АБВ не пуска Меглена Кунева в МОН

Вицепремиерът Меглена Кунева няма да получи подкрепата на парламентарната група на АБВ при предстоящото утре гласуване на номинацията за министър на образованието.

Това стана ясно след серията от консултации на Кунева с четирите парламентарни сили, които подкрепят кабинета Борисов 2.

Мотивите на АБВ за отказа на доверие са свързани с "липсата на професионален опит" на Кунева в сферата на образованието, коментира говорителят на ПГ на АБВ Мариана Тодорова.

Все още съпартийците на Георги Първанов не са решили дали да гласуват "въздържал се" в сряда или да не влязат в пленарна зала - ход, който би свалил кворума на пленарното заседание и би свалил летвата за мнозинството, необходимо за избора на Кунева.

До този момент номинацията й има пълна подкрепа на ГЕРБ и на част от Реформаторския блок. Очаква се групата около ДСБ в ПГ на РБ да не участва в пленарното заседание - т.е. нито да подкрепи, нито да попречи на избора й.

Петимата депутати на РБ от Гражданския съвет ще гласуват "въздържал се" - Петър Славов, Мартин Димитров, Гроздан Караджов, Иван Иванов и Станислав Иванов.

Все още не е ясна позицията на Патриотичния фронт.

#2 VK 02.02.2016 в 18:35:13

"Между впрочем как нито веднъж политиците не се допитаха до общественото мнение. Нека то веднъж да издигне някой кандидат. Най-малкото учителската гилдия да прдедложи някаква кандидатура." ______ То като се казва че 50% са неграмотни... Ми изборите за кво са - да си каже обществото мнението, не да обикаля за гъби! А учителската гилдия, като спечели изборите, да си предлага министри колкото иска.Че и министър-председател даже. Ама първо трябва да се регистрира като политическа партия , а не като махленска седянка. Дори да приемем, че предложат проф. д-р Едикойси (най-големия спец) , че и го изберат даже, колко време ще изкара - ден до пладне? То Танев го смотаха, щото нема партия зад него, не щото.... А, ако некой не мое да стопли - в момента има премиер, който носи отговорност за кабинета. Негово право е да предлага министри, а не на сульо и пульо.

Новините

Най-четените