще ти хареса, ако ти поставят условие да подписваш материалите с псевдонима, айде, да не е Сульо или Фасула, а с неутралното Соло? И на приемите, или където ходиш там, портиерът да ти каже: "Няма покана на името Сула, има за Соло."? Айде, твоето е бял кахър, ти си ерудиран човек и ще си измислиш друг оригинален псевдоним, и пак си оставаш Иван Стамболов. А защо всички (без кавички) демократи с претенции за интелигенти скочихте срещу възродителния процес? Ама то е нарушение на правата на човека. Правилно. Защо, тогава, като сте толкова загрижени за правата на Сула и Мехмед, не ви пука като се нарушава правото на 2млн души да си нарекат държавата, както те искат. Не им се оспорва правото на държава, някои заблудени дори им признават език, различен от български диалект, само името. Което не застрашава ничии интереси а само отнема частица от арогантната гръцка мегали идея. Проблемът не е в наглите претенции на подлите гърци. От 1350г насам никой грък не е муслил доброто на българите. Проблемът е, че цял свят се солидаризира с тях. Една рота голиатовци срещу ситния и дребен Давид. И за чий? Какъв хабер има, да кажем, представителят в ООН на Буркина Фасо, какво и къде е Македония? От какъв зор е гласувал в подкрепа на Гърция. Някои сигурно са получили и пликове, но всички са учили в колежите, че гърците са били върхът на сладоледа, измислили са демокрацията, философията и Питагоровата теорема и широко са практикували модерната в наше време педерастия. И в памет на Платон и Питагор може да се смачка някаква си там дребна държавичка. В тая памет валят над Гърция сто милиардни вересии, които гърците нямат намерение да връщат и дарителите го знаят. Право казваш, че сега се сблъскват две визии за Европа. Не, дали е добре да бъдеш гладен, но горд, то не е визия. Въпросът е дали ЕС да бъде съюз на суверенни държави или съвременна версия на Римската империя. На суверенна държава не се налага име. А опитите да се възстанови минало величие с нови методи рядко се увенчават с успех.

#7 TheRock 03.10.2018 в 09:41:30

Не съм съгласен. Точно през средновековието Сърбия се е наричала Рашка!

#8 kovatz 03.10.2018 в 11:17:17

В България се прокарва идеята, че договорът е само да се добави едно "Северна" пред Македония. Договорът е от няколко страници, съдържа неща като търговски имена, топоними, комисии и всякакви галимации, които от гр. страна са подготвяли 60 чуждестранни експерти юристи, а от мк. само 1. Данайските дарове понякога излизат скъпо.

#9 dedo adji 03.10.2018 в 14:34:48

Поздравления за ковац за разкриване пълната картина. Вероятно не само у нас а и в европа много малко са посветени в тайната сделка. Отново 60 голиатовци с/у един давид. Кой е съставил въпросната експертна комисия? И кой е платил на въпросните експерти? Гърция ли, която не си плаща заемите или европейската комисия. А те не вземат жълти центове, предполагам поне колкото евродупедат. И тук виждаме топонимията. Напр., да се прекръсти град Щип на Стип, за да могат да го произнасят гърците. Както те са прекръстили Кукуш на Килкис. А у нас наскоро се носеха възмутени вопли по повод на преименуването на азиатските имена в европейски.

#10 dedo adji 03.10.2018 в 14:55:55

... „Бойкотирай" е крайно тъп предизборен призив или ако не тъп, то поне достатъчно злонамерен. ... А ЗАЩО трябва да бъде добронамерен? КОЙ е добронамерен към Македония? И НАТО и ЕС имат достатъчно лостове да ПРИНУДЯТ Гърция да оттегли ветото си. Но никой и не помисля за това. Принуждават Македония да си плюе на сурата с обещания "Ако слушате, ще видим". Бойкотът е тактически ход, както и да бъде наречен. Ако щете снишаване, ако щете стачка. И кой няма да се сниши, когато по него летят камъни от всички страни? Македонците са избрали тоя ход, който може да се окаже печеливш или губещ. Засега е само задържащ. Защото следва вот в парламента, който много трудно ще събере 2/3, особено с/у мълчаливата подкрепа на 2/3 от народа. А следва и референдум в Гърция. Какво ще правят великите европейски и натовски демократи, когато гърците не чрез бойкот а чрез масово гласуване откажат? Или ако/когато Македония капитулира безусловно ще сметнат, че няма нужда от гръцки референдум? Но митинги в Гърция ще има, и то масови. А точно митингите дадоха основание на ООН да наложи унизителното име БЮРМ.

#11 sim4o 03.10.2018 в 18:57:35

.."Но го има и другото. И в Македония, както и на стотици други места, се сблъскаха двете визии за бъдещето на Европа - либералната и консервативната.." --------------- Да речем, че е вярно .. И значи тогава, за пореден път на либерастите им начукаха кухите канчета на избори ..

#12 deowin 03.10.2018 в 20:26:59

>се нарушава правото на 2млн души да си нарекат държавата, както те искат Нищо подобно. Македонците имат пълно право да нарекат държавата си точно както искат, ако щат могат да я кръстят Смъртзагърците, Долунато, Хуестан или Дебиландия. Ако не им дреме изобщо какво мислят другите държави за избраното име, ако не ги е грижа дали ще са склонни да се съюзяват с тях, да търгуват или да поддържат други взаимоотношения, македонците все още могат да си кръстят държавата Македония. Ако ги е грижа, от друга страна, е в техен интерес да вземат под внимание чуждите мнения. А всяка друга държава има пълното право да си има собствено мнение по който и да било въпрос.

