БАН: Проектът "Белене" е жизнеспособен под условие

Проектът за АЕЦ "Белене" е жизнеспособен при определени условия, участието на държавата го подобрява значително, а би било добре строител на новата централа да бъде досегашният производител на оборудването.

Това са част от препоръките на учени от БАН, записани в поръчания от правителството доклад за бъдещето на проекта.

Учените от академията трябваше да проучат всички варианти за бъдещата енергийна мощност и да изработят технико-икономически анализ по поръчка на Българския енергиен холдинг. Докладът беше поръчан, след като България бе осъдена да плати 550 млн. евро и приеме оборудването за централата, поръчано преди години.

Това е вторият вариант на доклада, след като първият обяви проекта за неработещ, той бе върнат за доработка и нова оценка на пазарния риск.

По думите на проф. Александър Тасев, директор на Института за икономически изследвания и ръководител на екипа, изготвил доклада, проектът АЕЦ "Белене" би бил жизнеспособен само ако са спазени следните условия: инвестиционният разход да е не повече от 10,5 млрд. евро, съотношението на привлечения към собствения капитал 70:30 и лихвата до 4,5% .

Според анализа пазарният риск няма как да бъде отчетен точно и той винаги съществува.

Самата разработка е в обем от 1000 страници, а основните изводи от нея бяха представени пред журналисти. Самият доклад няма да бъде публикуван, но резюме от него ще бъде качено на сайта на БЕХ.

Какви са основните изводи на учените от БАН:

- До 2040 година в региона на Балканския полуостров ще има недостиг на енергийни мощности, който може да се окаже и доста остър при въвеждането на по-строги евронорми за декарбонизация на енергийните производства.

- Закупените за близо 1,2 милиарда лева от руската "Росатом" реактори  за АЕЦ "Белене" на практика са непродаваеми без значителна загуба на стойност, тъй като са изработени конкретно за централата у нас, а и сделка е невъзможна без съгласието на производителя.

- Цената на електроенергията ще нараства, но е трудно да се изчислят реалистични стойности за толкова дълъг период от време.

- АЕЦ "Белене" би бил изгоден в две трети от проиграните варианти при цена на строителството до 10,5 милиарда евро и цена на тока под 68 евро МВтч.

- Вариант е новата АЕЦ да е със съвместно участие на държавата и външен инвеститор като основната част от средствата (поне 70 процента от парите) бъдат привлечени като нисколихвени кредити (лихва под 4,5%).

Енергийният министър Теменужка Петкова, която присъства на представянето, коментира, че учените дават отговор на най-важния въпрос - че новата мощност ще бъде необходима на България и региона. Изказването й идва на фона на възобновения руски интерес за финансиране и участие в проекта, след като преговорите между двете страни бяха прекратени през 2012 г. с правителствено постановление.

"Разработени са сценарии в много широк диапазон – песимистични, умерени, оптимистични, в които този проект може да се реализира и той е финансово жизненоспособен", каза тя и допълни, че проектът ще бъде подложен на обществен и парламентарен дебат.

По думите й докладът ще послужи като база за вземане на решение за реализация на активите. То ще бъде взето "бързо, но не прибързано", отговорно и въз основа на широк обществен консенсус, защото проект от такъв мащаб ангажира бъдещите поколения.

Според Петкова страната ни била в по-изгодна позиция от други проекти за нови мощности в региона, тъй като по Белене била свършена работа, която отнема между 5 и 8 години.

#1 Nikkor 16.11.2017 в 21:21:59

Ами да. ЧЕЗ затвори ТЕЦ Варна преди една-две години щото яма потребление, няма и на кого да го изнася тоя ток, обаче още една атомна? Няма проблем. Жизнеспособно е. Един финансов министър, хулен от сутрин до вечер ги нарече "феодални старчета" и май е имал право.

