Кой всъщност е създателят на автомат "Калашников"?

В първите години след Втората световна война Русия се опитва да се представи като лидер в областта на технологията и науката - Иван Ползунов изобретява парния двигател, Глеб Котелников - парашута, Константин Циолковски - космическата ракета и така нататък.

Всеки, който разпространява информация, която оспорва тези твърдения, е заплашен да бъде изпратен на "обучение" в ГУЛАГ.

На 19 септември тази година в Москва бе издигнат деветметров паметник на Михаил Калашников, а руският министър на културата Владимир Мединский каза, че автоматът АК-47 е "културна марка на Русия". Към 2006-а година Русия обаче държи едва 10% от производството на оръжието.

По-голямата част от автоматите се произвеждат в Китай. Всъщност до 1997-а Русия не може да патентова "Калашников". Според официалната история именно Калашников е създателят на автомата АК-47. Дали обаче наистина е така?

През 1945-а Втората световна война е към края си и най-известният германски конструктор на оръжия - Хуго Шмайзер - работи по подобряването на дизайна на ново автоматично оръжие, StG44s.

На 3 април 1945-а американската армия окупира град Зул, където Шмайзер и екипът му се намират. Американците обаче преценяват, че немските разработки не отговарят на нуждите им. В края на юни същата година американските войници напускат Зул и Червената армия превзема града.

Руснаците искат производството на оръжия за съветската войска да започне веднага.

Над 10 700 страници със скици и техническа документация на оръжия са конфискувани като част от проучването им. До август те произвеждат над 50 броя от StG44s от вече готовите части.

Шмайзер е принуден да работи за Червената армия и да продължава разработката на нови оръжия като Сталин се информира лично за спецификите на новите автомати. Огромният плюс е, че те са много лесни за експлоатация.

Немският изобретател и с колегите му оръжейни инженери са прехвърлени в СССР и по-точно в град Ижевск в планината Урал. Там е центърът на производството на руските огнестрелни оръжия. Точно тук се появяват съмненията, че автоматът АК-47 е дело на Шмайзер, а не на Михаил Калашников.

Повечето документи от този период (1946-1952) са класифицирани като строго секретни и до тях няма достъп, а работата на Шмайзер в Ижевск е забулена в тайни. Някои факти обаче все пак са налице.

Като за начало, самият Калашников през 2009-а признава, че Шмайзер "му е помогнал" с дизайна на оръжието. Въпросът е, че Шмайзер няма как да е помогнал на Калашников. По времето, когато немският инженер работи в Ижевск, Калашников е старши сержант без специализирано инженерно образование и се предполага, че разработва АК-47 в трите години от 1945 до 1947-а на съвсем друго място - в град Ковров.

Няколко комитета отхвърлят дизайна на Калашников като неприемлив и несполучлив. Само че самоукият механик Калашников е лидер на местната организация на младите комунисти и никой не може да го уволни току-така, въпреки обвиненията, че е некомпетентен.

Вместо това през 1947-а е преместен в Ижевск, където работи екипът на Шмайзер и където дизайнът на АК-47 е незабавно променен от германския екип. Руските власти бързат да представят автомата като перфектната бойна машина на бъдещето. Фамилията на Шмайзер до този момент се свързва с нацистите и категорично не може да бъде използвано като име на новото руско оръжие.

Името на младият комунист Калашников е перфектният заместник.

Освен това Калашников е дизайнерът на отхвърления оригинален АК-47 преди промените на Шмайзер.

През 1952-а немските специалисти са върнати в Германия с изключение на Шмайзер. Неговият престой в Съветския съюз е удължен с още половин година. След завръщането си в Зул той е следен отблизо от службите в Източна Германия, а през 1953-а умира по време на белодробна операция.

Автоматът "Калашников" се превръща в най-масовото стрелково оръжие в света - в момента има около 100 милиона броя от него. Той е причина за смъртта на 250 000 души всяка година.

Михаил Калашников е награден с редица отличия, през 2009-а  той получава от тогавашния президент Дмитрий Медведев най-високото звание за заслуги към държавата - "Герой на Руската Федерация".

#1 TheRock 20.09.2017 в 15:19:58

Как Хуго Шмайсер създаде АК-47(Калашников) за Сталин „Калашников не можеше да работи дори като чертожник. Техниката на проектирането и изчисленията бяха за Михаил Тимофеевич напълно непознати … би ли могъл никому неизвестният сержант със седмо-класно образование да удържи победа в съревнованието с опитни конструктори-оръжейници, ако зад него не стоеше група от знаещи, талантливи и имащи власт хора? Аз мисля че едва ли, особено ако се отчете, че първият образец на автомат Калашников беше директно бракуван без право на доработка …” Александар Зайцев, военен инженер-конструктор http://www.extremecentrepoint.com/archives/5312

#3 TheRock 20.09.2017 в 23:39:57

Защо се чувстваш длъжен да правиш каквото и да е? Като не искаш, не ходи. Но няма да разбереш истината за създаването на Калашников, упорито крита от руснаците десетилетия наред.

