"Новите дрехи" на "Графа", "Седмочисленици", "Славейков"

Столична община публикува документацията за обществените поръчки за реконструкция на централните части на София. Става дума за горещо обсъжданите зона 2 - около "Площад Славейков", улица "Граф Игнатиев" и прилежащите улици, както и зона 4 - пространството около храм-паметника "Александър Невски".

Обществените поръчки бяха обявени в края на март, а документацията за тях излезе на 3 април.

Оттук нататък предстои намирането на строителна фирма- изпълнител на проекта на архитектурно студио "А.Д.А", което спечели общинските конкурси за зона 2 и зона 4.

Ремонтът на двете централни зони ще струва около 47 млн. лв. без ДДС, като сумата е в пъти по-висока от първоначалната сметка за около 15 млн. лв. без ДДС в двете зони. Над 41 млн. лв. са безвъзмездна помощ от еврофондовете чрез оперативна програма "Региони в растеж", а собствният принос на общината е около 6 млн. лв. За изпълнение на строителните дейности са предвидени малко над 42 млн. лева без ДДС.

По-високата обявена цена се дължи на това, че в проектите се включва подмяна и на подземната инфраструктура - основно на ВиК инсталациите, които не са били подменяни от началото на 20 век. Освен цялостната подмяна на водопроводната и канализационна инфраструктура, ще бъде подменена и електрификацията.

Строителните компании, които могат да кандидатстват за изпълнението на проектите трябва да декларират оборот от 20 млн. лева годишно, което означава, че в търговете ще могат да се включат основно големи играчи от бранша. Тези, които отговарят на критериите, са предимно компании, които са изпълнявали подобни проекти през изминалия програмен период 2007 - 2013 г. по старата оперативна програма "Регионално развитие".

Най-сериозен интерес сред столичани буди проектът за реконструкцията на Зона 2.

Този район обхваща ключови и обичани централни части около храм "Св. Седмочисленици", територията на ул. "Граф Игнатиев" и прилежащите й площад "Джузепе Гарибалди", площад "П.Р.Славейков" и площад "Патриарх Евтимий" (Попа).

Особено горещи страсти се развихриха около приетата вече идея да се премести книжния пазар на "Славейков" от централната част на площада в двата му края, както и букинистите да работят само в петък, събота и неделя.

Зона 2 включва още улица "Солунска" в участъка от "Граф Игнатиев" до бул. "Витоша", улица "6 септември" в участъка от улица "Граф Игнатиев" до улица "Аксаков", улица "Генерал Паренсов" - в участъка от "6 септември" до улица "Цар Шишман", улица "Цар Шишман" - в участъка от "Граф Игнатиев" до площад "Народно събрание".

Работата по реконструкцията на този обширен участък ще се извършва на етапи, като първа ще бъда ремонтирана пресечката на улица "Алабин" и улица "Солунска".

Първоначалните планове бяха централната част на София да бъде ремонтирана до края на 2017 година, така че да бъдат избегнати ремонтите по време на българското европредседателство през 2018-а. Очевидно това няма да се случи, тъй като в публикуваните документи по двата търга срокът на ремонтните дейности е заложен за година и половина.

Вижте в галерията какви промени можем да очакваме след приключването на ремонта, според визуализациите на архитектурно студио "А.Д.А".

 

#1 vV 04.04.2017 в 15:28:46

Козметични промени.

#2 Jana 04.04.2017 в 18:14:09

Не бих искала да коментирам проекта , защото все пак е изготвен от специалисти. За съжаление , според мене, не са отчетени някои исторически създадени градски пространства, емблематични за старите истински софиянци. Пространството около черквата "св.св. Седмочисленици" все още е значимо за много жители на София. Не случайно видни "столичани" избират храма за важни тъжни и радостни събития за семействата си. Историята на храма би трябвало да е известна. Оформянето на пространството около него от известния градинар Йосиф Фрай през 1930 г. не случайно е класическо. Какво се получава в днешно време. градината е наситена с бюст паметници , едва ли като гробищен парк. Не, че тези хора не заслужават уважението на софиянци, далеччччч съм от тази мисъл. Но има място за преклонение пред тях. Друг е въпросът, че за повечето посетители на градината тези заслужили личности са напълно непознати. добре, как ще съжителстват тези паметници с детска площадка, и две кафенета? И сега съществуващото кафене, разположено върху тоалетните на градината закрива един от най хубавите изгледи към фасадата на тази уникална църква, съхранила архитектурната мисъл и интелекта на поколенията. И накрая бих казала- това не е градинка! Това е градина, оградена не случайно. Обърнете внимание в остатъците на нейната градинска ограда- от 30-те години на миналия век. Пък и на последно място градината е паметник н а културата или както сега се нарича.

#3 Kenny McCormick 04.04.2017 в 19:27:25

Нещо не я схващам тая врътка с трамвайните релси. На такова натоварено трасе в пикови часове как ще се изчакват трамваите, за да минат по еднорелсовата отсечка? Някой бил ли е в трамвай по Графа в момент, в който е станал инцидент с него? Опашките и нареждането един зад друг на вагони е кошмарно...

#4 partci 04.04.2017 в 20:22:18

Кой, да фак реши, че е умна идея да се махнат тротоарите, като същевременно движението на автомобила не бива забранено въобще? Защо не се чува нищо за велоалея? И по "Графа" ли ще е забранено да се кара колело, както по "Витоша"? Откъде ще бъдат принудени да заобикалят велосипедистите, за да стигнат до НДК, след още един-два подобни ремонта; може би през "Опълченска" и Сточна гара?

Новините

Най-четените