Промяната в САЩ няма да дойде от Фъргюсън

За мнозина основният извод от развитието на случая със застреляния от полицията тинейджър във Фъргюсън, щата Мисури, е, че Майкъл Браун все още щеше да е жив, ако беше бял - и че изстрелите на полицай Дарън Уилсън са проява на расизъм, тлеещ под повърхността на бялата американска душа.

Градчето отново се вдигна на бунт, след като магистратите решиха, че полицаят няма да бъде съден заради петте куршума в тялото на невъоръжения Майкъл Браун, който не се подчинил на негова заповед и откраднал кутия пури заедно със свой приятел.

Инцидентът във Фъргюсън е показателен за Америка в по-сериозен мащаб. Същността на сблъсъка между белия полицай и цветнокожия тинейджър в провинциалното градче е предварително заложената враждебност към полицаите, която обаче е напълно оправдана.

Тезата "Браун е просто бандит" е меко казано невежа. Така че Америка трябва си зададе въпроса: каква е ситуацията, която кара двама млади цветнокожи мъже да не се подчинят на разпореждането на представител на органите на реда да спрат на място?

Тези мъже са водени от общото усещане сред общността си, че официалните пазители на реда са в морален банкрут и нямат право да им заповядват какво да правят

Както го формулира философът Чарлз Милс: "Цветнокожите граждани все още са уязвими по различен начин на полицейско насилие, което явно демонстрира тяхното усещане за "по-низша класа" като граждани".

И това донякъде е вярно. Заради тази причина изключително много чернокожи от всякакви класи усещат расизма като основен елемент от живота си, дори от идентичността си. Някои десни идеолози приемат, че причината е в някакъв недостатък на самите цветнокожи, че те са просто твърде глупави, мързеливи и неморални, за да разбират какво означава да бъдеш законопослушен гражданин.

Огромното мнозинство от американците обаче оправдано са несъгласни с подобни разбирания, което подсказва, че има нещо много сбъркано и от другата страна - от страна на правоприлагащите институции.

Америка никога няма да преодолее расизма без фундаментална промяна в начина, по който полицията се отнася към чернокожите

Това обаче не показва с нищо, че случилото се на Майкъл Браун и липсата на наказателна присъда за полицая Дарън Уилсън могат да послужат като сплотяващ призив за борба срещу полицейската бруталност и расизма в Америка.

Ако съдим по доказателствата и показанията, които са известни в момента, то Браун е откраднал нещо от магазин, Уилсън се е опитал да го спре, поне доколкото може да се съди от неговото описание на случката.

Браун е отказал да спре и физически е нападнал полицая в колата му, при което Уилсън е стрелял като самоотбрана. Браун е избягал на около 50 метра от колата, после е изминал около десетина метра обратно към Уилсън, което вероятно е трябвало да демонстрира, че се предава.

Уилсън обаче е сметнал, че Браун отново се опитва да го нападне, и е стрелял още няколко пъти, смъртоносно. Това обаче е изключително погрешно и повърхностно разбиране за случилото се.

Да, ако Браун беше бял, може би тези последни куршуми нямаше да бъдат изстреляни.

Може ли обаче тази случай да послужи като просветление за Америка?

Някои анализатори коментират, че Америка "обезценява живота на черните," ако цитираме разпространената формулировка. Фактите около този конкретен инцидент обаче са твърде заплетени, за да накарат критичната маса американци да възприеме цветнокожия Браун за символ на човешките права, а униформения Уилсън за институционален расист.

Около нелепата смърт на Трейвон Мартин отново имаше доста надежди, че това ще доведе до промяна в разбирането за живота на цветнокожите в Америка - точно както сега това се случва със ситуацията във Фъргюсън, и тогава мнозина бяха обвинени, че са "прибързали" да упрекват убиеца му, Джордж Цимерман.

Няма спор, че животът на цветнокожите наистина е обезценен в САЩ и расата наистина играе роля дали един мъж ще бъде убит от полицай (или от човек като Цимерман, който се изживява като такъв).

И все пак, според съда, Уилсън не е стрелял по Браун само защото е чернокож, а защото Браун е откраднал от магазин и е пребил собственика му. Никой не оспорва също, че Браун не се е подчинил на основателно полицейско разпореждане и дори се е сбил с полицая.

Надали някога ще разберем със сигурност дали наистина младежът е посегнал на полицая или обратното, както противоречиво твърдят някои свидетели

Знаем обаче, че Уилсън е изстрелял фаталните последни изстрели срещу Браун, докато той се е приближавал към полицая. Стрелбата му вероятно е била импулсивна; резонно е да приемем, че човек, който би стрелял в такъв момент, не е достоен изобщо да му бъде поверен пистолет.

