Ендшпилът на Путин се разкри

Докато европейските лидери вярват, че са близо до решение на бежанската криза, след като договориха сделка с Турция, друга сила наблюдава играта внимателно и отдалеч: Русия.

Туит от говорителя на външното министерство на Руската федерация разкри доста тази седмица.

"Миграционната криза се дължи на безотговорни опити за разпространяване на демокрация от западен тип в Близкия Изток", написа Мария Захарова, часове преди лидерите на ЕС да се съберат в Брюксел. Това не просто отразяваше общоизвестната съпротива на Москва срещу всичко, което отдалеч намирисва на предизвикана от Запада промяна на режима - то беше замислено и като мъмрене.

Русия бива обвинявана в "употреба като оръжие" на бежанската криза с цел дестабилизиране на Европа. Това твърдение наскоро бе повторено от висш командващ на силите на НАТО в Европа. Тезата зад това разсъждение може и да е спорна.

Това, което обаче е без съмнение, е че е необходимо да знаем какво мисли Русия, и към какви цели се стреми, докато наблюдава ЕС да се изправя пред многобройни кризи.

За да разберем какво се случва в главата на Путин, си заслужава да прочетем скорошните писания на външния му министър Сергей Лавров.

В дълга статия, публикувана този месец в московското списание "Россия в глобальной политике", Лавров изрича нещата с недвусмислена яснота.

Това, което Русия иска, е ни повече, ни по-малко фундаментална промяна: официално, основаващо се на договор право на позиция върху политическата архитектура и сигурност в Европа.

Докато Русия не получи това, гласи посланието, няма да има стабилност на континента. Основното изречение в статията е следното:

"В продължение на последните поне два века, всякакви опити да бъде обединена Европа без Русия и против нея, неизбежно са завършвали с тежки трагедии".

Лавров не е самостоятелен мислител, действащ независимо от прекия си ръководител - Путин.

Той е технократ и е човекът, най-дълго заемал поста външен министър в постсъветска Русия (на тази длъжност е от 2004-та насам). Лавров пее дипломатическата си песен с тон, задаван лично от руския президент.

Вярно е, че западни висши политици казват, че Лавров на четири очи е бил вбесен от внезапното решение на Путин през 2014 да анексира Крим - ход, който противоречеше на традиционните твърдения на Русия, че иска да спазва "международното право". Въпреки това, през цялото време той се придържаше към официалния сценарий.

Не е съвпадение, че статията на Лавров излезе точно, когато Русия играше с висока ставка в Сирия, а европейците се мъчеха да договорят политика за мигрантите.

Да кажем, че Путин е "превърнал в оръжие" бежанската криза, би означавало да му дадем твърде голям контрол върху събитията, защото истината е, че не точно Русия стартира тази криза.

Руският президент обаче капитализира изгодно ситуацията, която задълбочи слабостите и разделението в Европа. Също така кризата засили позициите на крайнодесните европейски движения, които Русия подкрепя.

Командващият от НАТО обаче е прав поне в едно, а именно, когато твърди, че Русия, наравно с нейното протеже Башар ал Асад, е "задълбочила" бежанската криза.

Действията на руските бомбардировачи над Сирия, особено в региона на Алепо, накараха още хиляди отчаяни семейства да поемат към турската граница.

Не бива обаче да се забравя и че денят, в който мигрантската криза за първи път се оказа в центъра на общественото внимание, не беше през 2015-та, а на 3 октомври 2013-та, когато стотици се удавиха край остров Лампедуза.

Това беше много преди Русия да започне военната си интервенция в Сирия.

Въпреки това е увлекателно да четем как Лавров се опира на европейската история, за да подкрепи твърденията си, че без съдействието на Русия континентът може да бъде изправен единствено пред хаос.

Той дава за пример Екатерина Велика (чийто външен министър някога е заявил: "Нито един топ в Европа не е стрелял без наше съгласие"), Наполеоновите войни и Кримския конфликт от 1853-1856 година. Лавров представя мащабна, параноична версия на историята, в която "западните" европейци през вековете са участвали в сговор да превръщат Русия в жертва и да я унижават.