#2 Уточнител 17.11.2017 в 02:26:54

ПЛАТЕНА БАНска АГЕНТУРА Тия БАНскалии са в директен конфликта на интереси - докладът им се плаща от най-големия радетел зя строеж на АЕЦ-а - МИЕ (по-точно руската агентура там). във връзка с горното може да прочетете тук за ПОРЕДНОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ в България: Поискайте от чичо Гугъл осветление по темата "Етрополска аргелитна формация" и ще разберете за поредното престъпление на руската агентура в БГ (вж по-долу) Как огромно газово находище е блокирано вече 7 години от откриването и 4 г. след проучването, като оттогава НИКАКВА информация не прониква в общественото пространство. Некакви чиновници прехвърлят некакви документи в некакви министерства, в условията на оглушителна...ТИШИНА http://www.eurochicago.com/2010/09/otkriha-ogromni-zalezhi-na-shistov-gaz-v-severna-balgariya/ http://www.mediapool.bg/bulgaria-ima-shistov-gaz-za-stogodishno-potreblenie-news207629.html

#3 explorer 17.11.2017 в 10:12:40

Няма кой да инвестира освен руснаци и китайци. Ако искаме да им бъдем атомна площадка за морално остарели реактори, да си заровим главата в пясъка и да си вирим задните части. Ако не, тези които са взимали решенията за изхарчените милиарди, да си понесат отговорността.

#4 GETI 17.11.2017 в 11:27:14

ще имаме електроенергия, спокойно! съседните държави и малко по-далечните изграждат ядрени мощности и с радост ще ни продават ток когато нашият свърши. а това ще е скоро. щом и сега ни карат да не пускаме ел. уредите вечер през големия студ, за да издържи мрежата, какво ли ще стане ако под натиск на ЕС затворим мръсните ТЕЦ-ове и масово минем на екологичен транспорт, като електромобили, влакове, метро, тролейбуси и пр... а каква ще е цената на тока при дефицит на ел. енергия,м? в България,както навсякъде по света нуждата от електроенергия се увеличава. АЕЦ не се прави от днес за утре.преви се с години и с перспектива за десетилетия напред. не разбрах само като загубиха 10 год. в спорове и хвърлиха чували с пари на вятъра за консултанти и проучвания ,евтин ток да не би да се появи? появиха се над 200 незаконни ВЕЦ-ове - част от тях собственост на политици?я?я?? най-лошото е, че държавата не защитава обществения интерес, а частни корпоративни интереси.. либерална демокрация,кво да правиш!

#5 GETI 17.11.2017 в 11:28:36

Уточнител | 17.11.201702:26 ПЛАТЕНА БАНска АГЕНТУРА Тия БАНскалии са в директен конфликта на интереси - докладът им се плаща от най-големия радетел зя строеж на АЕЦ-а - МИЕ (по-точно руската агентура там). *** тъпоУточнителе, руската агентура и дългата ръка на Путин,също са платили на Германия и Франция,та забраниха добива на шистов газ,да знаиш!

#7 dedogo6 17.11.2017 в 13:20:52

"за да издържи мрежата" - не издържа електроразпределителната мрежа, другарю (което е друга тема кой какво и колко е инвестирал в тая разпределителна мрежа).Мощности има.Ама що да не пишеш глупости... "а каква ще е цената на тока при дефицит на ел. енергия,м?" - Веднага ти отговарям - по-ниска, защото в съседните държави (които ще ни продават ток, и ще имат мощности) е по-ниска.Друг е въпроса, който е важен - кой ще стои отново между домакинствата и производителя... А последното, което е важно, е кой точно продължава да изкупува свръх скъпата зелена енергия на другарите, изградили ВЕИ-та, и колко точно тия ВЕИ-та ще помагат, ако останем без ток. А "Белене" е класически пример за тройно обиране на нашите данъци.

#8 Шамито 17.11.2017 в 14:03:50

Към коментар 3.Морално или технически остарял.По тая логика пазарната икономика е свръх морално остаряла.

#10 dedogo6 17.11.2017 в 14:24:22

Markom, що гузен не гонен бягаш? Не визирам теб, ама явно се припознаваш... Къде точно съм споменал в коментара си, че искам да се намалява производството бе?? Или емпирично си гадаеш ... Това, къде си членувал или не си най-малко ме вълнува. Що се отнася до мощностите, които се употребяват през зимата вероятно съм много по наясно от теб.Поради ред причини, които не смятам да ти обяснявам. Две от правителствата, дето краднаха от "Белене" ми се чини, че бяха на комунягите И, Марком, направи си труда поне да видиш кого точно съм цитирал в коментара си...

