Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Тиквеният пай - класиката на американската есен

В България вкусното ястие също не може да ни се опре Снимка: iStock
В България вкусното ястие също не може да ни се опре

Всяка есен за наша радост големите оранжеви тикви изпълват българските пазари. И дотолкова сме свикнали да приготвяме тиквеник или кебап в тиква, че забравяме, че вкусният сладникав зеленчук не е бил винаги по европейските земи.

Не можем обаче да се сравним с американците, които може и да не са съчинили много кулинарни класики, но приготвят несравним пай с тиква.

Американският тиквен пай се хвали с хрупкава тестена основа и богата сладка плънка с аромати.

В началото на XVII век, когато се заражда, той никак не изглежда по същия начин. За първи път подобия на десерт с тиква започват да правят английските заселници, но те вадят и чистят сърцевината на плънката, след което я смесват със захар и подправки и я варят, докато стане на крем.

Друг вариант бил сърцевината на тиквата да се нареже, да се изпържи в мазнина и захар и да се поднесе в кората вместо в чиния.

Снимка: iStock

Местното северноамериканско население имало още редица начини да приготвя тиквите, които отглежда, само че първоначално на заселниците се харесвали предимно сладките ястия.

Индианците поднасяли тиква на новите жители на континента в знак на почит и уважение и зеленчукът започнал да пътува и през Океана.

През 1650 г. се появява рецепта, която звучи до огромна степен съвременно - торта от тиква в книгата "Истинската френска кухня".

••• Още ястия с вкусната есенна тиква сме събрали тук:

В десерта парчетата тиква се варят в мляко, прецеждат се, за да станат на гладко пюре, и се овкусяват.

Подобна трактовка има и американската готвачка Мери Рандолф, която смесва пюре от тиква, мляко, яйца и подправки, прави гъста смес, подобна на пестил, и така сервира десерта.

Все още обаче в почти нито една рецепта няма тесто или тестена кора под някаква форма.

Докато в средата на XIX век Мис Лесли - авторка на домакински книги за американките - не предлага тиквен пай с тестена основа.

Тя го нарича пудинг и е печивото, което знаем и днес. По онова време ястията, изпечени в красиви форми за пай, набират особена популярност в Северна Америка, а тиквеният пай особено много пасва на американския вкус.

Снимка: iStock

Пасва и на есенните празнични трапези на американците, където ястията с тиква имат специално място.

Паят дотолкова превзема сърцата на заселниците и наследниците им, че през 1911 г. Артемус Уард, енциклопедист, пише, че тиквата "се приготвя и за солени ястия, но главната ѝ употреба си остава тиквеният пай".

Думите са придружени от снимка на мъж, който бере огромни тикви с кучетата си.

Паят с тиква е традиционен както за Деня на благодарността, така и за Коледа и Нова година. Фактът, че вече се предлагат консерви с готов пълнеж, прави готвенето още по-лесно. В сладкиша е събрана огромна част от историята на Северна Америка - от колонизацията до културата ѝ в наши дни.

••• Традиционните български рецепти с тиква вижте тук:

В България тиквеният пай не може да ни се опре даже и без консерви.

Ето и необходимите продукти:

За тестената кора:

  • Чаша и половина брашно
  • 110 грама масло на кубчета
  • 2 супени лъжици захар
  • Щипка сол
  • 2-3 супени лъжици ледена вода

За плънката:

  • 4 големи яйца
  • 600 грама пюре от тиква
  • 100 грама захар (приготвено от почистена, леко запечена на фурна тиква)
  • 100 грама прясно мляко
  • 100 грама течна сметана
  • Канела, индийско орехче, джинджифил, ванилия
Снимка: iStock

Начин на приготвяне:

За тестената кора в голяма дълбока купа се изсипват брашното, захарта и солта и се разбъркват добре. Добавят се кубчетата масло и с пръсти или с вилица започваме оформянето на ронливо маслено тесто. Добавяме лъжица студена вода и отново бъркаме.

Добавяме още една или две, за да се получи лесно за работа тесто.

Разстиламе го на тънък диск и прибираме за 30 минути в хладилник. През това време загряваме фурната на 190 градуса и си приготвяме плънката. Разбиваме яйцата и захарта на гладък крем и към тях прибавяме пюрето от тиква, млякото, сметаната и подправките.

Накрая сглобяваме пая, като първо запичаме до лек загар тестото, разстлано във формата за пай, след което добавяме и плънката.

Печем отново до апетитна коричка на пая и го оставяме на решетка, за да изстине напълно, преди да сервираме. Най-добре е паят да е на хладно място цяла нощ, за да сме сигурни, че е стегнал добре.

Можем да сервираме тиквения пай със сметана или ванилов сладолед.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.

Най-четените