Бойко Борисов: Не бива да се говори за "руска електроцентрала"

"Имаме два български реактора и не бива да се говори за руска електроцентрала", заяви премиерът Бойко Борисов на срещата си с членове на Американската търговска камара в България.

По време на дискусията, посветена на търговските взаимоотношения между САЩ и България, Борисов допълни още, че страната ни разполага с два ядрени реактора и може да направи "много добра атомна централа", както и че АЕЦ "Белене" би бил "един красив проект".

Премиерът уточни, че много мощни компании са заинтересовани от строежа на нова атомна електроцентрала, предават news.bg. Министър-председателят обаче посочи, че геостратегическите решения се вземат трудно.

Въпреки това той каза, че България работи усилено за енергийната си независимост и диверсификация. "В много сфери направихме много неща", уточни премиерът.

Борисов посочи и че България е една от държавите, които най-добре се възползват от плана "Юнкер" и според него тази стратегия работи много добре за страната ни.

Той обаче не пропусна да отбележи, че е имало "яростна и подла съпротива" при закупуването на изтребителите F-16. Въпреки това премиерът изтъкна, че сме закупили най-доброто за българските летци.

Министър-председателят категорично отхвърли обвиненията в лобизъм при сделката за американските изтребители, но по думите му сделката е била "необратима", а и много от развитите държави за въоръжени именно с F-16.

Като признак, че българската икономика се развива, Борисов посочи факта, че износът на България за САЩ е по-голям от вноса. Освен това подчерта, че са взети редица стратегически решения, които са от полза за развитието на двустранните отношения.

Премиерът изтъкна и че догодина България е домакин на Берлинския процес и в страната ще дойдат лидерите на Германия, Франция, Италия, Австрия, Полша и Великобритания. Заедно с тях, допълни Борисов, ще присъстват и лидерите на Западните Балкани.

Според него всички ще дойдат, защото България води не само политика на добросъседство, но и дава перспектива за страните на Балканите.

В тази насока Борисов заяви, че Северна Македония трябва да стане член на Европейския съюз и НАТО, но "не трябва да се заиграва с историята, защото тя е ясна".

Той е на мнение и че Албания трябва да стане член на НАТО, защото "всяка една държава, изоставена от европейското семейство, се превръща в средище на корупция и терор".

Премиерът изрази и надежда до края на месеца да се стигне до сделка за Брекзит между Брюксел и Великобритания.

#1 Онуфрий 07.10.2019 в 23:12:07

Да де, реакторите са наши както и централата би била, но 90% от плащанията ще изтекат на северозиток. Интересно как Белене от "гьол" се превърна в "красив проект". Добре че никога няма да разберем. Тиквоний и Теменужка демонстрират голям оптимизъм, въпреки че от ЕК се каза в прав текст, че ще считат Белене за нов проект, т.е. всичко ще трябва да започне отначало. Обяснението е просто: въпреки че няма да има нова централа, докато "върви проекта" една шепа хора ще захлебят още няколко милиарда. Неслучайно от Росатом казаха, че първо искат да направят ревизия на наличното оборудване. Иначе казано ще платим още някой милиард за скрап, който никога няма да заработи.

Новините

Най-четените