#13 Оби Уан 17.11.2017 в 15:18:23

Ако някой може нека да осветли - до сега всички говорят за крайна сума на проекта 6, 8 , 10 и т.н. милиарда. Моето питане е - ако искаме да строим Белене, колко трябва да ДОПЛАТИМ към момента? Масово се говори за "наляти" 3-4 милиарда, като добавим и реакторите стават повече. Нека от БАН уточнят простичко - например до сега са вложени 5 млрд, и 5-8 години работа, за да му вдигнем шалтера на Белене ни трябват още 6-8-10 млрд и 5-7-9 години? За нуждата от ел.енергия в следващите години няма нужда да се говори - едва ли има две мнения. Според мен е важно както да се отървем от руския монопол на горива, така и да не се закачим за турски/гръцки/и т.н. такъв за ел. енергия.

#14 GETI 17.11.2017 в 15:51:53

7 dedogo6 | 17.11.201713:20 >"за да издържи мрежата" - не издържа електроразпределителната мрежа, другарю (което е друга тема кой какво и колко е инвестирал в тая разпределителна мрежа).Мощности има.Ама що да не пишеш глупости... *** верно ли бе,господин либерасте! тогава защо спряха износа на ток миналата зима?защото има мощности ли? ама що да не пишеш тотални глупости www.webcafe.bg/id_278808253 „Заради необичайно високото потребление на електроенергия във връзка с продължителните студове, от 1 часа на 13 януари, петък, България спира износа на ток…мерките се взимат единствено и само с цел "превенция и гарантиране сигурността на доставките за българските граждани, така че да осигурим техния комфорт и да няма никакви рискове за енергийната система на страната"

#15 explorer 17.11.2017 в 15:59:50

@#8, хората вече строят 4-то поколение реактори, а тези са експериментално 3-то поколение. При положение, че се търси инвеститор със 70% участие, то този инвеститор ще прибира и поне 70% от печалбата. Ако ни малко газовата зависимост може да си докараме и електрическа такава

#16 dedogo6 17.11.2017 в 16:44:07

"верно ли бе,господин либерасте! тогава защо спряха износа на ток миналата зима?защото има мощности ли?" Я ся прочети кво си написал, и ми кажи не си ли един трол, който няма и понятие какво коментира... Щом има износ - има или няма мощности бе?! А излишната електроенергия, ако не се продаде на момента, къде ще я складираш - в кофа ли Друг е въпроса какви и колко мощности ще трябват на страната след 10 години.

#17 GETI 17.11.2017 в 18:00:41

ами,ако в същото време сме внасяли електроенергия от Румъния и Гърция и то на висока цена?! http://www.burgas-podlupa.com /на-косъм-от-режим-на-тока-енергомрежата-закъса-крият-го кво ше правим с яките мощности и кофи дето ги нема?

#19 dedogo6 17.11.2017 в 22:03:24

" http://www.burgas-podlupa.com /на-косъм-от-режим-на-тока-енергомрежата-закъса-крият-го" Пак пишеш глупости, енергомрежата е за ПРЕНОС, не за производство, което ме навежда на мисълта, че ти изобщо си нямаш идея за какво става дума.Ма то троловете сте така - на брой коментари... Колкото до износа - изнася се нещо което го ИМА, а не се изнася за да се внася от другаде.ЕНЕРГОПРЕНОСНИТЕ мрежи нямат НИЩО ОБЩО с производството. Вземи си тостера, резни му кабела, включи му единия край в контакта - какво имаш? Неработещ тостер.Защо?Защото има проблем с кабела - кабела какво е бе?! Нещото, което пренася произведената ел.енергия до тостера ти.Тоест - енергопреносната мрежа на тостера ти има проблем.Ма кво ли ти разбира главата.. Ако не ти е известно, другарю, мрежите на съседните нам държави са свързани паралелно с нашата, и когато има нужда изнасяме, защото НЯМА кой да похарчи произведената ел.енергия, а когато има нужда, внасяме.Което може да се случи при всяка една авария.Или по-високо потребление, когато не достига мощността на нашите ел.централи, което май не се е случвало скоро. Айде сега зимай кофите, пЪлни с ток, и носи у мазата.Така ти ше си преносната мрежа, и ако се спънеш по стълбите на мазата, ще има проблем с преносната мрежа.

#20 dedogo6 17.11.2017 в 22:06:30

Забравих ще нещо - преносната мрежа има проблем, защото много хора си мислят, че е по евтино да се топлят с ел.уреди като например климатици, конвектори, печки тип "лъч" и духалки.Тази преносна мрежа не е проектирана за подобни мощности, поне в градовете, в които има парно, а парното е друга тема.

Новините

Най-четените