И все пак полицаят не е застрелял цветнокож в гърба, докато е бягал, както твърдяха медиите. "И все пак той не е заслужавал да умре!", казват мнозина

Трябва обаче да видим разликата с убития 23-годишен гвинейски емигрант Амаду Диало през 1999, застрелян от полицаи пред вратата на апартамента си в Бронкс, докато се е опитвал да извади портфейла си. Или с Трейвон Мартин, убит през 2012 г., защото не се е подчинил на неоснователно задържане от самообявил се за "квартален доброволен патрул". Или на 22-годишния Джон Крофърд, убит от полицаи в Охайо през септември, защото е държал незаредена въздушна пушка в супермаркет.

В сравнение с тях, ситуацията във Фъргюсън изглежда коренно различно

Не толкова ангажираните анализатори, опирайки се на фактите, ще стигнат до извода, че расизмът в САЩ е все така жив, но все пак ролята, която той е изиграл в конкретния случай за смъртта на Браун, е твърде абстрактна, за да послужи като двигател за масово гражданско движение за промяна.

Естествено, младежът не е трябвало да загине - и никой не твърди, че е заслужавал смъртта. Но в случая необходимата на Америка промяна е доста сложна - и има достатъчно други, също толкова незаслужили смъртта си жертви, които да покажат на огромната общност от американци, че проблемът с расизма, демонстриран от полицията, продължава все така да бъде сериозен.

Това, което се е случило на Диало, Мартин, Крофърд, смъртта на цветнокожия Оскар Грант през 2009, е по-ясна демонстрация за дискриминацията към цветнокожите от случилото се във Фъргюсън.

Хората не обичат да им се казва да игнорират фактите; още по-малко смятат неяснотата за повод за негодувание. Убийците на Крофърд също не бяха осъдени - и немалко американци си задават въпрос каква е разликата и защо това случилото се във Фъргюсън е по-показателно.

Колкото и трагична и неоправдана да е смъртта на Браун, надали тя е подходящата трагедия, за да пробуди Америка за промяна.

#2 Реалиста 27.11.2014 в 12:39:11

Промяната в САЩ и да дойде, уебкафе няма да я забележи, защото всеки е зает да пише за бради и на никой не му остава време да бъде журналист.

#3 AlahAkbar 27.11.2014 в 12:39:26

Значи те крадат, пък полицията нямала морално право да им заповядва...

#5 John Smith 27.11.2014 в 13:31:18

"Америка никога няма да преодолее расизма" Аллооооо, на тия президента не беше ли демократично избран афроамериканец с черен цвят на кожата евреин? КъФ расизъм, кви пет евра? Браун е отишъл да краде . Кога човек краде? Когато няма пари да си купи !!! Не става въпрос за черни и бели , а за бедни и богати! Класовата борба, Другари, тепърва предстои.

#6 Оня Дето Го Трият 27.11.2014 в 22:19:14

Пузев Нещо остроумничиш гледам....ах колко лош е живота в САЩ А кога черните братя ще почнат да се изселват масово към Рашъ и Китай, вместо да е обратното?

#7 veselavesela 28.11.2014 в 10:02:54

"Да, ако Браун беше бял, може би тези последни куршуми нямаше да бъдат изстреляни." ----------------------------------------------------------- Щяха да бъдат изстреляни. Има закон и предупреждение, и стрелба при нападение над длъжностно лице . Какво неясно? Един коментар отдолу ме хвърли в ужас - Алооу, човек не краде пури, когато е гладен и в добавка - гладуващи в Сащ няма! Има мързелуващи на социални / и бели и черни/. Работа има.

#9 Оня Дето Го Трият 28.11.2014 в 10:57:03

Добре бе, Пузев, ама що не са се сетили тия гладуващи да емигрират в Рашъ, Китай или някъде в БРИКС? А кажи ни?

#10 veselavesela 28.11.2014 в 11:19:00

"Ово е стандарт" Да ти предлагат работа, ти да отказваш и да продължаваш да живееш в безплатно жилище и да те хранят. Колкото до мързелът - широко разпространен е в много географски ширини.

#12 veselavesela 28.11.2014 в 12:24:51

Монополи, алчност и пр., както навсякъде. Но! , не дотам, че да ги оставят да гладуват и мизерстват, както е разпространено в други географски ширини. Надявам се схващаш разликата.

