Колекционерът

В съвременния футбол продължават да се срещат два типа играчи: такива, които колекционират екипи и такива, които не го правят. Към първите спада и защитникът на Барселона Дани Алвеш. В колекцията му има стотици фланелки, във всички възможни цветове. И всяка една от тях е свързана с определен мач, събитие, съперник.

Увлечението на бразилеца започва още когато е съвсем малък. В момента колекцията му е достойна за музей. „Когато бях малък не можех да си позволя да си купувам екипи, защото те бяха твърде скъпи. По онова време парите ни трябваха за други неща. Един ден все пак успях да събера достатъчно, за да се сдобия с фланелка и така се започна", връща се назад в годините Дани Алвеш.

Той съхранява внимателно всеки екип, поставяйки го в специална стъклена витрина. В списъка има както негови собствени екипи от важните мачове, в които е участвал, така и екипи на съперници. Последните, разбира се, са доста повече. Това са екипи на футболисти, срещу които Алвеш се е изправял в кариерата си професионален играч.

Бразилецът с гордост показва сбирката. В нея е екипът му от финала за Купата на УЕФА, който играе със Севлия през сезон 2005/06. Съперник е английският Мидълсбро, а за Алвеш това е първият финал, в който участва. Севиля печели трофея, а защитникът прилежно прибира и съхранява екипа си. Следващата година неговият отбор достига до същата фаза и отново печели - този път с дузпи срещу Еспаньол, но двубоят с Мидълсбро си остава специален.

Колекцията от екипи на Алвеш от финалите с негово участие се е увеличила сериозно в тези пет години. На сметката си бразилецът има 12 подобни срещи, в 10 от които той и неговият отбор са излизали победители.

Особено място в колекцията обаче освен екипа на Севиля от 2006 г. заема този на Барселона от финала в Шампионската лига на „Уембли" в края на миналия сезон. За Алвеш това не е първият спечелен трофей от Лигата, но е първият с негово участие. През 2009 г. защитникът е част от Барселона, но не играе в двубоя с Манчестър Юнайтед в Рим, тъй като е наказан.

Другият екип на Барселона, който бразилецът пази внимателно е този от финала на световното клубно първенство през 2009 г.

По отношение на екипите на съперниците Алвеш има едно изискване - опитва се да събира фланелките на бразилците срещу които се изправя. „Допада ми всеки път щом се изправя срещу мой сънародник. Опитвам се в края на мача да си разменя екипа с неговия", обяснява бранителят на Барселона. Когато в противника няма бразилски футболист той си избира друг играч според случилото се на терена.

Напоследък обаче Алвеш среща сериозни трудности в това отношение. Растящата популярност на съотборника му Лионел Меси е причина все повече футболисти на съперниците на Барселона да искат да си разменят екипите именно с него. „С всеки ден става все по-сложно. Лео събира всичко и всички искат да си сменят екипа с неговия. Направо е невъзможно", с усмивка заявява Алвеш.

В колекцията му присъстват всички отбори от Примера Дивисион, както и голяма част от европейските грандове - Реал (Мадрид), Виляреал, Панатинайкос, Селта, Байерн (Мюнхен), Осасуна. Бразилецът е убеден, че няма как скоро да дойде края. „Винаги има нови отбори, чийто фланелки да добавя в колекцията. В Примера Дивисион непрекъснато се появяват отбори, срещу които не сме играли. Същото е и в Шампионската лига", обяснява Алвеш. Един от тях стана белоруският БАТЕ (Борисов). Следващият кандидат е чешкият Виктория (Пилзен).

Бразилецът е категоричен, че от него самият много рядко са искали екип. „В отбор като Барселона, пълен с толкова звезди, аз съм просто един краен защитник", скромно обяснява бразилецът.

Новините

Най-четените