#4 TheRock 21.09.2017 в 00:21:47

Легендарният руски певец и музикант Андрей Макаревич коментира открития в Москва паметник на оръжейния конструктор Михаил Калашников, като нарече скулптурата „позор пред целия свят“. „Е, добре. Паметник на Калашников. Нека с това да се гордеем. Ако пресметнем колко хора по цялата планета са убити от това оръжие, ще се окажат милиони“, написа музикантът във Фейсбук. Макаревич определи монумента като „бездарен и уродлив“, а в скоби се чуди – след като това оръжие е създадено след Втората световна война, къде точно с него са защитавани границите на Русия? В Афганистан? В Грузия? В Украйна? В Африка? „Дори в съветските времена този истукан не би минал на художествен съвет. Защо загрозяваме така града си и се излагаме пред целия свят“, пита Макаревич. http://www.ploshtadslaveikov.com/andrej-makarevich-pametnikat-na-kalashnikov-e-pozor-pred-tseliya-svyat/

#5 1Sion1 21.09.2017 в 03:15:38

А един мармот...

#6 GETI 21.09.2017 в 11:56:28

Кой всъщност е победителят във ВСВ? Кой всъщност е създателят на Американската космическа програма? Кой всъщност е създателят на автоматичната пушка? Кой всъщност е създателят от кафето на толкова малоумни текстове?

#7 thaddeus 21.09.2017 в 12:27:35

Да внеса няколко уточнения. Конструктивно между АК47 и СТГ44 има огромни разлики. Ако някой иска да изобличава Калашников в "кражба" нека го направи, но да сравнява АС44 модел 4 и АК47. Тук вече нещата са много много еднакви!!!

#8 Уточнител 21.09.2017 в 13:58:50

ГЛУПОСТИ! Не отклонявайте темата на дебата. Не става въпрос за НИКАКВИ сравнения. Чисто и просто Хуго Шмайсер и целия екип на фабриката му работи близо ПЕТ години в Ижевск върху проекта "АК47" (което в началото е означавало "автомат карабинны").Така че АК47 се явява подобрена и технологично усъвършенствана версия на немското оръжие...Що се отнася до Калашников, много добре е известно, че той има незавършено средно образование и никакво техническо, не е можел да разчита чертежи. Но пък е бил комсомолски активист... На 15 год възраст за първи път видял влак! ЗА ПОВЕЧЕ ПОДРОБНОСТИ любознателните могат да видят в: http://fakeoff.org/history/kalashnikov-mikhail http://www.extremecentrepoint.com/archives/5312

#9 GETI 21.09.2017 в 14:13:02

..и аз да внеса няколко уточнения,като Уточнителя ако се мисли без излишни емоции, стрелковото оръжие е пример на безкрайно заимстване на идеи и конструкции. оръжие работещо под междинен патрон е създадено още през ПСВ (концепцията е на Владимир Фьодоров) … нищо в Stg 44 на Шмайзер не е “оригинална” идея.Калашников може и да е копирал нещо отнякъде що се отнася до механиката, но със сигурност не е от Sturmgewehr 44. по скоро е "ограбил" интелектуално друг руски оръжейник(В. Фьодоров, А. Судаев)! и Калашников не е изобретател,а конструктор.просто е конструирал автомат без забележки,особено за онова време . имат общо в дизайна, но външността не прави пушката.Съществуват колосални различия в устройството (механиката) и те са в полза на AK47. неслучайно целият свят познава AK47, а за Sturmgewehr 44 са чували само оръжейници.

#11 Шрайка 21.09.2017 в 18:15:37

Ако тази тема Ви е толкова интересна, можете да прочетете тази дискусия: http://forum.boinaslava.net/showthread.php?t=14108&s=edcef7c4d7963ef1167c529ccee944fc Тук, не че няма и агитпропчици, но все пак е на по-високо ниво. Някой може и да научи нещо и следващия път да не се изхвърля като ..... на пясък.

#14 Kenny McCormick 22.09.2017 в 10:09:38

"Достатъчно ми е да знам че е надеждно оръжие." - защото...? Всъщност, правилно. Няма какво да си натоварваш с главицата... "Никак не ме вълнува кой е за и против паметник на Калашников или дали въобще има негов паметник." - да де, да не си натоварваш главата... "А и тука сте едни пацифисти..." - да. Което не е лошо. "утре ако ви погнат разни джихади" - много е интересно как българинът от цяла Европа най-малко е виждал джихадисти на живо, но най-много го е страх от тях. Дебне джихадът у нас, дебне. В смисъл, нищо не дебне, ама е приятно явно да си мислим така. "обяснете им че сте за мир и разбирателство" - очевидно мирът за теб е нещо много страшно...

