БозЪ

Европа свършва там, където започва бозата, казал навремето Уилям Чърчил. Високомерно, нали, от устата на поданик на Британската империя и два пъти министър-председател, но оправдано за политик, за когото Балканите с техните национални каузи и тирании винаги са били просто карта в колодата на Пакс Британика.

А бозата ни е наследство от османското робство. Произходът й е от Иран. Боза на Балканите днес се пие основно в България и Турция, по-малко и в Албания и Македония.

"Баничка с боза!" беше студентска класика във времената на соца, когато се правеше от каквото трябва да се прави - основно от просо и ръж. Днес - от каквото нискокачествено брашно дойде, най-вече от пшеничено + подсладители. Затова и не ферментира.

Днес едно градче в България е решило да я увековечи, а с нея и себе си. В Радомир са изготвили проект за музей на бозата с претенциите да станат столица на производството на популярната напитка.

Чудно с какво ще напълнят музея? В местната музейна сбирка разполагали с рецепта на оригинална радомирска боза. Предвидено било да бъде показан и оригинален дървен стан за производство на напитката, с която се слави Радомир. (Ами онази, дето я правеха в Любимец?)

От общината планират и ежегоден фестивал на бозата. В добавка - разполагат и с паметник на бозаджията.

Някому очевидно е хрумнало да издигне "пернишкия бейлис" в туристическа атракция и ето ти проект за музей. Разкриването на мощи е созополски патент, в Трън има музей на киселото мляко, в село Смилян - на смилянския боб, дали и във Велинградско няма да се пръкне музей на суфенката, та да си мерят бобовите зърна със смилянци?

Локумът може да даде идентичност на Ябланица, а тахан халвата, защо не, на Ивайловград, където произвеждат най-качествения сусамов тахан.

Само че това няма да направи замрелите общини и градчета туристически дестинации. Освен за пенсионери. Някой може ли да изброи, без да се замисли, три неща, които се сеща, когато се каже Радомир?

А Европа наистина свършва там, където се пие боза. Защото (почти) никой от чужденците не я харесва.

#3 паяка 28.12.2012 в 18:07:10

" Някой може ли да изброи, без да се замисли, три неща, които се сеща, когато се каже Радомир?" Да, аз мога!

#4 паяка 28.12.2012 в 18:11:36

А който и плевенчанин да питате с какво най-много върви бУзЪтЪ , ще ви каже - със сладолед. Е, естествено след тУлумбитИ и бЪклЪвЪтЪ!

#5 pepe 28.12.2012 в 19:12:54

Що пък да не си направят музей на каквото си им харесва хората? Вас пък какво ви бърка? И си е тяхна работа за какво го правят - дали зада привличат туристи или просто защото така им харесва. Откога музеи се правят само за туристи? Не беше ли друго основното предназначение на музеите.

#6 MacAllister 28.12.2012 в 19:23:16

Че какво й има на бозата, или на халвата и шербета (един от видовете Ябланска халва му викат и така, нищо че думата май значи различно на различни места по Земята)? Ако са добре направени са си Ок - въпрос на какво се доверяваш - на мода или на вкусови рецептори. Виж за Чърчил мисля, че по много теми трябва да бъде припомнян, защото е предимно обективен, но Балканите са една тема, по която със сигурност не е - шока от Галиполи не му преминава напълно до сетния му дъх, а и това далеч не е единствената причина. Както и да е, за него нашия скромен полуостров е фикс идея, нещо към което се е връщал в мислите си много повече, отколкото е посмявал някога да каже в прав текст. Тъй, че не мисля, че неговото мнение трябва да бъде уважено в случая - прекалено е предубеден.

#7 AlahAkbar 28.12.2012 в 19:24:33

Да го духате лузъри. На мен бозата си ми харесва. А който го е срам от къде е тръгнал, далеч не стига, от мен да знаете!

#8 Оня Дето Го Трият 28.12.2012 в 19:35:13

Казал един, че цивилизацията свършва където започва бозата и хоп, направили наште музей на бузата за да го потвърдят. Добре че не беше казал нещо за човекоядството, че каквито сме прилежни щяхме вече да сме оглозгали някой.....

#12 yoanna 28.12.2012 в 22:57:58

Много смешна статийка, написана отгоре-отгоре. Поне за Чърчил се коригирайте, че е срамота

#13 pueblo 29.12.2012 в 02:20:16

че кво лошо има в една боза бе? чърчил бил казал?!? ако някой сваля шапка на подобни изроди......ай да не казвам какво,че е Коледно време все пак.... пийте си бозата и си яжте баничките и да не ви пука!!!! верно само хейтъри са останали в бг....

#15 паяка 29.12.2012 в 10:13:37

"А Европа наистина свършва там, където се пие боза. Защото (почти) никой от чужденците не я харесва." И какво от това! Много слугинско и нагаждаческо звучи. За ескимосите като най-луксозната риба трябва да е с червеи, да не би да им пука, че нас ни е гнус от това.

#16 No name 29.12.2012 в 10:26:05

Аууу, какви сме варвари, ау,ау! Дрън-дрън комплекси!

#19 Iennin 29.12.2012 в 11:01:59

Абсолютна безсмислица, Чърчил да не е истината от последна инстанция. Голяма работа какво бил казал, като бях дете майка ми ми казваше "А ако ти кажат да се хвърлиш от блока ще се хвърлиш ли?". Ако Чърчил каже да си е*еш майката, ще си я е*еш ли?. Авторът явно ще си я е*е. Негов проблем, ние сме Българи и уважаваме всеки, без значение пол, религия, произход, тези които не ни харесват да си гледат работата с тях не се занимаваме. Ако по време на първата световна война, като се присъединяваме към Централните сили, в Австрия вестниците пишат "Щом българите са с нас, значи ще победим!". Това Чърчил дали не го е чел? Авторе прост. Изнерви ме тази мижитурка.

#20 Антикомунист 29.12.2012 в 11:11:22

Горките подивели булгаристански боклуци под статията пак доказаха колко прав е уважавания в цял свят Уинстън... Като махнем Оня дето го трият и Мануела,останалата измет изсрана в Бг се гордее,че пърди по-силни,че се уригва по-яко и че смърди повече.... Селска просжтотоа прикрита зад патриотизъм(най-гнусната идеология,най-ппримитивната,характерна за средновековието)... Да,срам ме е да пия боза и не ме е срам да го призная.Не толкова,че не ми харесва,ама на мен и да си бъркам в носа ми харесва,ама е срамно! СРАМНО Е ДА ПИЕТЕ БОЗА ДИВАЦИ,СРАМНО Е ,КАКТО Е СРАМНО ДА ПЪРДИТЕ НА ОБЩЕСТВЕНО МЯСТО ПРОСТА,СЕЛСКА ИЗМЕТ ИЗСРАНА В КЛОАКАТА БУЛГАРИСТАН! Ква Европа за вас бе измет полуграмотна родена между ушафите на баба си и съседната баничарница?

#21 Антикомунист 29.12.2012 в 11:13:29

Йенин...да не си искал да напишеш Ленин,пък да си сбъркал една буква другарино? Срам от вас бозаджии,срам локумаджии,срам. ЕС да ви извади от него си,както се вади тумор.

#23 No name 29.12.2012 в 11:32:34

Някой днес не си е пил хапчето.

#24 No name 29.12.2012 в 11:55:05

Мдаа, не е като музея на менструацията, мамка му! http://www.lubopiten.com/390-naj-strannite-muzei.html

Новините

Най-четените