Крайнодясната анти-Грета и движението на "климатичните скептици"

На пръв поглед Наоми Зайбт прилича на 19-годишните си връстници - носи русата си коса небрежно пусната, облича се спортно и има страст към кецовете Converse.

Тя обаче е на път да се превърне в един от най-гласовитите говорители на така наречените "климатични скептици".

Притесненията, че сме на ръба на климатичен Апокалипсис, нарастват с всеки изминал месец. От две години насам шведската тийнейджърка Грета Тунберг пък не излиза от светлините на прожекторите и грабва вниманието с призиви към световните лидери да се паникьосат и да вземат спешни мерки.

Сега Наоми Зайбт излиза на преден план и иска да каже на света своята гледна точка - че няма нищо страшно и че няма смисъл да слушаме точно Тунберг.

Разбира се, климатичният скептицизъм не е ново явление. Стотици души по света гледат най-малкото със съмнение на заплахите, че сме изправени пред края на света и че сами сме виновни за случващото се.

Зайбт обаче се превръща във все по-популярен глашатай на този начин на мислене, а спорните й, на моменти дори скандални възгледи не могат да останат незабелязани. Тя има собствен YouTube канал, където редовно публикува свои видеа и излага своите възгледи, но и не пропуска пряко да атакува Тунберг за някои от най-известните й послания.

Така например в отговор на вълната от ученически протести "Петъци за бъдеще" Зайбт казва, че не иска връстниците й да се страхуват за бъдещето си, още по-малко е съгласна те да обвиняват родителите си, че са унищожили планетата.

На призива на шведката "Искам да се паникьосате!", Наоми отговаря: "Не искам да се паникьосвате, искам да мислите".

Зайбт проповядва още, че няма пълен научен консенсус по темата за климатичните промени, въпреки че науката отдавна се е изказала по въпроса.

Сред нападките й към Тунберг са не само обвиненията, че последната не разполага с никакви конкретни данни. В клиповете си Наоми не се притеснява да определи шведката като "кукла на конци, контролирана от родителите си за пари" и да й напомни, че последният човек, когото световните лидери ще послушат, е една ученичка, напуснала преждевременно училище.

В края на миналата седмица Зайбт привлече още повече внимание, като взе участие в конференция, организирана от крайни американски консерватори. На същото събитие говориха и президентът Доналд Тръмп, както и вицепрезидентът Майк Пенс.

Там речите на Наоми окончателно й спечелиха прозвището "новата анти-Грета" и й спечелиха симпатиите на световните климатични скептици - хората, които отричат да има промени в климата и които смятат, че хората не оказват чак такова деструктивно влияние върху околната среда.

Самата тя посочва, че не й харесва да я наричат така, защото не е "индоктринирано кученце на каишка". Зайбт споделя, че гледа на предупрежденията за фатални климатични изменения като на умела измама, която се поддържа с помощта на добре заплатени организации и активисти.

Тя също така нарича опитите за намаляване на въглеродния отпечатък "античовешка идеология" и допълни, че науката за промените в климата "не е никаква наука".

За някои изказването на Наоми е своеобразен дебют на световната политическа сцена, но всъщност тя има солиден опит в областта на активизма.

Както посочва "Гардиън", Зайбт започва да набира популярност със своите есета, които публикува в блога "Philosophia Perennis" - немска крайнодясна платформа, популярна с възгледите си против ислямизацията и против свободната миграция. В същия сайт намират място и тематични материали, списвани от майката на Наоми.

Тогава Зайбт е само на 16 години, но вече се определя като млад поддръжник на "Алтернатива за Германия". Въпреки че самата партия отрича тя да е техен член, ученичката споделя почти всички възгледи на AfD.

С трудовете си тя успява да си спечели договор за сътрудничество с Института "Хартланд" - мозъчен тръст, който от началото на новия век е насочил усилията си в това да докаже, че климатични промени не съществуват или поне че не са причинени от хората. Институтът вече е съставил списък с учени, които са твърдо убедени, че парниковият ефект не се дължи на човешка дейност.

