Плевнелиев: Няма да мълча за Русия

„Докато съм президент, ще имам позиция. Няма да мълча, нито да се снишавам и да чакам шефовете да се разберат". Това е позицията на президента Росен Плевнелиев в контекста на отношенията между България, Русия и Турция, представена на обзорната му пресконференция за миналата година заедно с вицепрезидента Маргарита Попова.

„Никога не съм отричал достиженията и добрите отношения с Русия, но няма да мълча, когато има нарушение на правовия ред", коментира той за отношенията с Москва и кризата в Украйна, особено анексирането на Кримския полуостров. По-рано Плевнелиев предупреди, че Русия води хибридна война на Балканите, което заплашва и България.

„Отнасям се с уважение към руския народ, култура, наука и общочовешки постижения, но действията на Кремъл по украинската криза са в противоречие с международния правов ред. Не одобрявам създаването на замразени конфликти и политиката на велики сили и сфери на влияние, като смятам, че е крайно вредна и трябва да остане в миналото", настоя държавният глава.

За първи път президентът коментира и скандалите от последната седмица във Висшия съдебен съвет. Той определи като „задкулисна" рокадата, с която Димитър Узунов бе избран за представляващ ВСС. Плевнелиев призова съдебната реформа да продължи и обеща да подкрепи всеки опит за нейното задълбочаване.

Според държавния глава през миналата година е постигната политическа стабилизация. Като недостатък той определи „ липсата на видими резултати от разследването на фалита на КТБ".Попова:

Не става само със стабилност

Вицепрезидентът Маргарита Попова подчерта напредъка в отделни области, но призова „да не се поддаваме на илюзиите". Тя прикани "да не пътуваме в розови облаци" и да не си създаваме илюзорни представи за стабилност: „Стабилността е всекидневна работа за установяване на държавният модел на социална държава и на правова държава. Много сме далече от това макар и след 25 години преход".

Тя призова за „доктрина за нацията", защото „само управленска стабилност не стига". "Питам каква икономика ще развиваме в следващите години, ако, дай Боже, в света има мир, има единение и има дълбок разум в политиката на днешните политически елити, които, според мен, няма да допуснат да загине ЕС, но със сигурност ще бъдат сменени", заяви Маргарита Попова.

#1 Harry 21.01.2016 в 20:41:38

Палячо, жалък и смешен.

#3 Виктория Пенелопова 07 21.01.2016 в 22:06:24

Плевналиев се оказа мъж с воля и много ясна визия за България. Към настоящия момент е единственият, който говори в прав текст, вкл. и за "империята на злото". Фактът, че дежурните путиноблизци са изпразнили платената си злоба, както и че шопарските медии са се посрали по въпроса, е ПОКАЗАТЕЛЕН! Браво, г-н Президент!

#4 Dox 21.01.2016 в 22:09:34

А-а-а-а, не! Не е единственият, скъпа, дорогая моя Пенелоповна. Вие сте сте първата, а Той Е вторият. Българският Прецедент!!!!!!

#5 Harry 21.01.2016 в 22:24:01

Плевнелиев е позьор и женчо, и той щял да пляска руснаците, като оня с педераското гласче, Симеон Дянков, какъв мъж бе Пенелопова, ако това ти е представата за мъж, каква ти е за жена представата?

#6 ru 21.01.2016 в 22:27:04

Този човек всъщност, с него и без него все тая.

#7 Conspirator 21.01.2016 в 23:24:27

Странно заявление от човек,който никога не е спирал да ръси ''правилни''простотии.Просто загря нещо,което от две години е ясно на всеки българин,че няма да го огрее втори мандат чрез партията носител.

#8 The Seeker 21.01.2016 в 23:52:16

@Виктория Пенелопова 07 | 21.01.201622:06 "Плевналиев се оказа мъж с воля и много ясна визия за България." Хаха, ти сериозно ли, това е втория Yes man в България - след онзи син бракоразводен адвокат от близкото минало - още преди да му кажат хот и скача. Жалко, а беше добър министър едно време. "Към настоящия момент е единственият, който говори в прав текст, вкл. и за "империята на злото"." Предполагам, искаше да кажеш "Единсвения, от когото нищо не зависи, но говори каквото му се каже". А за Империята на злото дума не обелва, как ще си издаде господарите . "Фактът, че дежурните путиноблизци са изпразнили платената си злоба" Е сега, не съди за хората по себе си ... По темата, какво значи няма да мълчи, какво точно зависи от него та да има значение - БГ не е президетска държава, функциите му са представителни, ами поне да беше негово мнение та да не мълчи...