#15 dedo adji 22.09.2017 в 10:42:58

За уточнение на уточнителя, небезизвестният Томас Едисън също не е имал средно образование. И не се е свенил да краде чужди идеи. Разберете се за оригинала, остава фактът, че АК е едно от най-добрите оръжия за всякакви цели вече над 60 години и е патентован от Русия. (бивш СССР) А руснаците не бързат да показват секретите си, особено оръжейните. А на тия, които оплакват 250-те хиляди убивани от АК годишно (кой ги преброи и как установи причината за смъртта, остава секрет на агитпропа) ще напомня железния аргумент на американската пушечна асоциация: guns don't kill people, people kill people. Цитиран е и от почетния член на асоциацията Джордж Буш стари. А паметникът наистина е кичозен, точно в духа на сталинската монументалистика, от която имаме стотици образци и у нас. И 9м, все пак е по-нисък от паметника на съветската армия на пъпа на нашата столица.

#16 TheRock 22.09.2017 в 12:05:28

BaronVino | 21.09.201715:25 Не моето момиченце, просто от 300 метра използвайки АК 47 ще ти пробия ушичките за обички, да си ми гиздавичък!

#17 TheRock 22.09.2017 в 13:05:16

Специално за всички русофили, да вият "великата" руска армия как се е самоизтребила на военното учение "Запад 2017": "Первые итоги военных учений «Запад-2017»: Среди потерь генералы и стратегический бомбардировщик ВИДЕО" https://www.kavkazcenter.com/russ/content/2017/09/20/115477/pervye-itogi-voennykh-uchenij-zapad-2017-sredi-poter-generaly-i-strategicheskij-bombardirovschik-video.shtml РУССКАЯ АРМИЯ. На учениях «Запад 2017» боевой вертолет расстрелял людей ВИДЕО http://www.kavkazcenter.com/russ/content/2017/09/19/115466/russkaya-armiya--na-ucheniyakh-zapad-2017-boevoj-vertolet-rasstrelyal-lyudej-video.shtml

#19 Ampeli Kuku 22.09.2017 в 15:04:35

Въобще това е безсмислен спор. Дали е откраднал проекта или не това са савецки тъпотии от 1917 та досега. Нищо ново в Саюзът! Като че ли този пърдухалар е открил двигателя с вътрешно горене.... Да ама Не!

#20 TheRock 22.09.2017 в 19:11:33

Руснаците са уникални тъпаци! Вижте за какво става дума: Паметникът на Калашников с чертеж на Шмайзер Грешката налага спешни корекции по новооткрития монумент Нов скандал с паметника на Калашников налага корекции на монумента на руския конструктор. На втория ден след тържественото откриването на предизвикалия бурни дискусии паметник наблюдателни потребители в социалната мрежа забелязаха в един от барелефите чертежи на германската щурмова винтовка StG 44 (Sturmgewehr 44), разработена през 1944 г., на въоръжение във Вермахта и военните формирования на СС. „Да съсипеш паметника на Михаил Тимофеевич Калашников със схема на Щурмгевер — това е просто висш пилотаж!“, написа саркастично военният историк Юрий Пашолок на стената си във Фейсбук – и приложи за сравнение копие от чертежите на Хуго Военният историк Юрий Пашолок на стената си във Фейсбук приложи за сравнение копие от чертежите на Хуго Шмайзер. Малка, но любопитна подробност е, че според различни източници конструкцията на АК-47 е открадната именно от разработки на Хуго Шмайзер – но повечето руски специалисти категорично отричат тази версия. Чертежът на автомата StG 44, разработен от германския конструктор Хуго Шмайзер, в най-скоро време ще бъде премахнат от барелефа на паметника на Михаил Калашников, съобщи в петък пред агенция „Москва“ Владислав Кононов, изпълнителен директор на Руското военно-историческо общество (РВИО), което е поръчител на монумента. „Искаме да благодарим на човека, който забеляза този чертеж, защото ние не сме специалисти в тази област. Вече наредихме на скулптора Салават Шчербаков да оправи паметника. Тази част от барелефа ще бъде демонтирана, защото наистина авторът и леярите са се объркали“, отбелязва Кононов. Той пояснява, че РВИО като поръчител са имали искания само относно модела, който Калашников държи в ръцете си — едно от първите оръжия от опитната партида. „Всичко останало е полет на творческата фантазия на скулптора и неговите помощници. Нека изяснят това помежду си, но първо да оправят тази грешка“, добавя Кононов. http://www.ploshtadslaveikov.com/pametnikat-na-kalashnikov-s-chertezh-na-shmajzer/

Новините

Най-четените