#13 dedo adji 04.10.2018 в 07:54:48

12 deowin | 03.10.201820:26 ... Македонците имат пълно право да нарекат държавата си точно както искат ... По същата система всеки рязан читак в България има пълно право да се нарече Хасан, Осман или Сюлейман. Българската държава и всеки български гражданин от своя страна има пълно право да не го признава, докато не се нарече Иван, Стоян или Драган. Да не го обслужва под това вражеско име в държавните учреждения, да не му продава или дава под наем имоти, да не го наема на работа и още един куп други пасивни мерки. Като санкциите. НИКАКВО НАСИЛИЕ. Айде, от хуманитарни съображения трябва да се приеме и лекува в болница, но епикризите да се издават на името, дадено му от висшия орган - общото събрание на ООН или съответният му в България. Да, ама соросоидите опищяхте света. А никой не казва гък за Македония. Репресиите МИ са много по-добри от репресиите ТИ.

#14 deaf 04.10.2018 в 09:59:17

Дедо и Сула,едно си знаете и едно си баете! Хиляда пъти ви се обясни,че като се именуват "Македония",македонците крадат чужда история! Гръцката. С хипотетичният пример за Добруджа,Сула не се усеща как си вкарва автогол! Питам ви как бихте реагирали,ако румънци си спретнат държава с името Добруджа и внимание,обявят българският владетел на средновековната българска държава Добруджанско деспотство Добротица за...румънец и историята на тази българска държава за румънска?!

#15 TheRock 04.10.2018 в 15:21:13

Забравихте старите автори, е време е да ви ги припомня: “Българската Самостоятелна Църква в Илирия” Архимандрит Кирил Рилски “ Древнитѣ илирийски българи, които сѫ населявали старата класическа България в Македония, в Илирия, на Балканския полуостровъ, сѫ принадлежали къмъ древнитѣ трако-илирийски племена и са живели в Илирия от незапомнени доисторически времена, като язичници преди Христа, тѣ сѫ имали политическа самостоятелна държава в стара България, въ Македония, но сѫ били завладнѣи от римлянитѣ и сѫ станали свободни римски граждани, които сѫ се ползвали съ всичкитѣ привилегии, като просвѣтен и културенъ народъ, на римски граждани.“ “Когато е дошълъ Св. Апостол Павел на Балканския полуостровъ, заварилъ е древнитѣ илирийски българи, които населявали старата класическа България в Македония като свободни римски граждани и отъ тѣх е основалъ първата християнска църква в Европа.” ......... “Българитѣ потомци на царственитѣ скити и сармати” Д.П.Даскалов “И така, къмъ 10 августъ 660 г. българитѣ минаватъ стихийно Дунава, не въ силата на извѣстенъ договоръ съ византийците да пазятъ като съюзници дунавската граница на империята от нахлуването на други варвари, или пък са били принудени да сторятъ това вслѣдствие на нашествието и напора на хазаритѣ, а идатъ тѣ съ великата историческа задача, в качеството си на законни наслѣдници на Балканския полуостровъ: първо – да избавятъ и отнематъ родината на тракийскитѣ и македонскитѣ си събратя от господстващото гръко-римско малцинство...” ...........

#16 deowin 04.10.2018 в 16:22:17

>По същата система Изобщо не е "същата система" защото никъде не пише и изобщо не е обща практика или широкоразпространено очакване съседните държави да дължат каквото и да било на една нация просто защото тя съществува. Споразуменията между държави са двустранни и нежеланието на едната от страните е напълно достатъчно условие да не се случат, дори ако това нежелание е напълно неаргументирано или аргументирано с неща, с които ти, аз или други всички хора по земята не са съгласни. Гражданството, от друга страна, не е двустранно - очакванията и практиката навсякъде по света е, че държавата дава гражданство и еднакви права на всички хора, които са се родили в нея (да, с куп подробности, изключения, специални случаи, разлики и исторически промени, но основният принцип остава същият). Сходно, ако моето дете не иска да играе с твоето на площадката, то нито аз, нито то, нито който и да било друг ти дължи обяснения, извинения или пък е задължен да те компенсира или акомодира понеже на теб това не ти било харесвало. Душевното спокойствие на твоето дете си е твой проблем, не мой, и не ти дължа точно нищо. Да, мога да реша да го утеша ако го видя разплакано на площадката, а ти си зяпаш телефона, но това е изцяло мое решение, а не нещо, което ти дължа. Обратното е типичният манталитет на изконна и вродена привилегированост, характерен за всички мизерници, които са напълно наясно с това, че ако се изхожда справедливо от личните им качества, умения и нрав, то не биха получили нищо, защото нищо не заслужават, и затова държат да изтъкнат, че имат някакви изконни привилегии, според които другите хора са задължени да им угаждат. Никой нищо не ти дължи. Доколкото някой ще направи нещо за теб, то ще е защото той е преценил, че си достоен според неговите виждания. Ако никой не преценява - значи не си достоен според ничии виждания. Това, че може според твоите виждания да си достоен и да заслужаваш чуждото уважение, е напълно безпредметно и несъществено - най-малкото очевидно според тях винаги ще си.

Новините

Най-четените