Откриха реновираната Желязна църква в Истанбул

"Много е лесно да се говори и да се противопоставя, много трудно е да се гради мир. Европредседателството е за 6 месеца, а с Турция сме съседи от векове и за векове."

Това заяви министърът-председателят Бойко Борисов в Истанбул. Той е там за откриването на реставрирания православен храм "Свети Стефан". Според Борисов възстановяването на храма е "прекрасно доказателство за добросъседството ни с Турция".

"България е важна държава, велика държава, но не бива да й се възлагат огромни отговорности. Можем да посредничим, можем да настояваме, защото само мирът, подобряването на отношенията с Турция и Европа дава решения на много въпроси", заяви Борисов, цитиран от Фокус.

След официалната церемония по откриването на църквата "Свети Стефан" ще се проведе и среща между Борисов и турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган.

В официалната делегация, придружаваща премиера Борисов, са Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит, главният мюфтия на мюсюлманите у нас Мустафа Хаджи, външният министър Екатерина Захариева, министърът на културата Боил Банов, министърът на икономиката Емил Караниколов, земеделският министър Румен Порожанов и депутати.

Храмът "Свети Стефан", известен като Желязната църква, е един от най-значимите български паметници на архитектурата. Той е осветен на 8 септември 1898 г. от Екзарх Йосиф. Уникалната постройка от метал, проектирана от арменския архитект Ховсеп Азнавур, е била изработена в Австрия от металургичната фирма "Вагнер". Елементите на конструкцията са пренесени с железница и са тежали около 500 тона. Били са сглобени на място.

Дължината на църквата е 32,50 м, а ширината - 12,50 м.

Дейностите по ремонта и реставрацията започнаха през 2011 г., след получаване на разрешение от турската държава. Храмът бе затворен за богослужение поради сериозни проблеми в носещата конструкция, причинени от корозия.

#1 Виктория Пенелопова 07 07.01.2018 в 10:11:20

Това си и събитие! Мюсюлманска държава възстановява православен храм! Във времена на тотално противопоставяне на двете религии! Чудя се, сега хейтърите каква карта ще извадят от ръкава?

Новините

Най-четените