Президентът Румен Радев се срещна с Владимир Путин в Петербург

Президентът Румен Радев се срещна с Владимир Путин на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

По време на разговора между двамата бяха обсъдени двустранните отношения в областта на енергетиката, икономиката и отбраната.

Радев подчерта, че България и Русия имат стратегическо партньорство в областта на енергетиката и следва да имат по-гъвкав подход и механизми по отношение договорите за доставки на енергийни ресурси и намаляване на цените им.

Според българския държавен глава възможностите за покупки на ограничени количества природен газ от други доставчици и на конкурентни цени ще оказва все по-голямо влияние на българския пазар за енергийни ресурси.

Президентът Владимир Путин от своя страна каза, че отношенията между България и Русия постепенно се възстановяват и започваме да използваме резервите за активизиране на двустранните отношения в почти всички области.

Той даде пример с ръста на стокообмена между двете държави, който в първото тримесечие на 2019 г. се е увеличил с 2,8 на сто.

Радев не пропусна да спомене и вековните исторически, културни и духовни връзки между България и Русия, които предполагат активно сътрудничество в областта на икономиката, енергетиката и културата.

По време на срещата Радев изтъкна, че промените по отношение на цените, доставчиците и възможностите за диверсификация създават нова ситуация на газовата карта на Европа и вече водят до много по-ниски цени на природния газ за държави в Западна Европа.

Той припомни, че миналата седмица беше сключен договор, с който на България са предоставени 300 хил. куб. метра газ през терминала за втечнена газ в Гърция и по думите му цената е конкурентна и дори по-изгодна от руската.

Относно изграждането на АЕЦ "Белене" Радев обясни, че България в момента не може да поеме ангажимента за изграждането на втора ядрена електроцентрала. Затова се цели привличането на стратегически инвеститори.

Руската страна има желание да участва като страна, която предоставя технологията и осигурява нейната безопасност, но ще очаква и държавни гаранции по този мащабен проект.

Русия има готовност и желание и да продължи да съдейства за поддръжката на военната техника и въоръжение на Българската армия, допълни президентът Радев.

#1 Kenny McCоrmick 06.06.2019 в 20:56:38

Какъв Румен бе, тоя е алено червен

#2 Онуфрий 06.06.2019 в 23:41:35

Няма да е лощо льотчика да се въдържа от изказвания по икономически теми, още повече предния път му беше казано, че с него няма да разговарят по такива теми, защото от него в икономиката нищо не зависи. Относно "неизбежната" Белене самите руснаци през 83-та ни предупреждават да се откажем от проекта: https://www.24chasa.bg/Article/830566 На сайта на Бивол също има поредица от материали относно негодността на площадката и как няколко правителства мълчат: https://bivol.bg/belene-obsledvane-puknatini.html

#3 gymstar 07.06.2019 в 03:28:12

Таман щях да кажа , че партньорство в областта на енергетиката за българия е като партньорството на този който си е изпуснал сапуна в турската баня. Ама се отказах , няма да го кажа. Но продължавам да си го мисля. Обаче....за първи ще похваля льотчика. Пвечатляваща смелост и мъжество са проявени в този случай. Да направиш на путин тънки намеци , че трябва нещо да се направи с цената на газта ( или газа) си е хипер смело. Браво румене.

#4 vikki 07.06.2019 в 06:21:44

Хм, деветата дупка на кавала свирнала, вместо Десито...

#6 Kenny McCоrmick 07.06.2019 в 09:22:12

"Хе-хе, дежурните 4 шматки “свирнали” долу в коментари по команда. Един по един ли ги пуснахте, или имате генератор за автоматични анти-руски тъпи коментари?" - за какво цвилиш в момента, че не мо'а да рАзбера? Червен ли е? Червен е...

#7 Онуфрий 07.06.2019 в 10:42:49

Радвайте се на “мулекулите по-евтин(?!?)газ за мир” от САЩ и събирайте пари за летящите тенекии които ще поръчаме от същите за няколко милиарда. ============================================== Може би си пропуснал последните новини в тази област, но в момента втечнения газ е по-евтин от руския. Първият кораб вече пристигна и помпят газ в хранилището в Чирен. https://www.investor.bg/energetika/472/a/pristignaha-pyrvite-dostavki-na-vtechnen-gaz-ot-sasht-283228/ " Онзи ден Гъвътъ нарече Ф16 "скъпи прахосмукачки", сега гледам, че са станали тенекии. Забелязвеа се нисходяща градация, та да видим след няколко дена в какво ще се превърнат. Разбира се по-добро от МИГ и СУ няма на света.

#9 Бам 07.06.2019 в 23:30:28

винения, направи си справките, недей да се хвърляш смело по амбразурите. По-евтин е , да. Втечнения газ е по-евтин от тоя дето го плащаме на братския руски Газпром.

#10 Онуфрий 07.06.2019 в 23:49:46

Сериозно ли вЕрваш на тия партенки? Че огромен високотехнологичен кораб за транспорт на втечнен газ с екипаж, охрана итн. е по-евтин транспорт на газ от майната си от колкото по тръбата от Север? ====================================== Невроятно, нали? Обаче само за промити със съответната пропаганда и фалшиви новини аудитория. Всичко има в нета - рови и се информирай. Това е не държавна фирма като Газпром и точно американските частни фирми никога няма да седната да угаждат на някакви източноевропейци с цените, нито пък тяхното правителство ще тръгне да ги субсидира с такава цел. Нямаме ли си европейски изтребители? А да забравих, тяхната оферта беше, по-ниска и даваха повече. Защо трябва да я избираме? ========================================= Изглежда пак си пропуснал разни дребни детайи като например, че Грипените се продаваха без системи и без въоръжение, които после трябваше да купуваме отново от Щатите (ако се съгласят да ни ги продадат). Офертата за Юрогайтър беше подобно мизерна и остана на последно място.

#11 Nenimir 10.06.2019 в 15:39:11

Браво на Президента! Премерено изказване, което показва на другата страна че трябва всеки да си гледа икономическият интерес, а политическата демагогия да я оставим на тия които все едно за нищо не стават. "BaronVino" >Сериозно ли вЕрваш на тия партенки? Че огромен високотехнологичен кораб за транспорт на втечнен газ с екипаж, охрана итн. е по-евтин транспорт на газ от майната си от колкото по тръбата от Север?< Това е информацията за момента, кой на какво верва или не е ирелевантно. Ако имаш някое документче със печат "строго секретно" можеш да ни го пуснеш да си подкрепиш компетентното изказване.

#12 gymstar 12.06.2019 в 00:31:31

Барон баяришник е прекалил с употребата!

Новините

Най-четените