Румен Порожанов подаде оставка от фонд "Земеделие"

Изпълнителният директор на държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Румен Порожанов подаде оставка по искане на служебния министър Христо Бозуков.

Причините за кадровата смяна е "назрялото обществено недоверие към фонда, съмнение в легитимността на избора на изпълнителния директор и решение на съда да възстанови предишното ръководство, посочва Бозуков пред "24 часа".

Той твърди, че в Министерството на земеделието и храните са получени сигнали от бенефициенти за нередности при проекти. Бозуков ще поиска "цялостна ревизия" на ДФЗ.

Румен Порожанов заявава, че съдебното възстановяване на бившия директор на фонда Мирослав Николов е изпълнено през 2014, но след това той е освободен отново по закон.

"Няма да коментирам мотивите, с които ми поискаха оставката, но очевидно, те не са състоятелни, особено за общественото доверие към фонда", казва той пред "24 часа".

Порожанов беше министър на финансите в служебното правителство на Георги Близнашки от август до ноември 2014 г. От март 2011 до септември 2013 г. е изпълнителен директор на ДФЗ. От 2009 до 2011 г. беше началник на кабинета на Симеон Дянков в Министерството на финансите.

Новините

Най-четените