#13 Оня Дето Го Трият 28.11.2014 в 13:30:56

Пузев Нещо бегаш от въпроса ми се струва? Ако верно 49 млн. там са толкова зле, що не емигрират по местата които им хвалиш - Брикс-мрикс.... ? Може пък да не са се сетили? Представяш ли си как ще се опразни Америка ако всички негри от Алабама послушат Пузев и се заселят в Донбас и Шанхай

#15 Оня Дето Го Трият 28.11.2014 в 22:17:37

Добре бе, разбрахме вече че си бил, похвали се. Аз питам за 10-ти път вече как па така целия свят не се усети къде е далаверата, ми само някакъв си Пузев от трюма на един кораб? Как па никой не разбра, че да се ходи в САЩ и Германия не е далавера и никой за Китай не се е юрнал, въпреки че си дерете гърлата тука

#16 sim4o 28.11.2014 в 23:28:54

Оня Дето Го | 28.11.201410:57 .... ама що не са се сетили тия гладуващи да емигрират в Рашъ, Китай или някъде в БРИКС? А кажи ни? ---------------------- Първо - да предостави Симчо данни любезно, в подкрепа на Форумния Идиот - Оня дето Са Го .. тукана ... "Hunger in the United States is an issue that affects millions of Americans,[1] including some who are middle class,[2] or who are in households where all adults are in work.[2] Research from the Food Safety and Inspection Service found that 14.9% of American households were food insecure during 2011, with 5.7% suffering from very low food security. Journalists and charity workers have reported further increased demand for emergency food aid during 2012 and 2013. The United States produces far more food than it needs for domestic consumption - hunger within the U.S. is caused by some Americans having insufficient money to buy food for themselves or their families. Hunger is addressed by a mix of public and private food aid provision. Both types of aid have been expanding in the 21st century, with hunger relief efforts by the government growing faster than aid provided by civil society. ... " И след като видяхме ОФИЦИАЛНИТЕ ДАННИ ЗА ГЛАДУВАЩИТЕ В САЩ, да се запитаме - вярно - защо пък стоят и гладуват... ... стоят и гладуват Заради Западните Ценности, които на сей форум най-вече Оня Дето Го ги възпява ... или заради Свободните Медии .. или заради Толерантността ??? ....не можем да разберем добре Западния Свят .. не можем, не можем ... Поздрави

#17 sim4o 28.11.2014 в 23:34:54

Оня Дето Го Трият | 28.11.2014 13:30 Ако верно 49 млн. там са толкова зле, що не емигрират по местата които им хвалиш - Брикс-мрикс.... ? Може пък да не са се сетили? Чуди се Представяш ли си как ще се опразни Америка ако всички негри от Алабама послушат Пузев ----------------------------------- И да поправим, познавача на Западния свят ... 1. Гладуващите не са 49 милиона , това са стари данни, а са 52 милиона - повтарям - това е ОФИЦИАЛНА статитика .. 2. Те не са на юг, а са на север .. 3. Не негрите, заемат основно място сред гладуващите .. Но наистина - защо си стоят и гладуват??? Заради Толерантността .. или не щат да отидат при Путин , защото не одобряват, присъединяването на Крим??? Помните ли, приятели - какво бе измъдрил Оня Дето Са Го преди време, за Западния свят .. "ако не знаеш добър английски, как ще може да разбереш Западния свят??" .. явно не знам, явно не мога да разбера западняците ...

#18 veselavesela 30.11.2014 в 19:54:34

Годишният доход за 4 членно семейство /2 деца/ трябва да е под $ 24 000 за да се включи към програмите за социално подпомагане. Т.е. $ 2.000 месечно. Правя сравнение с България - колко 4 членни семейства живеят с доходи по-голями от 3.500лв.? Не са много. Помощите - ваучери за храна, "Аксес", отделно шелтерите и църкви са претъпкани с дрехи , домакински уреди и пр., и винаги има безплатна храна. Лично на мен мексиканци са ми предлагали да ми продадат ваучерите си на половин цена. Представям си колко такива , на които не са им нужни има. Не, че е връх на сладоледа, но за мизерия и гладуване дума не може да става. И няма да спра да повтарям, че работа има. Икономиката живна, празни плази започнаха да се оживяват. Павуре, това с корабите тук е много добре платено, но основно емигранти го правят. Направи си изводите. В Шан Хай не е хубаво

#19 veselavesela 30.11.2014 в 19:58:41

* Шанг Хай . Мизерно е и претъпкано. Мръсно, ужасно замърсен въздух. Работи се за дребни суми. Хубава храна има само за диктатурата.

Новините

Най-четените