Лавров изглежда дори прави сравнения между Путин и Петър Велики.

По негови думи, Петър Велики е разчитал на "твърди вътрешни мерки и решителна, успешна външна политика", за да направи Русия основен европейски играч "за малко повече от две десетилетия".

Той повтаря мантрите на Москва за Студената война, която не е била изгубена от Русия, а е завършила с "неблагоприятно стечение на обстоятелствата", довело до разпада на СССР.

Разширението на ЕС и НАТО, пише той, не е с цел "по-малките европейски държави" да вървят от "подчинение към свобода", а просто е "смяна на лидера". Резултатът, според него е, че сега тези страни "са неспособни да вземат каквито и да е значими решения без зелена светлина от Вашингтон или Брюксел".

В тази безумна смесица се слага знак на равенство между европейските институции и съветския тоталитаризъм.

И все пак централният елемент от тезата на Лавров е, че след 1991-ва, "трябваше да създадем нова основа за европейска сигурност", и сега е моментът това да бъде направено - ако "системните проблеми", които са изникнали между Русия и Запада бъдат преодолени.

Това не е ново руско послание, но Москва охотно го намесва в сегашния европейски дебат. Миналия месец Дмитрий Медведев ясно го показа, присъствайки на конференцията по сигурността в Мюнхен. Премиерът на Русия може и да се оказа в центъра на вниманието на медиите с речта си за "новата студена война" или опасностите от "трета глобална трагедия" - но също толкова видимо той безцеремонно призова за ревизия на "архитектурата на евроатлантическа сигурност".

Тази година е момент, в който несъмнено Русия има безпрецедентен шанс да настоява за тези си цели.

Бежанската криза заплашва основни европейски институции, референдум е надвиснал над връзката на Великобритания с Европа, френско-германският тандем е подложен на огромно напрежение, Ангела Меркел е политически отслабена, Украйна е нестабилна, популистки движения се разпространяват из континента, Балканите се сблъскват с нови напрежения, а САЩ са заети с избирателна кампания, пропита от изолационизъм.

Без съмнение Русия сама по себе си не е толкова силна, колкото би искала да бъде.

Икономиката й е в рецесия и санкциите я засягат болезнено. Но от сталинисткия готически небостъргач на министерството си в Москва, Лавров официално обяви ендшпила**.

Има много дискусии за политиката на Путин в Сирия.

Мнозина коментират, че Русия се е опитала да излезе на преден план като сила, наравно със САЩ, дори надминавайки Америка. И има известно основание за тези твърдения. Разпалвайки отново дуалистично противопоставяне САЩ-Русия, напомнящо за Студената война - или поне с претенциите за такова - Путин си прави сметката, че крайната геополитическа награда няма да дойде от Близкия Изток, а от Европа.

Именно там са реалните исторически обсесии на Русия. Реагирането на тази реалност може да се окаже следващата голяма борба за бъдещето на континента.

*Натали Нугейред е колумнист, водещ автор и коментатор по външната политика на британското издание Тhe Guardian. Преди това е работила като главен редакатор на френския Le Monde.

**Ендшпил - във военнaта терминология, това е последната фаза на една кампания.

#2 deowin 21.03.2016 в 20:06:57

Имаш интересна дефиниция на "симпатия". Статията изрично споменава, че Лавров е кукла на Путин, чието лично мнение е точно противоположно на това, което е принуден да изразява публично, че руските действията в Сирия имаха само отрицателни последствия, че руснаците повтарят смешни мантри, в които единствено те вярват, че се опитват да прокарат реторика, в която западните ценности са еквивалентни на мракобесния тоталитаризъм, и т.н. Да, факт е, че статията е написана без излишен патос и глуповати емоции, но това изключва както "традиционна" (?) омраза, така и бозава неуместна симпатия. Изброени са факти и е направен хладнокръвен обективен анализ, както е редно според традициите и изискванията на добрата журналистика.

#3 TheRock 21.03.2016 в 20:48:58

Русия е гнусен микс от хазарска и монголо - татарска гнусотия!!! Никой не трябва да си прави илюзии относно Русия и нейните цели! А те са ясни и само слепец не би ги видял!

#4 Harry 21.03.2016 в 21:24:26

"Слушам и не вярвам на очите си" Скалата нарича хазарите гнусни? Ми те управляват света, държат парите му, управляват "централните" му банки, все хазари, изповядващи юдаизъм. На Обама майка му е хазарка от Украйна, , баща му е фалаш. Ротшилд е хазарин, английското кралско семейство, и нашият Симеон и той, и целия Холивуд, и 90% от Израел, и по-голямата част от правителството на САЩ...

#5 GETI 21.03.2016 в 22:12:14

Хари, Скалето е толкова тъп,че не се усеща кво е написал. камо ли,а разбере,ти кво му казваш.

#6 sim4o 22.03.2016 в 01:02:45

Уебкафенцето: .."Русия бива обвинявана в "употреба като оръжие" на бежанската криза .." -------------------------------- И да се запитаме, а #кой и къде първи свърза бежанската криза с тайнствен план на Путин? Отговорът е простичък-Роко, дето всинца го имаме за идиот недомаслен .. а къде ли?? .. ами тукана, на форумо така се изока ! .. ето го : "TheRock | 14.11.2015 17:36 ... Така както Русия плати автобусите за вълната от бежанци! .." Естествено-запитахме го, дали си спомня от кога към Европа са се устремили тарамбучести човешки вълни и каква ли би могла да е връзката на събитията с някаква руска намеса - ами то по онова време имаше други намеси и други самолети, а не руски хвърляха бомби, а за плащането на автобусите от Русия го помолихме да ни даде по точна информация .. характерно - Роко избухна в попържни и не даде никакви данни .. Мислехме си - историята приключила , ама Уебкафето с хитра усмивка, ни дават да четем по-горното творение на някакви анал-лизатори .. И се оказа - АМИ ТЕ-МАСТИТИТЕ АНАЛИЗАТОРИ СИ ГО ЧЕТАТ РОКО !! .. и ей ги - повтарят му приказките .. А ти , Уебкафенце, ни запознаваш и с писаниците на роковите епигони и се бъзикаш с малоумниците Яко! Браво на редакторите! ..

#7 e-mil 22.03.2016 в 06:58:02

Преводачът е идиот. 1. Ендшпил е термин от шаха, не от военната терминология. Никой военен не го ползва, освен неофициално за украсяване на речта, но това си важи за всяка друга област. 2. Оригиналното заглавие не ползва "ендшпил" (endgame), а "long game". Това е британски идиом, който означава измама организирана по заплетен начин с включване на много хора и продължаваща повече от няколко дни. Тоест най-близкият превод може да е "сложната измама на Путин" или "играта на Путин", или "далечната цел на Путин", но в никакъв случай не и ендшпил. То се вижда и по статията - не става дума за финална фаза на играта, а за дългосрочна политика. Затова ендшпил не е просто сгрешена дума, а глупост, която променя смисъла на текста.

#8 Nikkor 22.03.2016 в 12:44:11

Ей, най-сетне се намери някой да разкрие тоя пъклен план, тоя "ендшпил", на тоя мръсен Путин, неговата мама. Ся съм на работа, като се прибера вкъщи, ще си кажа абзац по абзац. Има и верни неща, има и откровени глупости. Повечето е просто внушения, внушения, внушения...

#9 goni 22.03.2016 в 13:39:37

Е, моето мнение до голяма степен съвпада с това на Патриота, но не защото съм патриот, а защото съм реалист! Всеки опит на Европа за сближаване с Русия беше наказван от САЩ! Русия е част от Европа , а не обратното!За щастие! Не само за наше,а и на цяла Европа! От която ние сме неделима част! Колкото до Петър Велики това е човека направил най-много Русия да стане част от Европа! Това да преместиш столицата на Русия от Москва в Летербург е все едно ние да да направим столица Бургас!

#10 Rodrigo Diaz de Vivar 22.03.2016 в 14:47:46

@goni ...все едно ние да да направим столица Бургас! А, въй... сакън!

#11 TheRock 22.03.2016 в 17:54:01

В Брюксел се разкри!

#12 TheRock 22.03.2016 в 19:28:29

ЕС начал закупать сланцевый газ в США 22.03.2016 19:53 Евросоюз начал закупать сланцевый газ в США. Швейцарский нефтехимический гигант Ineos Group Holdings ждёт первый танкер с грузом из Штатов уже в среду. Порядка полутора лет назад американский газ был для Европы невыгодным товаром. Однако котировки природного газа привязаны к падающей нефти, и теперь закупки имеют смысл, даже с учётом транспортировки через Атлантику. Американцы везут швейцарскому покупателю сланцевый этан, добытый на месторождении Марселлус в западной Пенсильвании. Сланцевики штата рады договору с европейцами, так как внутренних мощностей газопроводов и объёмов хранилищ уже не хватает. http://www.vestifinance.ru/articles/68898 ======== Ето това е ЕНДшпилът на Путин!

#14 Nikkor 22.03.2016 в 21:04:42

И така, още първият абзац : "Докато европейските лидери вярват, че са близо до решение на бежанската криза, след като договориха сделка с Турция, ..." Наистина? Сериозно ли? Кой идиот вярва че Европа е близо до разрешаване на имигрантската криза, само защото сключиха сделка, след изнудване от баба Шмеркел и хитрия Давутоглу? Ако още първото изречение е такава неистина, какво да очаквам от следващите? Прескачам туита на говорителя на външно на Русия ( който си е самата истина, ама неудобна ), прескачам и това де го смутолевил "висш командващ на силите на НАТО в Европа" и директно към това де го казал Лавров за някво списание. Колкото и да не се харесва то ( всеки има право да мисли така), тази страна е достатъчно голяма и едната конфронтация с нея не е донесла нищо смислено на континента. Изключвам априори благородство на руските мотиви. Те не са благородни. Те са продиктувани от най-основен национален интерес, който не е хрисим, не е розов, просто е най-естественото нещо на света. Нататък : "Да кажем, че Путин е "превърнал в оръжие" бежанската криза, би означавало да му дадем твърде голям контрол върху събитията, защото истината е, че не точно Русия стартира тази криза." Ми да, би било изключително елементарно да се обвинява Русия за бежанската криза и да се премълчава за поканата на баба ви Шмеркел. Пък да не говорим кой започна войната, финансира и въоръжи ИДИЛ и другите главорези, че темата на статията ще се изпорти. То и последният галфон не би се хванал на подобна теза. Изключвам Роко, който е основният и проповедник. Ма ние него си го знаем. "Руският президент обаче капитализира изгодно ситуацията, която задълбочи слабостите и разделението в Европа. Също така кризата засили позициите на крайнодесните европейски движения, които Русия подкрепя." Моля??? И как точно я капитализира? Накара британците да поиската да излязат от ЕС? Накара германците да гласуват за новопоявили се партии като "Алтернатива за Германия"? Подкупи и внуши на разгонени арапчета да опипват жените в новогодишната нощ в Кьолн? А пък като чуя да ме заплашват с "крайнодесни европейски движения", просто сменям канала. Тази левичарска журналистика, дето нарича "расист", "ксенофоб", "ислямофоб" всеки който не е съгласен страната му да се превръща в халифат, е толкова глупава, че ако някой ме нарече така, ще го приема за един вид похвала. "Командващият от НАТО обаче е прав поне в едно, а именно, когато твърди, че Русия, наравно с нейното протеже Башар ал Асад, е "задълбочила" бежанската криза." Хайде да ви обясня, че ако Русия не беше насмела т.нар. "умерена опозиция" в Сирия, такова "задълбочаване" на бежанската криза щеше да ви се стовари на главите, че сегашната ситуация щеше да ви изглежда като екскурзионно летуване на хора от Бл. Изток в Европа. "Действията на руските бомбардировачи над Сирия, особено в региона на Алепо, накараха още хиляди отчаяни семейства да поемат към турската граница." - да, най-накрая нещо вярно. Ами война е, вие какво очаквате? Хората да правят карнавални шествия по улиците ли?