#10 rare case 22.01.2016 в 10:52:20

Дружната и сплотена посредственост на руските подлоги е впечатляваща. Да оплюеш бъллгарския Президент само защото душичката ти е малка, злобна и предателска. И какво конкретно имате да кажете за Президента, което не е преписано от пик или близ?? Отговорът е НИЩО!! Мандатът му е оценен като успешен, дори от враговете му. С единствено изключение - вицето му, докторантка на библиотекарския и отявлена руска близачка!

#12 Гризли 22.01.2016 в 13:53:50

"Няма да мълча, нито да се снишавам и да чакам шефовете да се разберат" Това ми звучи като реплика на капризно дете, тропащо с крак срещу родителите му: "Няма пък да ям!" Пневнелиев в безгласна буква, колко и да му се иска да изглежда важен и престижен! Големите ще направят каквото решат, сърдитото тропане (разбирай говорене) на наш Росен само може да ги разсмее..

#13 паяка 22.01.2016 в 15:12:09

Човекът, който има само представителни функции- да се разхожда и да се снима със съпругата си, която обаче му тури прът в колелата още първия път.

#14 deowin 22.01.2016 в 21:03:42

На отрепки като вас наистина ви е нужен друг президент, защото с Плевнелиев нямате точно никакви общи точки и не го заслужавате. Някой президент като Сидеров, Първанов, Бареков, Трифонов би ви прилягал прекрасно на гнусния манталитет, точно както малоумният селски пожарникар Борисов ви приляга прекрасно като премиер, мустакатият наглец Василев - като важен банкер, дебелогушият непукист Цацаров - като главен прокурор, а тлъстият дебил Пеевски - като основна фигура в икономиката. Единственото, което ви липсва, е президент от същия калибър. И когато го получите ще си го заслужавате напълно, точно както си заслужавате всички останали от изброените.

#15 Dox 22.01.2016 в 22:32:33

Оффффф! А дано коментар 15 да е лястовичката, подсказваща, че кармата ни в скоро внеме най-после ще приключи!!! С такива, като този, писал коментар 15, нямаме нищо общо, нямаме никакви допирни точки и въобще не желаем да го "заслужаваме"! Да си стои там, където е сега и дори и за секунда да не се появява тук. Но ..... злите сили не спят. Нищо. Ние сме готови и чакаме. Ако все пак отрепката се осмели да припари тук - след това да се сърди единствено на себе си. А .... забравих - и на комунистите!

#16 deowin 22.01.2016 в 23:56:38

Карма, по дефиниция, ти е съдбата, разглеждана като следствие от действията ти. Приключва точно когато те заровят. Не разбирам как моят коментар приближава твоята кончина и защо толкова я желаеш, но щом е така - дано наистина скоро те застигне.

#17 The Seeker 31.01.2016 в 01:24:37

@deowin | 22.01.201621:03 "На отрепки като вас наистина ви е нужен друг президент, защото с Плевнелиев нямате точно никакви общи точки..." Той няма общи точки и със заемания пост... "Някой президент като ... Първанов..." Апорпо, Първанов поне изгеждаше мъж на място, придаваше авторитет на поста - партията не я коментирам. А теб като така ти приляга, що чиниш у американско, ми не се завърнеш да му се радваш локално - аман от "remote" патриоти... "И когато го получите ще си го заслужавате напълно..." Ако дойде такъв с който имаме допирни точки, значи има надежда за БГ .

#18 The Seeker 31.01.2016 в 12:10:35

@deowin | 22.01.201623:56 "Карма, по дефиниция, ти е съдбата, разглеждана като следствие от действията ти. Приключва точно когато те заровят." Много невярно изказване, явно наистина не си задълбал в познанието. Според разбиранията на тези, които говорят (вярват) за Карма, твоите действия модифицират кармата, която се прехвърля към следващия ти живот - събития в него живот са зависими от твоите действия в миналия. Нищо не приключва когато те заровят, едно нещо завършва друго започва. Това не може да се обясни на хора с прагматичен начин на мислене.

Новините

Най-четените