В тази храна има 18-20 грама протеин на 100 г и затова никак не е чудно, че в последните години тя набира популярност. Която вероятно тепърва ще расте.
Темпе е традиционна храна от Индонезия, която се прави от соя.
За разлика от далеч по-добре познатото тофу обаче, темпе е от цели ферментирали зърна соя, докато тофу се прави от соево мляко.
Освен това темпе е по-твърдо и плътно и при готвене може да стане хрупкаво. Подобно на тофу може да поеме всякакви вкусове заради порестата си текстура и се маринова добре.
••• Тук също има много белтъчини:
Има ядков или подобен на гъби вкус. Тъй като процесът на ферментация не е прекалено дълъг, вкусът не е толкова силен и наситен като на пастата мисо.
Произлиза от индонезийския остров Ява, но се яде в цяла Индонезия, тъй като е основен източник на протеин от столетия. В страната дори е известно като "месо от Ява". Причината за високото съдържание на белтъчини е и ферментацията на соевите зърна, която освен това прави протеина в тях по-лесно усвоим.
А той е наистина забележително много - 18-20 г на 100 г темпе. За сравнение - например в 100 г пилешки гърди има 31, а в едно яйце - около 6.
В 100 г темпе освен това има малко под 200 калории, като тази храна може да се похвали и с изключително добро съдържание на фибри, както и пробиотици заради ферментацията.
Съдържанието на мазнини е ниско. Общо те са около 10-тина грама на 100 г, но само 1-2 от тях са наситени, а останалите - ненаситени, или както често ги наричаме - полезни. Тъй като това е растителна храна, холестеролът в нея е нула.

Темпе не се яде сурово, дори и да е пастьоризирано, тъй като вкусът му не е особено приятен. Обичайно в Индонезия се консумира дълбоко пържено, но има и други, по-здравословни варианти.
Например може да се запържи на тиган за 5-7 минути, нарязано на кубчета или филийки, и да се овкуси със соев сос и чесън преди да се дръпне от огъня.
Друг лесен вариант е да се опече на фурна, като се подправи със сол, червен и черен пипер, или с различни маринати по вкус - пикантни, барбекю сос или сусамов сос.
Печено или пържено темпе може да се сложи в салати или към гарнитура.
Темпе може да се добави и в супи, яхнии или къри просто като допълнителен протеин, тъй като придава плътност без да променя твърде вкуса.
Може да се прави на бургери или кюфтенца.
••• Още азиатски класики: