Висшата лига въвежда плейоф за Шампионската лига?

Ръководството на Висшата лига в Англия обмисля да въведе плейоф за последното 4-о място, което дава право на участие в Шампионската лига.

До този момент завършилите на първите четири места в класирането се класираха за най-комерсиалния футболен турнир в света.

Предложението на шефовете на Висшата лига е класиралите се между 4-о и 7-о място в крайното подреждане да играят плейофи за последната позиция даваща право на участие Шампионската лига.

През последните години на тези места неизменно бяха отборите на Манчестър Юнайтед, Челси, Арсенал и  Ливърпул. За последно Евертън разби хегемонията им през сезон 2005/2006, когато изпреварви Ливърпул. Тогава обаче "червените" спечелиха най-комерсиалния турнир и бяха допуснати до участие в Шампионската лига.

Председателят на Висшата лига Ричард Скъдамор смята, че ако подобно решение бъде прието, ще се прекрати икономическата доминация на клубовете от "Голямата четворка" заради редовното участие в Шампионската лига, и ще даде шанс на повече отбори да се доберат до финансовите постъпления от комерсиалния турнир.

По тази начин, според Скъдамор, и първоначално отхвърлената идея за 39-и кръг извън Англия ще бъде трансформирана в тези плейофи, които ще бъдат продавани допълнително на телевизиите и ще осигурят повече средства не само за участниците в баража, но и за всички отбори в Премиършип.

Предложението е било направено на последната среща на 20-те клуба от елита и ще бъде сериозно объдено на следващото събиране през април. Единствените, които са били против въвеждането на подобна система, са били Манчестър Юнайтед, Челси, Арсенал и Ливърпул.

За да се приеме предложението, то трябва да бъде подкрепено от 14 от 20-те клуба във Висшата лига.

Новините

Най-четените