Нора Шопова - от VOGUE до Слънцето и Луната

В ранните си двадесет, тя вече се е снимала за много световноизвестни марки и списания. Била е на корица на румънския Elle и на немската Grazia. Появявала се е в основни фотосесии за издания като Io Donna, Flair magazine и Cosmopolitan.

За първи път чух името на Нора Шопова от приятел. Спомена я, хвърляйки поглед върху корицата на българско женско модно списание на бюрото в офиса ми. Коментираше модела и каза нещо от рода "не е по-красива от Нора".

Това беше достатъчно да провокира женското ми любопитство.

"Тази Нора, за която ти говоря, беше на корицата на VOGUE. Не веднъж-два пъти. Познавам я от университета, следвахме "Право" заедно и често ме изхранваше, когато още бях беден студент. Никога няма да забравя този жест". Кажете после, че оценката на мъжете не минава през стомаха.

Така срещнах една безкрайно конкретна и същевременно романтично-отнесена Нора на 24 години, обиколила най-известните модни столици на света - Ню Йорк, Париж, Лондон и Токио.

Харесвам хора с постижения, любопитно ми е как им понася славата, а и се питах дали Нора все още би помогнала на някой свой гладен приятел.

"Модните" момичета винаги са ми изглеждали една идея по-претенциозни и ангажирани от останалите. Мислех, че и с нора ще е така. Корица на VOGUE си е голяма работа. В априлския си брой модната библия посвети на Нора от Панагюрище цели 10 страница.

Хванах Нора в момент, в който тъкмо бе пристигнала в България, за да прекара известно време с близките си. Името на моя приятел ми послужи като парола, за което му благодаря.

Първото, което ми направи впечатление у Нора, ако не броим лицето й, бяха бързите, точни и ясни отговори от нейна страна.

Нора е пример за онези хората, които водени от силното си желание, успяват да намерят начин да постигнат целите си. Тя търпеливо задоволи любопитството ми и докато го правеше - разкри себе си по особено интересен начин - леко отнесен, както го определи сама, и същевременно озадачаващ.

Вдъхновява я всичко - времето, ароматните чайове, подправките, билките и хубавите книги и най-вече близките й. А тя вдъхновява властелините в световната мода. От студентската банка в Университета и протяжните лекции по Право се оказа на световните модни подиуми и в светлината на прожекторите и обективите на елитни марки и фотографи.

В България също следят кариерата й: през 2014 година печели наградата „Модел на годината" на сп. "Грация", а през 2015 година влиза в класацията на сп. Forbes „Топ 70 на българските знаменитости".

Нора помни в детайли всяка фотосесия. Първата й е в дома на небезизвестния тандем в модните среди Слав и Хубен. "Спомням си, че бях изключително притеснена, потях се обилно и се сдобих с дебели вежди за ден, които впоследствие се превърнаха във важна част от мен. Заснехме сесия за 12 Magazine и снимките станаха великолепни. Тогава осъзнах колко много обичам обектива".

Оказва се, че никога не е мечтала да стане адвокат. Записва се да следва "Право", за да се дисциплинира. При това, забелязвам, успешно.

След това попада в полезрението на букера на модна къща "Ивет Фешън" Диан Динев, когото нарича „ключът към модния свят".

"Всяка фотосесия е индивидуална, емоционална, прекрасна и вълнуваща", казва тя.

Благодарение на професията си Нора успява да види Лос Анжелис, Мексико Сити, Токио и Дубай - снима на много нестандартни и различни места.

Освен това разбива на пух и прах мита, че моделите спазват строги диети и не са домакини. Казва, че предпочита сама да приготвя храната си, обича сладолед и тестени изделия, но все пак ги нарича "изкушения". И тук отново идва дисциплината, на която Нора явно много държи - "Не се изкушавам често", заключава тя.

Младото момиче не живее в облаците, дава си сметка, че нейният бранш също има своята тъмна страна. "Множеството пътувания са все по-изморяващи, ангажиментите все по - отговорни и престижни, но пък удовлетворението става все по-силно". Казва и че успехът, като корицата на VOGUE, определено я е изстрелял няколко нива нагоре.

"Всеки модел е индивидуален и се учи предимно от себе си и фотографа зад кадър. На маниери ни учат букерите и екипите, с които работим. Всичко останало е дарба!", обяснява професията си Нора.

Тези седмици Нора е особено щастлива, защото е с близките си. Когато не снима, Нора живее! Разхожда се, твори, тренира, кулинарства, продължава да пътува и се усъвършенства в играта на шах!

Питам я какво чете в момента. Отговаря ми - "Книга за мечтатели". "В нея са разказани историите на най-успелите хора по света. Страхотно четиво, наистина. А най-мотивиращото в цялата картина е, че този шедьовър е написан от български автор - Ина Учкунова! Горещо препоръчвам", казва Нора.

Нора не иска да прилича на никоя измислена принцеса, тъй като винаги фаворити са печалните образи в литературата. Не се смята за достатъчно смела да се "пъхне в обувките им". "По-скоро бих желала аз самата да се превърна в герой някой ден. Да оставя диря след себе си, следа. Да допусна моите си грешки. Да изживея висотите и паденията си и да бъда добър пример".

"Всеки може да даде своя принос в спасяването на света, но никой не иска! Там е проблемът. И не бежанската криза, зачестилите терористични атаки и зреещите конфликти са глобалните проблеми на 21 век. Популизмът, играта на по-по-най, фактът че никой не вижда по-далече от носа си, а земните ресурси са изчерпаеми! Ето това са недрата на заразата и омразата. Аз лично се боря ЕГО да стане малко по-ЕКО.. Действам, говоря, надявам се да бъда чута и се моля за нашия свят!".

Нора има и любим мотивиращ цитат: Quitters never win, winners never quit! ( в превод: Отказалите се никога не печелят, победителите никога не се отказват!). Казва си го преди всяко ново начало, защото знае, че и предстоят както шеги и радост, така и отрезвяващи моменти, и трудности и разбира се, чиста проба щастие - като на всеки от нас.

#1 Rodrigo Diaz de Vivar 20.08.2016 в 10:30:27

Значи... бъдете обективни, поднасяйте вярна информация. Forbes България не е едно и също с Forbes. Много е хубава на снимките, но като гледам 66-те човека преди нея, и Forbes ни е фалшив. Има десетки, не... дузини имена, които обзалагам се, че от 1000 човека на нито един няма да са познати, няма дори да са ги чували, нито пък виждали. Страшни "знаменитости". http://www.ploshtadslaveikov.com/2016-top-70-na-balgarskite-znamenitosti/

Новините

Най-четените