Работодателски организации: Не може улицата да диктува поведението на правителството

В понеделник в 9:30 сутринта вицепремиерът Валери Симеонов проведе среща с работодателски организации, на която се коментираха бюджетът за 2019-а година, както и последните политически събития в страната.

Дебатите бяха последвани от брифинг пред медиите. На него председателят на управителния съвет на КРИБ - Кирил Домусчиев, каза, че работодателите искат стабилност и стабилно правителство.

Той допълни, че всяко временно правителство и предсрочни избори влияят негативно на българския бизнес. Домусчиев призова за логика в действията и разум в хората, за да могат институциите да работят по начина, по който трябва да работят.

Сдруженията на работодателите определиха поредните искания за оставка като нелегитимни и ги определиха като "злоупотреба със социалните мрежи".

Те казаха още, че България вече е преминала през "три абсолютно излишни оставки" и че "не може улицата да диктува поведението на правителството".

"Ние винаги сме се изказвали против предсрочни избори", обясниха работодателските организации, защото няма парламент, който да приема решения, включително и за хората с увреждания.

Обясниха, че при пълен мандат държавата напредва най-бързо и призоваха хората да мислят, когато гласуват, а не след това.

Освен това заплашиха, че при нови опити за дестабилизация техни работници отново ще бъдат събрани на протест. Работодателите подчертаха, че сами са поискали срещата с вицепремиера Симеонов.

Той от своя страна каза, че всеки може да иска оставки, особено политическите партии. Симеонов дефинира оставката като самостоятелно решение за напускане на определено пост.

То може да бъде по две причини според нето - лични морални, ако човек е допуснал грешка, която иска да изкупи, или в резултат на политическо решение. В конкретния случаи според вицепремиера такова решение може да бъде взето само от коалицията ГЕРБ - "Обединени патриоти".

Валери Симонов допълни, че "не заема тази длъжност по свое желание", а е задължен да бъде на нея. Ако има решение на политическия съвет, тогава ще подаде оставката си. По този въпрос най-важно е мнението на трима човека - Бойко Борисов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров.

Симеонов смята, че "човек не подава оставка, защото казва истината" и че "протестите на БСП не го притесняват".

#1 TheRock 22.10.2018 в 13:27:48

Богатите олигарси, които са купили правителството, не искат да правят пак разходи! Смешници жалки!

#2 opetkov 23.10.2018 в 09:11:48

Тезата на В. Симеонов е правилна, както и на работодателите, независимо по какви тяхни си съображения. Българите разбраха, че при управлението на боязливия ББ чрез уличен натиск могат да постигнат своите цели. Няма друго управление и друг министър-председател, който да се е поддавал до такава степен на уличния натиск. Същото е и с майките. Да не би при Станишев или Орешарски да бяха цъфнали и вързали? Но тогава си траеха, защото знаеха, че резултат от протестите няма да има. Не може ей така на парче и когато му скимне ББ "да решава" проблемите на част от нуждаещите се, за сметка на други.

#3 deaf 23.10.2018 в 09:56:37

опетков, Станишев подви опашка пред стачката на учителите и им вдигна заплатите! Те колко е ербап..

#4 explorer 23.10.2018 в 10:23:47

@opetkov, съгласен с едно изключение, ББ не е боязлив, а суетен. Той живее в собствен огледален свят по подобие на бай Тошо и царя и не може да вникне в същността на хорските грижи и проблеми. Него го вълнува как изглежда и затова усилията му са насочени към видимите неща, големи строежи, ръкостискания и похвали от световни лидери. За него протестите са като криво огледало което го изкарва уродлив и неспособен. Тези които той просто не може да приеме и затова предпочита да хвърли оставка, докато пред очите му, под формата на изборни резултати се появи ново огледало представящо го в благоприятна светлина. Честно казано, това е патологично състояние, но както и с демокрацията, засега у нас не съм видял по-добра алтернатива, която с демократични средства да предложи нещо по-смислено и добро.

#5 deaf 23.10.2018 в 11:45:05

така както опсваш Борисов това неговото се нарича ДЕГРАДАЦИЯ. Или ако щеш патологична суета,което е пак вид деградация. И в друго бъркаш напълно - между Борисов и Тодор Живков няма почти никаква прилика. Правешкият тиранин имаше усет за реалността,Борисов - няма,(самият ти го казваш!). Примерите са безброй. Аз съм сигурен,че ако днес Т.Ж. беше жив и беше премиер,щеше отдавна да е скъсал с Русия,(разбира се внимателно и без да нарани чувствата на руснаците),защото от нея няма файда,а вредите са много! И щеше да плюска от яслата на ЕС,че и от САЩ. Но и да дава от нея и на българският народ. Точно защото схваща реалността,а тя че никой не може да се задържи на власт,ако народа му гладува,(по думите на Атанас Буров).

