Осма победа за Фетел този сезон

Световният шампион Себастиан Фетел с Red Bull спечели Гран при на Италия на пистата „Монца" и записа осмата си победа този сезон, а тимът му опроверга твърдението, че скоростното трасе край Милано ще е неподходящо за RB7.

Дженсън Бътън с McLaren спечели битката с Фернандо Алонсо с Ferrari за второто място, а Люис Хамилтън остана четвърти, след като прекара по-голямата част от състезанието в неуспешни опити да изпревари 7-кратния световен шампион Михаел Шумахер с Mercedes. Марк Уебър, единственият реален преследвач на Фетел в битката за титлата отпадна още в началото на състезанието.

Алонсо успя да изправи трибуните на крака, след като атакува зрелищно от старта и поведе колоната на влизането в първия шикан. Фетел тръгна бавно на старта и беше атакуван първо от Хамилтън, а след това и от Алонсо, като трите коли вървяха една до друга в зоната за спиране за завоя - Фернандо стъпи за кратко в тревата, но успя да излезе трети, Фетел се нареди зад него и за Хамилтън не остана място, като той остана трети.

По-назад в подреждането Витантонио Лиуци с HRT даде началото на масова катастрофа, след като се удари с Хейки Ковалайнен с Lotus, завъртя се в зоната за сигурност и връхлетя със задницата напред в шикана, помитайки Нико Розберг и Виталий Петров. В суматохата Камуи Кобаяши и Рубенс Барикело също направиха малки удари и спряха, а Бруно Сена, Себастиен Буеми и Адриан Сутил трябваше да минат през зоната за сигурност, за да продължат напред.

Естествено, кола на сигурността поведе колоната, а при рестартирането в четвъртата обиколка Михаел Шумахер успя да атакува успешно Хамилтън.

Уебър успя да изпревари Бътън за шестото място по това време, след като и двамата изостанаха на старта. Но когато Марк атакува Фелипе Маса в първия шикан, двамата се удариха и Уебър остана без предно крило, след което се опита да докара колата твърде бързо до бокса и излетя от пистата на „Параболика".

Фетел търсеше начин да изпревари Алонсо и в петата обиколка успя да го направи на шикана „Роджиа", въпреки че едва не излезе от пистата в атаката си след ускорението след първия шикан. След като излезе начело Фетел натрупа аванс от 15 секунди и до края трябваше да изпълни без грешка стратегията, начертана му от тима.

След това Алонсо беше атакуван от Шумахер и Хамилтън, но успя да дръпне напред, тъй като двамата губеха време, борейки се за третото място. Шуми се оказа много бърз на правите и това не позволи на Люис да направи нито една успешна атака за спирането за първия шикан.

Бътън успя да догони двете коли пред него и в 16 обиколки изпревари последователно Хамилтън и Шумахер. Това позволи на Дженсън да се хвърли да преследва Алонсо и той успя да го направи след вторите спирания в бокса, когато Фернандо се забави на ускорението след първия шикан.

Хамилтън най-накрая успя да изпревари Шумахер - използвайки системата DRS на правата преди шикана „Аскари" и също подгони Алонсо, като успя да го догони в последните обиколки, но не и да го изпревари.

Маса успя да се върне в челото след удара с Уебър и завърши шести зад Шумахер.

Серхио Перес със Sauber кара само с едно спиране в бокса и изглеждаше кандидат №1 за седмото място, но скоростната му кутия не издържа, което позволи на Хайме Алгерсуари да завърши на тази позиция, въпреки че стартира едва 18-и. Останалите точки си подели Ди Реста, Сена и Буеми.

Новините

Най-четените