Пък и те бяха поели към турската граница още през 2013, че и по-рано, както признава по-долу авторката. "Не бива обаче да се забравя и че денят, в който мигрантската криза за първи път се оказа в центъра на общественото внимание, не беше през 2015-та, а на 3 октомври 2013-та, когато стотици се удавиха край остров Лампедуза. Това беше много преди Русия да започне военната си интервенция в Сирия." А стига бе! Не може да бъде. Пък аз си мислех че Путин лично е направлявал бежанците към Европа. Даже Роко е сънувал как Путин им платил автобусите през Средиземно море и даже лично им късал билетчетата. Те затуй се давят я, щото са тръгнари с автобуси през морето. Освен туй автобусите са руски и не моат да плуват. Последният цитат обезмисля повечето от внушенията, които се промушват тук-там на тема Сирия и бежанци. После следват едни неща казани от Лавров, част от тях вярни, част не. "Разширението на ЕС и НАТО, пише той, не е с цел "по-малките европейски държави" да вървят от "подчинение към свобода", а просто е "смяна на лидера". Резултатът, според него е, че сега тези страни "са неспособни да вземат каквито и да е значими решения без зелена светлина от Вашингтон или Брюксел". Първото изречение е спорно, второто обаче е точно в десетката. Кой ще го отрече? Не ви искам примерите с Орбан, с чешкия президент и с новото полско правителство. Те имат "топки". Другите са пълни нещастници. Точно като нашите абсолютно слабохарактерни...ъ-ъ...политици. "В тази безумна смесица се слага знак на равенство между европейските институции и съветския тоталитаризъм." Ами аз лично, намирам тоя Европейски съюз да е бетер Съветския съюз, да му мамата. Някой да е гласувал за тия институции? Някой да е упълномощил оная немска бездетна баба да взима решения от името на цяла Европа? Да не подхващам темата с това какви пари се гушат от тези хубави хорица в тия институции, че Съветският тоталитъризъм ще ви се стори нещо хубаво, а той не е. Някой да е чел коментарите в чужди издания, под статиите, за да види мотивите на британците защо искат да го напуснат тоя рай? Сигурно щото Путин вбива клин между тях и Европа. Ма то полит-комисарите от онези години ги дрънкаха същите. И най-накрая, "ендшпилът" : "Путин си прави сметката, че крайната геополитическа награда няма да дойде от Близкия Изток, а от Европа. Именно там са реалните исторически обсесии на Русия. Реагирането на тази реалност може да се окаже следващата голяма борба за бъдещето на континента." Мисля си че обсесиите на континента към Русия са далеч по-големи. Мисля си че по-голямата част от хората на континента, както и зад океана не споделят тези внушения. Съдя по коментарите под статиите в разни издания. не мога да съм сигурен в тяхната представителност разбира се, пък и не мога да прочета всички. Такова ми е впечатлението. Мисля си че континентът сам си еба мамата. Доброволно. Е днеска п

#15 TheRock 22.03.2016 в 21:38:56

граф Сен-Жермен | 22.03.201620:37 Му ха ха ха ха хаааа!!! Това ли успя да изписукаш????

#16 TheRock 22.03.2016 в 21:39:32

Nikkor | 22.03.201621:04 Ко рйечи????

#17 tisss 23.03.2016 в 11:51:58

MY COMMENT: - С Русия се налага да се съобразяват, колкото и да не им е по сърце. Не е задължително да се страхуват, но ако се смятат за нещо повече от Русия, защо не! Съм за, твърдо. ...Това, което Русия желае, е ни - повече, ни по-малко - основна промяна: официален договор за право на позиция върху политическата архитектура и сигурността в Европа. Докато Русия не получи това право, няма как да получите стабилност на континента. Съществено е следното: "През последните два века опити Европа да бъде обединена без Русия, против Русия, неизбежно са завършвали с трагедии".

Новините

Най-четените