Без будалкане, моля

Всъщност няма съвършено никакво значение дали руският президент Владимир Путин ще дойде преди 15 ноември в България или няма да дойде.

"Аз съм подписал най-важния договор за (газопровода) "Южен поток". И то, когато има разследване срещу "Газпром". От ЕС не бяха доволни за това, но въпреки реакцията на Брюксел аз подписах за "Южен поток". Какво искат повече в Москва?" Това обяви тази седмица министър-председателят Бойко Борисов.

Ами да, какво искат? Нищо. За публиката се играе глупавата пиеса: "Москва здраво ни натиска - ето, вижте, иска ни 1 млрд. евро заради АЕЦ "Белене", а ние се държим гордо и достойно". (Направо като по "Черно фередже" с "А язе се фръцнах...")

До 15 ноември София и Москва трябва да са подписали двата най-важни документа, които ще определят енергийния хоризонт на България за поне две правителства напред, а ни занимават със смешния иск от 1 млрд. евро за АЕЦ "Белене". В Русия са наясно отдавна, че няма да има втора атомна централа в България. Ако могат да кешират този отказ и/или да го използват като инструмент за натиск - те го правят.

Няма нужда да си топюрист, за да прогнозираш, че България ще спечели тази съдебна битка дори поради простичкия факт, че няма подписан окончателен договор за строителството на втора атомна, а едни 14 анекса, които го отлагаха от 2006-а до март 2012 г. - и с които руските партньори също са се съгласили.

Вместо да се правят, че се репчат на Москва, управляващите би трябвало да ни обяснят какво е окончателното решение за инвестиционното намерение на България за газопровода и какво е договорено по отношение на новите контракти с "Газпром" за доставки на руски природен газ от 1 януари 2013 г. до... никой още не знае дали те ще са спотови или дългосрочни.

И главното: как стоят тези договорености в контекста на разследването на Европейската комисия за евентуална злоупотреба на "Газпром" с господстващо положение на европейския пазар, което засяга договори с България, Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Литва, Латвия и Естония. То беше започнато на 4 септември, затова е важно да разберем кога точно Борисов е подписал най-важния договор за "Южен поток", макар и да не обясни кой е - преди или след това.

Защото руският президент Владимир Путин, в опит да предпази "Газпром", де юре го приравни с Кремъл. Той обяви документите по сделките за секретни, като те могат да се показват на разследващите органи само с разрешение на руското правителство.

Още през 2010-а Брюксел направи забележка на София да промени споразумението за "Южен поток", за да може достъп до него да получат и компании от други страни в ЕС. Според европейските закони, всяка тръба трябва да бъде отворена и към други компании, които също да могат да ползват газопровода. Това изискване се съдържа в Третия енергиен пакет на ЕС, влязъл в сила от март 2011 г.

Вместо да вдигат колкото се може повече пушилка - ведно с Москва, относно АЕЦ "Белене", която за всички е ясно, че отиде в небитието вероятно още преди десетия анекс, управляващите е редно да ни изяснят откъде Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще намери пари, за да финансира строителството на "Южен поток" през българска територия, което е изчислено на поне половин милиард евро...

Според едни отколешни думи на Борисов, първоначалното финансиране щяло да дойде от "Газпром". Виж ти. БЕХ и "Газпром" държат 50:50 в съвместната компания, която ще строи българската част от тръбата - и притежава тръбите. Ако "Газпром" дава парите, няма ли да е редно да увеличи дела си и тогава ще е мажоритарен собственик на инфраструктурата?!

Та, преди изобщо да говорим идва или не идва Путин, по-важното за България и обществото тук е да знаят съгласувани ли са с Брюксел новите споразумения с "Газпром" - както за "Южен поток", така и за договорите за доставки на руски природен газ.

"Газпром", писа пред дни Economist, просто недооцени властта на Еврокомисията. Компанията разчиташе по един или друг начин, чрез заплахи и натиск, да удържи пазара за сметка на сделките с отделни страни. Но Брюксел стои по-високо от отделните сделки и условията по тях така или иначе ще трябва да се преразгледат, ако се докаже, че "Газпром" злоупотребява с положението си на пазара, коментира изданието.

Страните, в които "Газпром" се разследва, макар и членове на ЕС, всъщност очертават границите на някогашния СИВ, напомнено от руския представител в Брюксел Владимир Чижов. Който, впрочем, нагличко казва, че дори и да са се опитали да избягат от Русия, влизайки в ЕС и НАТО, то от тръбите, видите ли, няма къде да се скрият.

Факт, така е. Но ако няма тръби, то няма и пазар, а ако няма пазар, то няма и яхти, имоти в чужбина, сладък живот за "газпромците" и всички около тях. И главно - няма натиск върху държавите, бивши сателити на Москва.

И, наистина, не е добре да се подценява Европейската комисия. Все пак, тя глоби "Майкрософт" за същото с 899 млн. евро.

#1 Чинчифон 16.09.2012 в 16:48:09

"Будалкане" не произлиза ли от "будала"?А стане ли дума за будали,бързаме да питаме къде да ги търсим.За да се види,че сме умни.А когато покажем,че сме умни,тогава събираме кураж да пляскаме Русия или да я унижаваме вероломно. Достатъчно е да сме натрупали богат опит като прислужници-на царе, ген.секретари и чужди посланици

#2 янаки 16.09.2012 в 16:51:40

......то няма и пазар, а ако няма пазар, то няма и яхти, имоти в чужбина, сладък живот за "газпромците" и всички около тях. Така си е. „Газпромците” ще загубят всичко, а ние само веригите си и ще бъдем свободни. Ще им покажем среден пръст!

#4 VL-2 16.09.2012 в 23:17:42

Любопитно ще бъде когато дори и топ-юристите се убедят, че искът за милиард е основателен точно въз основа точно на тези анекси. До момента се вижда, че г-жа Милчева стратегически приема нейната правда за вярната такава. И я боли за територията и нейната популация. Да бяхме свестни, да ни болеше всички. А сега май само ни бОли нещото... А втора атомна няма да има естествено. За какво му е на оскотял народ висока технология? На него па'ички му трябват. Животинска работа!

#5 Бояна 17.09.2012 в 10:30:55

Ясно е , че изцепките на Б.Б. и Дянков срещу Русия ще ни струват дебели пачки, но ще ги платим ние, обикновените българи, а не гъзолизците които ни управляват по поръчение на Вашингтонския обком!

#6 Facepalm 17.09.2012 в 22:18:21

руски масони vs американски масони така го виждам а европа е просто посредника

Новините

Най-четените