Конкретното измерение на подкрепата за Зайбт е в рамките на около 1900 евро на месец, в замяна на което тя продължава да пълни канала си в YouTube с видеа срещу темата за промените в климата, както и да пише своите есета.

В тях Наоми далеч не ограничава темите си само до климата и дейността на Тунберг.

Тя се изказва открито в подкрепа на твърди политики против миграцията и за пълна забрана на еднополовите съюзи.

Този уикенд Зайбт не пропусна да напомни тези си възгледи като посочи, че е голяма почитателка на теориите на националиста Стефан Молино. Той поддържа тезата, че в последните години сме свидетели на "геноцид срещу белите" и че западните държави са подложени на системно унищожение.

Разбира се, на конференцията на консерваторите Наоми говори най-много за климатичния си скептицизъм. Всеизвестно е, че самият Доналд Тръмп не вярва, че се случват пагубни изменения в климата и е убеден. Миналата година той не пропусна да се подиграе на "зелената сделка на Европа" и е ясно, че оттогава насам не е промени възгледите си.

Зайбт пък е категорична, че хора като Грета Тунберг пробутват на публиката си фалшиви теории и дистопични измислици, в които човекът унищожава планетата си. "След 12 години все още ще сме тук на Земята и ще си правим снимки с новия iPhone 18", убедена е Наоми.

И докато консерваторите са във възторг от славата, която младата Зайбт вече трупа, мнозина се опасяват, че 19-годишното момиче демонстрира плашещи нива на лицемерие.

Наоми обвинява Тунберг, че е марионетка на родителите си, но самата тя е попила възгледите на майка си по въпросите за миграцията и либерализма.

Сочи шведското семейство, че прави всичко с цел икономическа изгода, но не бива да забравяме, че Зайбт получава солидна месечна заплата, за да поддържа дейността си. Всички тези противоречия до голяма степен я дискредитират не само в очите на климатичните активисти, но и на обикновения зрител.

Наоми все пак споделя, че е склонна да застане очи в очи с Тунберг за една публична дискусия, но само ако не говорят за наука.

Както германката посочва пред "Гардиън", не иска да спори на тази тема с Грета, защото "ще я унищожи".

#1 stizi 02.03.2020 в 13:25:35

Време е да спрем да си говорим глупости и малко да се вгледаме. Един гигантски "експеримент" се развива в Китай в момена (а скоро и в други страни). Поради ситуацията с Ковид 19 хиляди предприятия в Китай са затворени,трафика в определени региони е практически преустановен. Всичко това за повече от 2 месеца. Сега ни остава да видим как това се е отразило на климата. След което просто може да замълчим.

#2 Rangy 02.03.2020 в 14:13:21

Ако мислиш, че 200 години сране върху природата могат да се игнорират лесно и да се забележи някаква разлика за 5-6 месеца, то има нещо грешно в мирогледа ти. Нищо лично, просто погледни температурите за последните 3-4 години (и не само) накъде вървят.

#3 boris 02.03.2020 в 15:05:55

Какво общо имат различните гледни точки по въпросите на климата с политическите термини за "ляво" и "дясно"? Има се предвид, че работническата класа смята промените за антропогенни, а капиталистите за ендогенни?

#4 Kikaha 02.03.2020 в 15:44:06

Климатът постоянно се променя без никаква човешка намеса. Дори човечеството да изчезне внезапно, температурите ще продължат да се повишават. Съвсем удобно приписват всички тези промени на хората, та да реват за желани политически промени, новото левичарство, гретенизма. А мерките, които предлага самата млада госпожица Тунберг, са направо абсурдни. Отделен въпрос е замърсяването, за което наистина трябва да се вземат мерки.

#5 deowin 02.03.2020 в 16:06:36

>Наоми Зайбт вярва Нямаше нужда от цялата статия, тези три думи под снимката казват всичко.

