Фиеста до зори и ваканция за шампионите

Световните шампиони от Испания, които се състезават за Барселона получиха като награда едномесечна ваканция. Жерар Пике, Карлес Пуйол, Серхио Бускетс, Андрес Иниеста, Шави Ернандес, Давид Вия, Педро Родригес и вратарят Виктор Валдес се завръщат днес в каталунската столица.

Вчера те взеха участие в грандиозната фиеста, която бе устроена в Мадрид по повод на спечелената титла. Празникът започна още в самолета, където под звуците на музика от iPod играчите не спряха да танцуват. Първите фенове посрещнаха тима на летището.

След кратка почивка носителите на световната купа се срещнаха с кралското семейство в двореца.

"Вие сте пример за всички нас, пример за младото поколение с показаните благородство, отборна работа и висок дух. Благодаря ви, шампиони, от името на кралското семейство и всички испанци", каза Крал Хуан Карлос в обръщението си.

На срещата присъстваха малките инфанти София и Леонор, облечени в екипи на националния тим. Двете пипнаха и трофея, показан им от капитана на Испания Икер Касияс.
Кралят пък топло прегърна всеки един от играчите.

Пътят на шампионите продължи със среща с премиера Хосе Луис Сапатеро. Той излезе да посрещене отбора отпред и поздрави горещо голмайстора Иниеста, както и останалите.
Последва петкилометрова обиколка с открит автобус по улиците на Мадрид.

Футболистите развяваха знамена, махаха на жълто-червените тълпи от стотици хиляди фенове и бяха вдигнали високо във възудха дълго жадуваната световна купа. А над футболисти и фенове военни самолети оцветяваха небето в червено и жълто.

Фиестата в Мадрид завърши в Пуенте дел Рей, където на специална сцена шоуто достигна своята кулминация. 23-мата световни шампиони и наставникът Висенте Дел Боске сътвориха истинско шоу за многобройната публика.

Няколко от играчите, както и Дел Боске, приветстваха събралите се хора със специални обръщения, като един от големите герои на "Ла Роха" на Мондиал 2010 - нападателят Давид Вия, бе особено емоционален. Той завърши своето обръщение с думите: "Да живее Испания! Да живее футболът! Ние сме най-добрите!".

Героят на финала Андрес Иниеста, който отбеляза шампионския гол срещу Холандия в 116-ата минута, също поздрави сънародниците си, като в ръка държеше малко изкуствено октоподче.

Както е известно, придобилият световна популярност в дните на Мондиала октопод Паул от аквапарка в Оберхаузен показа феноменални гадателски способности, като предсказа вярно резултатите от всичките седем мача на Германия в ЮАР.

Паул стана любимец на всички испанци с прогнозата си, че "Ла Фурия" ще спечели срещу Маншафта на полуфиналите, а след това и с предсказанието, че европейските шампиони ще грабнат трофея след победа на финала над Холандия. Вратарят на световните шампиони и №1 на световното на този пост Икер Касияс също се пошегува с Паул като размаха жълто-червен картон с изобразен на него октопод.

Голямото шоу снощи обаче принадлежеше на втория вратар Пепе Рейна. Стражът на Ливърпул доказа, че Испания печели и се забавлява като отбор. Той представи всеки от своите съотборници по уникален начин.

„Истинският човек без ръце, този който направи нашата мечта реалност", с тези думи Рейна изкара напред Икер Касияс.

„Най-готиният централен защитник в света, „денди"-то на плажа", бе определението му за Жерар Пике.

„Главата на Испания, косата на Тарзан, която ни вкара на финала", похвали Рейна Карлес Пуойл.

„Пантерата от Хоспиталет. И разправяха, че не се разбираме добре. Ха да ви видим сега", обърна се към публиката Рейна когато говореше за Виктор Валдес.

Много усмивки събра и номерът, който Рейна, Пике и Пуйол спретнаха на Сеск Фабрегас в самия край на фиестата. Докато Пепе представяше на публиката капитанът на Арсенал, към него се приближиха Жерар Пике и Карлос Пуйол. С общи усилия те облякоха на Сеск екип на Барселона като така за пореден път всички изразиха желание Фабрегас да се върне в родния си клуб.

„Бъдещето на Барселона, бъдещето на Испания", така Рейна определи Фабрегас. Празникът завърши с песента „Ние сме шампиони".

Очаква се днес играчите на Барселона да бъдат посрещнати от солидна тълпа на летище „Елпрат". От групата вероятно ще се отцепят Вия и Педро. Първият продължава към град Туия в Астурия, а вторият към Тенерифе. За Педро също е приготвена страхотна фиеста. Осемте световни шампиони ще облекат екипа на Барселона отново в началото на август за турнето в Азия.

Новините

Най-четените