#6 explorer 23.10.2018 в 12:33:22

@deaf, не знам колко време си живял при бай Тошо, но аз съм сигурен за това, което казвам, поне за 20-те години които изкарах под неговото управление. Типичен пример е магистралата за Варна, която стигаше само до Правец и охраната по пътя от резиденцията в Банкя, до жълтите павета, когато се придвижваше, а най-забележително беше изражението му на 10-ноември 89-а, тогава огледалото се счупи.

#7 deaf 23.10.2018 в 13:16:40

експлорър, няма да споря. Просто отиди в сайта на "Читанка" и прочети дори съвсем малко от "Задочни репортажи за България" на Георги Марков,специално главата "Срещи с Тодор Живков". И после може пак да говорим. П.П. Роден съм през 1969г. През 1989г. съм бил точно на двадесет години.

#9 Winora 23.10.2018 в 20:08:44

Някой знае ли какво става с онази сага за БМФ? За един 50 млн. май ставаше дума.

#11 TheRock 24.10.2018 в 08:41:13

Комунистическият гелосан патриций - Кирчо Мамин,едвам диша простоватия балкански плебей - старшина Симеонов,но въпреки това го обгърна в мечешка милувка,подсказвайки на валерчето,колко дребен и ситен е ! Валерия...Предаде се за една престилка алтъни...пундата мургава !

#12 Dox 24.10.2018 в 08:51:18

Уинора, Съвсем обобщено на въпроса ти: След като е приватизирал БМФ, Домусчиев или както се казва там, фирмата му, не е изпълнил задълженията си по приватизационния договор - определен размер инвестиции, брой работни места и пр. Вследствие на това, държавата иска въпросните милиони като неустойка или обезщетение /сигурно не съм точен/ и се обръща към българския съд. Съдът решава в нейна полза. Но, има един съществен момент - в договора /подписан от страна на държавата по времето, на Станишев, като премиер/, е предвидено всички спорни въпроси да се уреждат не пред български съд, а пред арбитраж. От тук вече трябва всичко останало да ти е ясно. Спорът е отнесен пред арбитражен съд /не помня кой точно беше/, в който се оказва, че съдиите са същевременно и адвокати, ангажирани от фирмата/фирмите на Домусчиев за правна защита и правни услуги. Естествено, от този съд искът на държавата е отхвърлен. Възможно е да не пресъздавам съвсем точно нещата, но, изглежда, че така "преуспяват" някои.

#13 Dox 24.10.2018 в 09:05:28

Въпрос: Като какви точно се явяват в случая т.нар. "работодателски организации"? Те политици ли са? Кой е гласувал за тях, кой ги е избирал? Че даже стоят зад гърба на вицепремиера. Като ония, тримата сенатори. Да не би да е в ход "прозорецът на Овертон"? Така леко и неусетно се пробутва идеята, че въпросните "организации" са фактор в политиката. Ако е така - защо са ни тогава избори, бръщолевеници за права, демокрация и пр.?

#14 explorer 24.10.2018 в 10:14:03

Dox-e, мисля че ти хвърляш прах в очите на хората в момента. Според Конституцията, правото на събиране и сдружаване е гарантирано от нея. Както има синдикати на работниците, така има и сдружения на работодателите - това е демокрация. И ако съдът не ги е осъдил за незаконно забогатяване, то те са легитимно "самопроизвели" се като такива, до колкото всичко, което не е изрично забранено е допустимо. Факт е че са по-малка група от работещите по обясними причини, но да не ги бъркаме с чорбаджиите изедници.

#15 скучко 24.10.2018 в 11:49:29

"Работодателски организации: Не може улицата да диктува поведението на правителството" Работодател на квадрат: Не може, не може

#16 Dox 24.10.2018 в 14:10:35

Експлорър, Нещо съвсем си се объркал. Ако още не си забелязал - майките протестират пред правителството и имат определени искания от него. Въпросът ми беше - като какви се явяват в случая въпросните "организации". Те част от правителството ли са? Политиката на тази държава се осъществява от законно избран Парламент и назначено правителство /поне на теория/. Когато към него има определени искания, упреци и пр., ще отговаря то, а не някакви "организации". Пак те питам - като какви според теб се намесват те в случая? Някой от тях иска ли нещо? Ако не можеш да отговориш, трай си, но не ми дърдори глупости за това кой как можел да се сдружава, и тем подобни, че даже и какво било демокрация. Това няма нищо общо в случая. Сори, но с това си изказване сам демонстрираш, че демокрацията въобще не ти е ясна. Дори и на теория. Но, това може би е заради прахта, нали?

#17 explorer 24.10.2018 в 15:09:12

Dox-e, май само на ангро приказваш. Знаеш ли че в проекто-закона има точка за наемане на лица с увреждания, и ако не е запълнена съответната законово установена бройка или процент, следват глоби и то ежемесечно? Вече казах някъде, че не може за една част от местата в дадена фирма да кандидатстват от 20 до над 100 души, а за друг ада се чудиш кого да назначиш. И още нещо, ясно е че става дума за отговор на потребностите на лицата с трайни увреждания, но комунизма, който обещаваше на всекиго според потребностите се оказа химера. Опасявам се че това се иска с този протест или може би е само за хората с трайни увреждания?

Новините

Най-четените