#6 explorer 02.03.2020 в 17:59:40

като преброя коментарите тук и под статията за Полански, си мисля, че педофилията има доста привърженици и у нас

#7 deowin 02.03.2020 в 23:50:49

explorer, доста лицемерно ми идва, когато видя силно религиозен човек като теб да критикува педофилия, насилие към жени или различни по раса/религия/сексуални предпочитания, или пък потискане на науката. Още повече пък когато избраната ти религия е именно християнството, което има предълга, пребогата и отлично документирана история на тотални извращения и всевъзможни човеконенавистни дела, от самото си зараждане до днес.

#8 MarkModel13 03.03.2020 в 13:39:26

Мрази християнството, яростно защитава ЛГБТ, мигранти и Грета Тунберг. Що е то ?

#9 Mitglied 555 03.03.2020 в 17:46:47

Марк, не ми прилича на котарак в чизми... Да не би да е прасе в ботуши?

#10 1Sion1 03.03.2020 в 23:25:10

Крайно дясна щото иска да мислите, вместо да се паникьосвате?!Ем значи и аз съм крайно дясно.Гретенизмът придоби гротески размери, а едно полуобразовано, психически болно дете , е използвано от родителите си като касичка за пари и от зелените талибани, за същото..Това е игра за трилиони и последният човек на света , от който завиди нещо е КукуГрета.Просто часът от пропагандата.."How dare you" в нормални обстоятелства ще и донесе барем 3 години, в психиатрична клиника.

#11 deowin 04.03.2020 в 00:00:21

>Крайно дясна щото иска да мислите Коя от тези три думи не разбра: >Наоми Зайбт вярва В движението на "климатичните скептици" няма никаква мисъл. Никога не е имало. Има само вяра. Плюс напълно стандартната реторика, че вярата им е мислене. Но тя не е. Не е достатъчно да наречеш мисловния си процес "мислене" за да стане той такова.

#12 dedo adji 04.03.2020 в 03:13:48

... >Наоми Зайбт вярва В движението на "климатичните скептици" няма никаква мисъл. Никога не е имало. Има само вяра ... А у тебе какво има, прасчо? Моята вяра, че утре ще бъде животът по-хубав, животът по-мъдър... Вярата на Вапцаров се оказа неоснователна. Животът е по-хубав за някои, както е бил за някои откак свят светува. По-мъдър не е станал. Но ти продължаваш да вярваш, само си сменил пророка. Иначе, вярата ти не се различава от вярата на христианите в царството небесно и на неграмотните араби в 72-те девици, които ги чакат там, само да убият един гяур. А Наоми Зайбт НЕ вярва на климатичните паникьори. Не вярват и много по-възрастни и по-учени от нея мъже. Консенсусът по тоя въпрос съвсем не е толкова единодушен. Паникьорите наистина са мнозинство, но истината е дъщеря на времето, а не на авторитетите и мнозинствата. Коперник и Галилей са били нищожно малцинство. Освен това, Наоми НЕ вярва, че имигрантите мюсюлмани са полезни и нужни за Германия и Европа. Вярно, полезни са като чистачи на кенефи и улични метачи, но не са нужни милиони такива. А от Бисмарк до Ерхард, Ханс и Фриц прекрасно са се справяли и с тая дейност, дори след като милиони от тях са загинали през войната. Стават нужни, когато Гретхен и Клерхен отказват да раждат Хансове и Фрицове.

#13 explorer 04.03.2020 в 07:55:22

Део и на мен ми идва в повече, човек с твоите претенции, да реагира толкова първосигнално и да се дъни като кифладжия, но заръката на Господа не ми позволява да пея в хора на критиците ти и лицемерно си трая

#14 Specifier 04.03.2020 в 13:07:33

ДА ЖИВЕЕ ГРЕТА

#15 Уточнител 04.03.2020 в 15:35:42

Да живей гретенизЪма!

Новините

Най-четените