Левскар се сражава за хубавата Елена

Колко българи са участвали в Троянската война?

За един сме сигурни. Някогашният защитник на Левски Иван Василев се е сражавал под стените на славния град в битките, разгоряли се след отвличането на Хубавата Елена.

За щастие Сусето си е жив и здрав, и е наш съвременник. Някогашният безкомпромисен бранител просто се снима във филма "Троя" през 2003 г. Помните го, онзи с Брад Пит в ролята на Ахил. Историята на левскаря, който вкара култовия гол, елиминирал Динамо (Букурещ) през 90-те в евротурнирите, е направо като ... за филм.

Василев разбира за кастинга от приятели и се явява. "Търсеха хора със спортно телосложение. Избраха ме и тръгнах. Имаше близо 200 българи, останалите към 1000 души в боевете бяха мексиканци", спомня си левскарят, плашил съперниците с шпагатите си през 90-те години.

Жестока жега и влага съпътстват снимките в Кабо Сан Лукас (Мексико), а работата е дълга. От 5 до 19 часа всеки ден вървят дубъли на кадрите, които после цял свят се изреди да гледа в киносалоните. Почива се само в неделя. И така - три незабравими месеца...

В неделя е време за почивка, плаж и футбол. "Направихме си игрище като на улицата - с два камъка за греди. Българи срещу мексиканци, големи мачове бяха", пали се Сусето докато си припомня славното време.

Бие се и за двете войски. Един ден си грък, един ден - троянец. Според нуждите на режисьорите. Слънцето е толкова силно, че изгарят на сандалите, с които са обути.

"Гледам филма и не вярвам - аз там ли съм бил, не съм ли.... Толкова е променено всичко от ефектите", разказва Василев. В последната седмица ураган помлял стената на Троя. А тя издържала 9 години на напора на гърците! "Беше камуфлаж", смее се. Държала се на едно скеле и като се биели на нея, току се полюшвала от вятъра...

Брад Пит се оказал голям пич и супер професионалист. "Идваше с един мотор, говореше с нас. Не пропускаше снимки и искаше в повечето да играе лично, а не с дубльор."

От 7 години някогашният защитник е старши-надзирател в затвора в Казичене. Далеч не толкова романтично ежедневие, в сравнение с Кабо Сан Лукас. Голямото му хоби е фитнесът, в добра форма е и може да се снима в продължение на "Троя", както сам се шегува.

Известно време в средата на това десетилетие играе с Емо Кременлиев за отбора на Казичене. Отказва се и вече рита само за удоволствие. Почти не гледа български мачове, разочарован е от нивото. А и смята, че не всичко се решава на терена.

С голямо удоволствие разказва случай наскоро, когато няколко фенове на Левски го разпознават в заведение. "Седяха на съседната маса и по едно време единият дойде. Попита аз ли съм наистина, след което си говорихме дълго с цялата компания. Снимаха се с мен, приятно е, че не са ме забравили."

А дали ще разпознаете Иван Василев, ако си пуснете на DVD-то "Троя"?

"Няма начин! Дори аз невинаги виждам къде съм на сцените, хем знам кое кога и как е снимано. Абсурд някой зрител да ме разпознае."

Какво от това? Човекът ще се хвали и на внуците си, че се е бил за Хубавата Елена, както навремето на терена се биеше за каузата на своя отбор.

Новините

Най-четените