ЕК възстанови плащанията по "Регионално развитие"

Европейската комисия възстанови плащанията към България по ОП "Регионално развитие". Плащанията по програмата бяха спрени на 3 юни 2014 г. след одит от службите на комисията, по време на който са установени слабости в системите за управление и контрол на Управляващия орган на ОПРР.

Тази седмица ще бъдат възстановени плащания в размер на 52 млн.евро, а през март ще бъдат възстановени още 92 млн.евро.

Еврокомисарят по регионална политика Корина Крецу поздрави българските власти заради усилията им за подобряване на системите за управление и контрол и добави, че позитивните стъпки, предприети от България в тази посока са дали достатъчно увереност на комисията да възстанови плащанията, от които директна полза имат българският народ и националната икономика.

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, която отговаря за бюджета и човешките ресурси, опреедели възобновяването на плащанията като знак за добре свършената работа на българските власти. "Сега те трябва да наваксат пропуснатото време и да използват пълноценно максимална част от оставащите средства по тази програма", каза Георгиева.

Прекъсването на плащанията засегна две приоритетни оси - приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие" и приоритетна ос 3 „Устойчиво развитие на туризма". Комисията трябваше да гарантира, че не са направени никакви плащания въз основа на искания, при които са налице некоригирани от държавата членка нередности.

Новините

Най-четените