Болт може да пробяга 100 метра за 9,4 секунди

Четирикратният олимпийски шампион Майкъл Джонсън вярва, че Юсеин Болт може да стигне до 9,4 секунди на 100-метровия спринт, но само ако звездата от Ямайка промени стила си на бягане.
25-годишният спринтьор счупи през 2009 на световното първенство в Берлин собствения си световен рекорд на 100 метра като постигна 9,58 секунди.

"Абсолютно съм уверен, че Болт може да е по-бърз - обясни Джонсън. - Това обаче ще изисква огромно усилие от негова страна, за да промени стила си на бягане."

Джонсън е уверен, че Болт е фаворит за предстоящите Олимпийски игри в Лондон.

"Може би Болт може да слезе до 9,4 секунди - прогнозира 44-годишният Джонсън, който спечели златен медал в Барселона през 1992, в Атланта 1996 беше най-бърз на 200 и 400 метра и 4 години по-късно в Сидни взе още една олимпийска титла.

"Но Болт ще трябва да направи много сериозни промени и в начина, по който тренира и се готви за състезания."

В Лондон Болт ще защитава титлите си на 200 метра и в щафетата 4х100 метра, а вчера обяви, че няма да участва в турнира от Диамантената лига на 20 юли заради "лека контузия".

Турнирът в Монако трябваше да е последното участие на Болт преди Лондон 2012.

"Болт не е много чист спринтьор - коментира стила на бягане на Юсеин Джонсън пред Laureus.com и поясни, че става въпрос за анализ от биомеханична гледна точка, особено когато бъде сравнен с американеца Тайсън Гей и друга звезда от Ямайка Асафа Пауъл.

Джонсън обаче не е убеден, че бягането на 100 метра в Лондон е предрешено в полза на Болт.

"Йохан Блейк показа, че може да се възползва от момента, в който Болт не е във върхова форма - обясни Джонсън. - Болт вече има сериозен съперник и в Лондон трябва да демонстрира най-доброто, на което е способен, за да защити титлата си."

Блейк победи Болт на олимпийските квалификации в Ямайка, както на 100, така и на 200 метра. В 100-метровия спринт Блейк постигна 9,75 секунди, а Болт - 9,86.

Джонсън е уверен, че всичко оттук нататък зависи изцяло от Болт.

"Смятам, че Юсеин може да постигне всичко каквото поиска, той има достатъчно талант за това и знам, че сега иска три златни медала в Лондон - допълни американецът. - Трябва да кажа, че ако Юсеин застане на стартовата линия здрав, в най-добрата си форма, ще печели всяко бягане. Наистина е много добър."

Новините

Най-четените