Гърция? А чухте ли за борсовия срив в Китай

Забравете Гърция за момент, защото в Китай се случва нещо много голямо. Фондовите борси в Поднебесното царство бележат срив с около 30% за последния месец - резултат, невиждан от 1929-та година насам, началото на Голямата депресия. Последва паническо разпродаване на ценни книжа на борсите в Шанхай и Шънджън, а стотици компании поискаха търговията да бъде спряна, за да спре обезценяването на активите им.

Това принуди Пекин да се намеси и да забрани в следващите шест месеца търговията с акции за инвеститори, които имат дял над 5 на сто в компаниите, опериращи на финансовите й пазари. Преди два дни Китайската народна банка съобщи, че от 25 юни насам е похарчила 50 млрд. юана, което се равнява на 8.2 млрд. долара, за да стабилизира пазара.

Въпреки безпрецедентните мерки, ирационалните продажби на акции продължават.

Китайската комисия за застраховане регулиране призна, че инвеститорите се държат панически. Около половината от над 2800 компании, които се търгуват на двете основни китайски борси, прекратиха търговията. Сътресенията има в Хонгконг, Тайланд и Япония.

По оценки на редица анализатори сътресенията на капиталовите пазари в Китай са много по-опасни за световната икономика, отколкото потенциално излизане на Гърция от еврозоната.

Според Bespoke Investment Group китайските фондови борси досега са изгубили 3.25 трилиона долара - повече от целия фондов пазар на Франция и приблизително колкото валутния резерв на Пекин.

Засегнати са около 90 милиона души, основно инвеститори в търговия на дребно

Тази невиждана криза има няколко обяснения. На първо място е съмнението на пазарни манипулации. От друга страна е финансовият балон, който Китай преживя в последната година, откакто отговори борсите си за западни компании. Между юни 2014 и юни 2015, началото на кризата, акциите на някои играчи на китайските борси са скочили със 150% - и това се случва на фона на най-слабия ръст на икономиката в последните 5 години.

Неслучайно сред независимите блогове в Китай прозвуча критика към правителството в Пекин, че е твърдо закъсняло с реакциите - и сега действията му само всяват още страхове.

Друг фактор, който допринася за кризата, е т.нар овчи фактор. Около 80% от играчите на фондовите пазари в континентален Китай са малки инвеститори на дребно - резултат от китайското икономическо чудо в последните години, индустриализацията, оформянето на средна класа и разхлабването на правилата за участие в борсовата търговия.

Милиони семейства се занимават именно с такъв вид бизнес, без да имат нужната подготовка и знания, така че те са силно повлияни от инерцията на пазара и това, което хората около тях им казват.

Политическият елит на Китай е изправен пред важни решения

Рискът милиони семейства да изгубят парите, които са вложили на търговия с акции, е съвсем реален. И тъй като Китай не е демократична държава, комунистическият елит може да се почувства застрашен от обществено недоволство и дори заговор.

Показателно е, че откакто получиха възможност да участват в играта на акции, това са направили 90 милиона души в Китай само от началото на годината досега - повече, отколкото членовете на Комунистическата партия (87.3 милиона).

#1 boris 09.07.2015 в 10:10:44

Е че то е ясно - балоните и сривовете са нормална часта от съвременната икономика. Китай в момента е едно огромно икономическо бебе, дето типърва ще боледува от варицела и заушка. Лощото е, че тва бебе ако пукне, "ич нема де да го копаме" както се казваше във вица.

#2 Conspirator 09.07.2015 в 13:36:07

Ако тази новина се комбинира с една друга,усърдно премълчавана от контролираните ни медии,може да се стигне до рационално/деструктивно/обяснение за борсовия срив в Китай. От два дена в Уфа,столицата на Башкирия се пише история с главни букви.ШОС/Шанхайската организация за сътрудничество/и БРИКС/Бразилия,Русия,Индия,Китай и Южна Африка/слагат фундамента на изключително мощна финансова организация,зад която стои една трета от БВП на планетата. БРИКС създава своя собствена банка с резервен капитал 200 милиарда долара?!? и пул от резервни валути. ГЛАВНОТО решение.Доларът спира да бъде основна разменна валута!Според учредителните документи една от основните цели на на ШОС е изграждането на ''Коприненият път''/Китай-Европа/чрез мрежа от високо ефективни,дублирани железопътни/високоскоростни/и магистрални трасета.Друго,много интересно решение е привличането и концентрирането на капитали за изграждането в Крим!!! на стратегическа инфраструктура/пристанища,летища и транзитни въздушни терминали/. Дотук,предостатъчно за Уолстрийт и финансовият Зевс да пусне мощни предупредителни мълнии.Има един много интересен пасаж в горната статия... ''Тази невиждана криза има няколко обяснения. На първо място е съмнението на пазарни манипулации. От друга страна е финансовият балон, който Китай преживя в последната година, откакто ОТВОРИ борсите си за западни компании. Между юни 2014 и юни 2015, началото на кризата, акциите на някои играчи на китайските борси са скочили със 150% - и това се случва на фона на най-слабия ръст на икономиката в последните 5 години.'' Казано с други думи,когато политическият натиск/Хонконгският майдан/не вразумява се привежда в действие спекулативният икономически удар.''Нажежаване''/напомпване/на цените,на акциите до спекулативни стойности и последващо масово разпродаване,което винаги довежда до паника на обикновения играч на борсата. Много поздрави от бачо Ротшилд!Плисна им/подля им/вода на ШОС и БРИКС,за да им върви ''по вода'',а ако не ''помогне''с тези мерки и ''поздрави''има и трети вариант-война.''Справедлива''величествена и унищожителна срещу обединението на самозабравилия се китайско-руско-индийско-бразилско-южно-африкаско нео-империалистически и пост-колониален реакционен блок. Първото издание на блокбъстъра-а ''Империята отвръща на удара'' е заличаването на някакви си 3.25 трилиона долара - повече от целия фондов пазар на Франция и приблизително колкото валутния резерв на Китай. Цел?Всенародна,масова,кървава/и разбира се демократична и справедлива/''народна'' революция в Китай.Някой хора са тесни специалисти по така наречения ''овчи фактор''с хилядолетна практика...

