Смяна на върха на ГД "Изпълнение на наказанията"

Директорът на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Гергана Георгиева е отстранена от длъжност с решение на служебния министър на правосъдието Мария Павлова.

Мотивът за отстраняването на Георгиева е "несъвместимост с изискванията за назначаване на длъжността", се казва в съобщението на Министерството на правосъдието.

ГДИН е структура към министъра на правосъдието, която упражнява пряко ръководство и контрол върху всички затвори, затворнически общежития, поправиделни домове и областните служби със сектори "Арести" и "Пробация" в България.

Гергана Георгиева беше началник на ГДИН от април 2016 г. За временно изпълняващ длъжността е назначен старши комисар Свилен Цветанов, досегашен заместник-главен директор на дирекцията.

С втора заповед е отстранена от длъжност и Марияна Асенова, директор на дирекция "Българско гражданство" в министерството.

Асенова е проверявана от Инспектората на министерството още в качеството й на главен експерт в дирекцията, като срещу нея е образувано дисциплинарно дело. Все още не е ясно кой ще заеме нейната позиция.

Новините

Най-четените