Родопски портрети - срещи в планината

Несъмнено Родопите са една от най-магичните български планини. Те примамват пътешествениците с хилядолетната си история и безброй природни красоти, но тази уникална атмосфера нямаше да е същата без хората, които живеят тук. Със своята неподправена сърдечност те изграждат душата на необятната планина.

Съдбата е определила културите на Изтока и Запада да си дават среща именно тук, в Родопите. И сякаш, за да подчертае тази специфична особеност, географията е разделила планината на Източни и Западни Родопи.

Това делене обаче по никой начин няма отношение към местните хора. Напротив, те не спират да доказват, че християни и мюсюлмани могат да живеят в мир и разбирателство, а примери за това има във всяко едно населено място. Защото в Родопите хората са се научили да те оценяват по акъла, а не по произхода.

Тъкмо по тази причина всяка родопска среща е ценна. Зад всяко едно лице се крие различна история. Понякога - забавна, понякога - не толкова, но общото за всички е волята за живот и неизчерпаемата енергията, които струят от събеседника. От разменените думи, колкото и малко да са те, си проличава широката душа на родопския човек.

Вижте галерията.

Още от фоторепортажите на Христо Узунов можете да видите на Facebook-страницата на "Изоставената България"

Новините

Най-четените