#3 Шамито 09.07.2015 в 13:42:28

Експеримент в Китай.Комунистическа идеология паралелно с хаоса на пазарната икономика.Сблъсък на общочовешките ценности с тези на индивида.Сравнете.Борсов срив в САЩ се овладява на база световна сила–разбирай оръжие–в Китай на база идеология.Разбира се хиените ще вият за нарушаване на изконните им права да ръфат жертви.Но и жертвите имат право да отвърнат на удара.Или греша?

#4 veselavesela 09.07.2015 в 18:54:51

"Ако тази новина се комбинира с една друга,усърдно премълчавана от контролираните ни медии,може да се стигне до рационално/деструктивно/обяснение за борсовия срив в Китай. От два дена в Уфа,столицата на Башкирия се пише история с главни букви.ШОС/Шанхайската организация за сътрудничество/и БРИКС/Бразилия,Русия,Индия,Китай и Южна Африка/..." ---------------------- Тази "новина" се коментира от няколко години насам , но разбира се, конспиратор трябва да нагласи събитията , така че да съвпадат с неговите теории.

#5 Питащият 09.07.2015 в 21:44:57

Дали днес, дали утре или след година , но Голямата депресия на този век ще ни споходи неизбежно. Причината е много проста- дефлационен натиск поради излишъка от работна ръка и ниското заплащане на труда спрямо производителността . Преди да дойде 1929 година преди почти век, имаме усилена емиграция преди Първата световна война в САЩ и бързо нарастване на производителността на труда . Колкото и да е парадоксално, бързото нарастване на производителността на труда води до криза след кратко оживление. Причината е че заплащането не нараства със същата скорост защото се появява "излишна " работна ръка ,която увеличава безработицата, намалява надниците и свива търсенето . И се появява "свръхкапацитет" излишни стоки , дефлация. По време на войната от селските райони в САЩ , особено юга към промишлените центрове се премества население предимно чернокожи ,които заемат местата на онези отишли да воюват в Европа . Включват се и жените и когато свършва войната се оказва че има излишна работна ръка . След десет години започва голямата депресия. В Китай се случи нещо подобно . Вътрешното потребление изостана много от нарасналата производителност, а има още много селско население на всичко отгоре . Освен това се изчерпа възможността за растеж чрез нарастване на износа. Логично е да се стигне до криза не само в Китай ,но и в целият свят.

#6 TheRock 09.07.2015 в 23:02:16

Една незабелязана у нас новина БРИКС ИЗБРА ... ДОЛАРА!!! * Централните банки на държавите-участнички подписаха вчера споразумение * По-мащабната финансова криза от гръцката - китайската, се задълбочава Вчера в Москва централните банки на Русия, Китай, Индия, Бразилия, ЮАР подписаха Операционно споразумение като част от Договора за Пула валутни резерви на техните държави (сключен мин. г. в Бразилия). Според това Споразумение тези банки ще си оказват взаимна поддръжка при недостиг на ликвидност, която ще се представя в долари. Общият размер на заделените средства е 100 млрд., от които Китай участва с 41 млрд., ЮАР - с 5 млрд., а другите три страни - с по 18 млрд., съобщи Централната банка на Руската федерация. Накратко - БРИКС избра долара, а не националните валути или някоя друга валута с международни функции. Ето го и съобщението на Руската централна банка/ https://svejo.net/stories/2135399-globalization-briks-izbra-dolara ---------------- Жал ми е за вас леви педали!!!

#7 TheRock 09.07.2015 в 23:03:31

Централните банки на държавите -участнички подписаха вчера споразумение По-мащабната финансова криза от гръцката - китайската, се задълбочава Григор Лилов Една незабелязана у нас новина - вчера в Москва централните банки на Русия, Китай, Индия, Бразилия, ЮАР подписаха Операционно споразумение като част от Договора за Пула валутни резерви на техните държави (сключен мин. г. в Бразилия). Според това Споразумение тези банки ще си оказват взаимна поддръжка при недостиг на ликвидност, която ще се представя в долари. Общият размер на заделените средства е 100 млрд., от които Китай участва с 41 млрд., ЮАР - с 5 млрд., а другите три страни - с по 18 млрд., съобщи Централната банка на Руската федерация. Накратко - БРИКС избра долара, а не националните валути или някоя друга валута с международни функции. Ето го и съобщението на Руската централна банка (http://www.cbr.ru/press/PR.aspx…) Междувременно се разгаря криза, по-голяма и от гръцката. Китайският капиталов балон се спуква и спъхва неудържимо. От няколко седмици фондовият пазар в Китай се срутва със стремително падащи индекси, придобили в последните дни, вкл. и днес плашещи измерения на стойностите им, както се вижда от индикаторите на борсата в Шанхай: http://english.sse.com.cn/ Затова днес беше прекратена търговията с над 1200 акции на китайските фондови борси, след като стотици компании поискаха сделките да бъдат спрени на фона на падащите цени, съобщи „Блумбърг". Това означава, че 43% от компаниите на борсите в Шанхай и Шънджън вече не се търгуват, което е 1/3 от капитализацията на пазара. Според инф. агенция на Китай - СИНХУА най-малко 1 430 от 2 776 компании, които се търгуват в Китай, решиха да изтеглят своите акции от търговията. В момента има паническо настроение на пазара и голямо увеличение на ирационален дъмпинг на акции, водещо до обтягане на ликвидността на фондовата борса, обяви в съобщение Китайската комисия за регулиране на ценни книжа - http://www.csrc.gov.cn/pub/newsite/ От 12 юни Shanghai Composite index е изгубил 32%, а Shenzhen Composite Index, който включва предимно технологични компании и често се сравнява с американския Nasdaq, е отчел срив от 41% за същия период. Т.е. загубите се оценяват до този момент на около 3,25 трилиона долара. Случващото се е повод за много и много размисъл, а не за размахването (пък и опровергаването) на залелите ни от няколко години пропагандни клишета и лозунги. http://www.faktor.bg/ikonomika/biznes/49681-briks-izbra-dolara.html

#8 Dox 09.07.2015 в 23:45:36

Този път ДъРогчето прави уместна забележка. Аз също съм настроен скептично към банката на БРИКС. Адмирации за политическата им воля да противостоят на хегемонията на САЩ и на долара. Но, как ще стане това, след като банката им е учредена именно с една абсолютно куха /да не кажа фалшива/ валута, каквато е долара - неподплатена с нищо. Поне да бяха обявили нещо като "Специалните Права на Тираж - СПТ" , каквото измислиха преди години от МВФ - някаква "кошница" от конвертируеми валути, именно с цел да се тушира "кухостта" на долара. Естествено, и до ден днешен, разплащанията със СПТ не са превишавали повече от 5% годишно от всички разплащания по света. Ташак, та ташак! И то именно, защото в кошницата бе включен и долара. А освен всичко друго - става дума за МВФ, разбира се. Но, да не бързаме. Ще поживеем, ще видим ....

#9 TheRock 10.07.2015 в 00:59:18

Жал ми е за теб докс, което на български значи свиня!!!

#10 Conspirator 10.07.2015 в 02:38:48

Гъз-глава затрива! /от фолклора на левите педали,когато искат да кажат нещо искрено и лично на десните педали/

#11 TehRock 10.07.2015 в 04:54:14

Ако средният пръст внезапно премине през тоалетната хартия,когато съм си свършил голямата работа,вярно ли,че вече съм на ''другия бряг''? Или от един път не става?

#12 veselavesela 10.07.2015 в 10:03:38

Алоооо, модераторите, стотици хора четат последствията от прекомерното активиране на D2 рецепторите на стопрофилния. Следствие жегите е, но харесва ли ви? След всичките ви условия Потребителят се съгласява: Да спазва добрия тон Да пише на кирилица Да не агитира към расова, полова или етническа дискриминация Да не поства едносрични и повтарящи се материали, коментари, текстове, снимки, видео материали Материалите и коментарите му да бъдат публикувани в сайтa

#13 TheRock 10.07.2015 в 11:06:06

TehRock | 10.07.201504:54 Ако средният пръст внезапно премине през тоалетната хартия,когато съм си свършил голямата работа,вярно ли,че вече съм на ''другия бряг''? Или от един път не става? ========= Боли ли ляв педале???

#14 TehRock 10.07.2015 в 11:20:10

Много съм прост! И тъп като скала.А чухте ли че оня ден ми направиха пак главата на балон. Много ме бият напоследък.

#15 скучко 10.07.2015 в 11:20:25

"...Последва паническо разпродаване на ценни книжа на борсите в Шанхай и Шънджън, а стотици компании поискаха търговията да бъде спряна, за да спре обезценяването на активите им..." Всъщност стойността на активите по баланса на дружеството няма нищо общо (или по-скоро има индикативна) с борсовата стойност на същите тези активи. Простичко: "Инвеститора" Цун Кай Хуй вместо да си харчи излишните пари за някоя и друга купичка с ориз е решил да забогатее на гърба на друг "инвеститор- акула".Както знаем обаче акулата в своите си води яде и дребни риби и себеподобни.

Новините

Най-четените