Борисов: Натикахме се в скандал, който изобщо не е наш

Ние се натикахме днес в скандал, който изобщо не е наш, не ни е нужен, това са нашите братя там. Признали сме всичко, подписали сме си всичко. Спорът е между Гърция и Македония, да си го решат. Ако не го решат, пак си е тяхна работа. Това заяви българският министър-председател Бойко Борисов по темата с посещението на македонския президент Георге Иванов.

"Аз лично съм свидетел какви усилия костваше на Гърция и Македония да се споразумеят за името. На двете страни се наложи да вземат тежки и непопулярни решения, за да придвижат този процес. Щеше да е предателство, ако днес в София бях посрещнал македонския президент с фанфари", коментира Борисов.

"Как ще се казва Македония и дали ще се споразумеят с Гърция, е работа само на македонския и гръцкия народ. Единственото, което искаме за Македония, е влизане в ЕС, НАТО и свързаност между държавите ни", коментира още той.

"На срещата на върха в София апелирах и опозиционните лидери, да не се възползват политически от тази ситуация. На фона на усилията, които всички европейски лидери положиха месеци наред и събитията от вчера, прецених, че днес не е моментът да посрещам тържествено македонския президент", допълни Борисов.

Мотивът за отказа му да се срещне с Георге Иванов е, че македонският президент изгони вчера премиера Зоран Заев и изрази несъгласие с постигнатата договореност с Гърция за името на Македония.

"Президентът Георге Иванов знае прекрасно, че единственото, което искаме за Македония, е европейска интеграция, влизане в ЕС и НАТО, просперитет и свързаност", каза още Борисов.

В коментар за това, че българският президент Румен Радев все пак прие македонския си колега, премиерът коментира, че Радев не е имало какво друго да направи.

"Когато вече е тук, как да постъпи? Той е негов гост, не е мой. Ако беше мой гост, и аз щях да го приема, но той е гост на президентската институция. Аз по този начин показвам моето отношение към колегите в Гърция и в Македония, към Ципрас и Заев, моите политически опоненти като европейски социалисти, но храбри, смели и отговорни. Това показвам", заяви Борисов.

На въпроса вижда ли различия в политиките на двете институции (президентство и правителство) от гледна точка на темата Македония, Борисов каза, че не вижда никакви.

В коментар на критиките на президента Радев, Борисов отвърна, че това е негово право и той само това прави напоследък.

"Но усилията, работата, това огромно напрежение, за да се придвижим напред по всичките тези стъпки, да подпишем този договор за добросъседство, който беше аплодиран в първите 15 минути от целия свят. И не на последно място ме информираха сега, че и външният министър на Русия казва, че това име е добро", допълни още Борисов.

#1 dedo adji 15.06.2018 в 08:07:20

Действително се натикахме с двата крака. И ако досега можеше да стоим настрана, този път няма измъкване. Каквото и да направи Бойко и България, ще бъде предателство. Или към европейския суверен и великия бял баща от Вашингтон или към братята си македонци. Класически вътрешен конфликт, разработван в литературата от древността. Спорът е между Гърция и Македония. Спор няма. Спор е, когато двама опоненти разменят аргументи за постигане на споразумение. В случая има нагли претенции на единия опонент и цял свят извива ръцете на другия за кефа на първия. И това е безпрецедентен случай. Южна Родезия стана Зимбабве. Ръкопляскания. Горна Волта стана Буркина Фасо. Ваша работа. Бирма стана Мианмар. Няма проблеми. Македония възстановява едни географско име с 2500 годишна давност. Не може, това име не е ваше а на наследниците на Платон и Питагор. Когато в България принудително се смениха азиатските имена с европейски цялата демократична евро атлантическа общност я осъди. Няма и 10г след това, и същата тази демократична общност е съучастник на Гърция в принудителната смяна на името на цял народ. Как да се казва Македония е работа само на гръцкия и македонския народ. Да, ама не. Македония се предаде след 26 годишна съпротива срещу цял свят. Македонският народ е достатъчно смазан да приеме смяната на името и конституцията си. А после? Едва тогава се задействат гърците. По всички данни гръцкото правителство ще бъде бламирано и гърците на референдум с огромно мнозинство ще отхвърлят постигнатото споразумение. Кво прайват тогава великите демократи?

#2 explorer 15.06.2018 в 08:20:38

дедо, това с преименуването, ти като изявен патриот нямаш моралното право да коментираш. След като подкрепяш смяната на вековни имена във продължението на възродителния процес, сега се хвана за името на държава, която няма и 3 десетилетия. ...и ако искаш ме докладвай в измислената езикова полиция, за калпава граматика.

#3 dedo adji 15.06.2018 в 08:55:17

изсл-лю, тронът на върховния морален съдник е зает, ще ти дойде нанагорно да го изместиш. Но до 17ч е свободен, давай. На езиковата полиция мога само да те похваля, че си научил правилното писане на думата "патриот", се файда. (турска дума) Аз настоявам за реституция на имената в нашия собствен двор, не за имената на цели чужди държави. Не настоявам даже за връщане на българските имена на Кукуш и Лерин в Гърция, само на мехмедова кория и куру дере в България.

#4 iwan_petrow7 15.06.2018 в 09:57:34

Гръцко-македонския спор за името на дРЪжавата, ке се рЕши от само-себе-си, по естествен (демографски) път. До неколко годин, това , къде сега се зОве Мацедония, ке се преврати у Нова Албания и готоо - безболезнено и елегантно ;))

#5 TheRock 15.06.2018 в 10:04:24

Верно ли бе Боко! Най-смехотворния държавник на балканите си ти!

#6 паяка 15.06.2018 в 10:50:21

Иване Петров, добре се ориентират бракята и стават българи ( европейци) по паспорт. Това е по-интелигентното им решение.

#7 iwan_petrow7 15.06.2018 в 16:19:20

" ... добре се ориентират бракята и стават българи ( европейци) по паспорт. " ==== За индивидите с не-албанско етническо самосъзнание съм съгласен, че немат друг полезен ход, на мене мислата и думата ми бе, за близката съдба на държавата, която още я мислат, като техна си ...

#8 dedo adji 15.06.2018 в 23:22:16

Право велиш, иване петров, и аз го предричам от години. Ама не я мисли новата държава, я нова, я източна Албания да я мислят гърците, когато се окажат с 2 държави, пълни с гладни шиптъри на границите си, тогава ще видят отде пикае кокошката. Ние да мислим за оня четвърт или половин милион българи, които няма да се откажат от българския си корен и ще се приютят при нас.

Новините

Най-четените